Roundup av socket A-kylare III

Inledning
Olika fläktar
Testmetod och testsystem
Alpha PAL8045
Bitspower NP60D
Power Cooler PCH137
Spire WhisperRock II
Swiftech MCX462-U
Taisol CGK760092
Thermalright AX-7
Thermaltake Volcano 7
Thermaltake Volcano 7+
Titan TTC-CU5TB
Titan TTC-D5TB & TTC-D5TB-TC
Zalman CNPS6000-Cu & AlCu
Resultat
Rekommendationer


Ett stort tack till GTek, Fanner, Swiftech, Titan och Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.


07/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Processorerna i våra datorer producerar allt mer värme och därför ökar hela tiden kravet på kylningen. Idag ska vi testa 14 olika kylare avsedda för socket A-processorer för att se vilka det är värt att satsa på idag.

Olika fläktar

Vi har testat alla kylare med sina standardfläktar, men även med en del andra fläktar. Alla kylare som är gjorda för 60mm- fläktar testade vi dessa fläktar på:

Delta 60x60x10, 21CFM, 32dBa
Delta 60x60x25, 38CFM, 47dBa

På kylarna avsedda för 80mm-fläktar så testades, förutom standardfläktarna, dessa fläktar:

Delta 80x80x38, 69CFM, 49dBa
Enermax 80x80x25, 22CFM, 14dBa
Enermax 80x80x25, 40CFM, 30dBa

Testmetod och testsystem

För att mäta temperaturen på processorn vid full belastning användes en extern sensor kopplad till en Thermaltake Hardcano 3. Denna sensor placerades precis intill processorkärnan och kylpasta applicerades mellan dessa för att ge en så bra temperaturmätning som möjligt. Toppen av sensorn klipptes även av för att ge så riktiga mätvärden som möjligt. Vi belastade processorn med hjälp av Prime95 som vi körde i ca 30 minuter eller tills temperaturen stabiliserat sig. Att använda en extern sensor än har många fördelar jämfört med att läsa av moderkortets sensor. För det första så kan moderkortets sensor vara dåligt placerad så den inte ger så bra bild av hur en kylare egentligen presterar. En annan fördel är att den externa sensorn vi använda visade temperaturen med 1 decimal, men moderkort inte visar några decimaler alls. Fördelen med att ha den där extra decimalen är självklart att man då får en bättre bild av hur kylaren presterar och lättare kan jämföra två kylare som presterar nästan lika. Mellan kylaren och processorn applicerades ett tunt lager kiselbaserad kylpasta.

Detta testsystem användes:

Processor: AMD Athlon XP 1600MHz@1760MHz (1,85v)
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Minne: Samsung 256MB PC2700 DDR-SDRAM
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60GB

Alpha PAL8045

Alpha grundades 1972 som ett företag som sysslade med gjutning inom bland annat bilbranschen. 1989 började de använda sin erfarenhet inom området för att tillverka kylflänsar för industriändamål. Senare började de även tillverka kylare avsedda för slutkunder och deras socket 370-kylare blev minst sagt populära. Idag har Alpha ett mycket gott ryckte bland överklockare och hemmabyggare pga hög prestanda och kvalitet. Vi ska nu ta en titt på Alphas senaste kylare för socket A-processorer, PAL8045. Lever den upp till Alphas goda rykte?

Specifikationer

Processor Socket A
Pris ca 550-600kr (utan fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 80x80x46mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 520g (utan fläkt)
Fläkten  
Ingår ej  

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är väldigt stor och mäter hela 80x80x46mm. Den består till större delen av svartmålad aluminium men har en kopparbotten som har som uppgift att sprida ut värmen jämnt över hela flänsen. Hur kopparbottnen och aluminiumflänsen är ihopmonterade går inte att se men troligen så är kopparbottnen fastpressad eller fastlimmad i aluminiumflänsen. Som vanligt med kylflänsar som består av två delar så är värmeledningen från den ena delen till den andra väldigt viktig för hur kylaren sedan presterar. Själva aluminiumflänsen består av ett stort antal sexkantiga pinnar som tillsammans ger en stor yta att avge värme på.

Undersidan av kylaren är inte spegelblank, men inte långt ifrån och detta gör att värmen lätt leds mellan processorn och kylflänsen.

Fläkten

Någon fläkt ingår ej men kylflänsen är anpassad för 80mm-fläktar och av dessa finns det en hel uppsjö på marknaden. Det är bra att tillverkaren valt att anpassa denna kylare för 80mm-fläktar eftersom dessa oftast blåser mer i förhållande till ljudnivån om man jämför med mindre fläktar. Tillverkaren rekommenderar även att fläkten monteras så att den suger från kylflänsen för bäst prestanda.

Montering

Kylaren monteras genom hålen runt socketen som finns på i princip alla socket A-moderkort. Med hjälp av de medföljande monteringsinstruktionerna, som verkligen är nödvändiga, så går kylaren relativt lätt att montera. Kylaren blir då även väldigt stabilt monterad och det finns absolut ingen risk att kylaren skulle kunna lossna vid förflyttning av datorn. En nackdel med monteringssystemet är att det är något tidskrävande att montera den, bland annat eftersom moderkortet i de flesta fall måste monteras ut ur datorn.

Kylarens storlek kan vara ett problem på en del moderkort och det är viktigt att kontrollera att man har plats för denna stora kylare innan man bestämmer sig för att köpa den. På Alphas hemsida finns det en lista över några av de moderkort som kylaren är testad på, denna lista hittar du här

Resultat

Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM): 55,9°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM): 51,3°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 46,8° C

Bitspower NP60D

Bitspower är en relativt ny tillverkare på kylningsmarknaden och vi ska ta en närmare titt på en av deras billigare kylare, NP60D.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till XP1500+ med 27CFM fläkt
Pris ca 150-200kr (med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 60x60x25mm(BxLxH)
Material Aluminium
Vikt 160g (med fläkt)
Fläkten  
Tillverkare Superred
Storlek 60x60x20mm
Typ Glidlagrad
Luftflöde 29CFM
Ljudnivå 42dBa
Rotationshastighet 5500RPM
Strömförbrukning 3,36W
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är tillverkad helt i aluminium och är relativt liten. Flänsen är tillverkad med så kallad skived-teknologi vilket innebär att hela flänsen består av ett stort block med tunna skivor som är avhyvlade ur ett aluminiumblock. Fördelen med denna tillverkningsmetod är att kylflänsen då inte består av två delar vilket leder till att värmen slipper ledas från en del av kylflänsen till en annan.

Undersidan av kylflänsen är ordentligt slipad och nästan spegelblank. 

Fläkten

Fläkten som medföljer är 60x60x20mm stor och är en ganska kraftig fläkt. Den flyttar ca 29CFM luft men ger ifrån sig ett ganska störande vinande ljud, precis som de flesta andra kraftiga 60mm-fläktar. Anledningen till detta är troligen att fläkten bara är 60x60mm vilket leder till att den måste snurra ganska snabbt för att flytta lagom mycket luft. Den höga rotationshastigheten leder i sin tur till att fläkten framkallar ett högfrekvent ljud som kan uppfattas som irriterande. 

Montering

PCH137 monteras med hjälp av en vanlig monteringsarm som fäster över ett socketben på varje sida av socketen. Att armen bara fäster vid ett socketben brukar normalt vara en nackdel men eftersom denna kylare inte väger särskilt mycket så är det ingen direkt nackdel. Monteringen av denna kylare var mycket enkel och gick väldigt lätt att utföra helt utan verktyg. 

Angående kylarens storlek så passar denna troligen på nästan alla moderkort på marknaden eftersom den är relativt liten.

Resultat

Med Superred 60mm-fläkt (medföljande fläkt, 29CFM): 62,3°C
Med Delta 60mm-fläkt (21CFM): 64,5°C
Med Delta 60mm-fläkt (38CFM): 59,6°C

Power Cooler PCH137

Power Cooler är främst kända för sina OEM-kylare men på senare tid så har de även börjat tillverka kylare avsedda för slutkunder. Vi ska nu ta en titt på en av deras senaste kylare, PCH137.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till 1,6GHz med 27CFM fläkt
Pris ca 250/300kr (utan/med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 64x61x27mm(BxLxH)
Material Koppar
Vikt -
Fläkten  
Tillverkare Delta
Storlek 60x60x25mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 38CFM
Ljudnivå 47dBa
Rotationshastighet 6800RPM
Strömförbrukning 5,76W
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är relativt liten och tillverkad helt i koppar. Tunna blad av koppar är fastlödda i en ganska tunn kopparbotten och hur värmen leds från bladen till kopparbottnen är avgörande för hur denna kylare presterar. Tillverkaren har inte angivit någon vikt men en bra gissning är att den väger ca 250g.

Kopparbottnen hade en del repor men var ändå relativt blank vilket leder till att värmen lätt leds från processorn till kylflänsen.

Fläkten

Fläkten som medföljer är 60x60x25mm stor och är en mycket kraftig fläkt. Med hjälp av hela 5.76W flyttar den 38CFM vilket är mycket imponerande med tanke på fläktens storlek. Detta medför dock att fläkten låter väldigt mycket och ger ifrån sig ett irriterande högfrekvent vinande ljud som kan vara svårt att stå ut med. Kylaren går även att köpa utan fläkt och kan då kombineras med valfri 60mm- fläkt.

Montering

PCH137 monteras med hjälp av ett vanlig monteringsarm som fäster över ett socketben på varje sida av socketen. Att armen bara fäster vid ett socketben brukar normalt vara en nackdel men eftersom denna kylare inte väger särskilt mycket så är det ingen direkt nackdel. Monteringen var mycket enkel och det var inte svårt att montera denna kylare helt utan verktyg.

Angående kylarens storlek så passar denna troligen på nästan alla moderkort på marknaden eftersom den är relativt liten.

Resultat

Med Delta 60mm-fläkt (21CFM): 54,1°C
Med Delta 60mm-fläkt (38CFM): 50,5°C

Spire WhisperRock II

Spire är mest kända för sina många OEM-kylare men de senaste åren har de börjat inrikta sig mer på slutkunder och vi ska nu ta en titt på en av deras senaste socket A-kylare, WhisperRock II.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till XP2100+
Pris -
Kylflänsen  
Storlek 80x80x47mm(BxLxH)
Material Aluminium
Vikt -
Fläkten  
Tillverkare FTC
Storlek 80x80x25mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 32CFM
Ljudnivå 27dBa
Rotationshastighet 2500RPM
Strömförbrukning 1,56W
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Vid första anblick av kylflänsen så förs tankarna direkt till Titans TTC-D5T och faktum är att denna kylare är väldigt lik den. Vid närmare betraktning visade det sig dock att denna kylfläns inte var identisk med TTC-D5T, den var något större och hade lite annan design. Hursomhelst så är den tillverkad helt i aluminium och är ganska stor. Botten av kylaren är tjockare precis över processorn, troligen för att värmen ska spridas ut bättre över kylflänsen.

Undersidan av kylflänsen är nästan spegelblank och detta leder till att värmen lättare leds från processorn till kylaren.

Fläkten

Fläkten som medföljer är en vanlig 80mm-fläkt från F.T.C som blåser ca 32CFM och låter behagliga 27dBa. Det är bra att tillverkaren valt att använda 80mm-fläktar på denna kylare eftersom dessa oftast blåser mer i förhållande till ljudnivån om man jämför med mindre fläktar.

Montering

Kylaren monteras med hjälp av en monteringsarm som fäster vid ett socketben på varje sida av socketen. Att armen bara fäster vid ett socketben brukar normalt vara en nackdel men eftersom denna kylare inte väger särskilt mycket så är det ingen direkt nackdel. Det krävs ganska mycket kraft för att fästa monteringsarmen och skruvmejsel är ett krav.

Angående kylarens storlek så kan man stöta på problem eftersom den både är ganska lång och bred. Lyckligtvis finns det utfasningar på varje sida av flänsen vilket leder till att den passar på fler moderkort. För säkerhetsskull så bör man dock kontrollera moderkortet man ska montera den på för att vara säker på att den passar.

Resultat

Med FTC 80mm-fläkt (medföljande fläkt, 32CFM): 57,2°C
Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM):
60,1°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM):
53,4°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 51,1°C

Swiftech MCX462-U

Swiftech har alltid varit kända bland överklockare och hemmabyggare pga hög kvalitet och bra prestanda. Vi ska ta en titt på deras absolut senaste luftkylare, MCX462-U.

Specifikationer

Processor Socket A/423/478/603
Pris ca 770/950kr (utan/med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 75x75x40mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 560g (utan fläkt)
Fläkten  
Tillverkare Delta
Storlek 80x80x38mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 69CFM
Ljudnivå 49dBa
Rotationshastighet 4900RPM
Strömförbrukning 10,4W
Kontakt 4-pin (RPM på 3-pin)

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är den tyngsta i hela testet och en av de största. Flänsen består i grund och botten av en tjock kopparbotten som man sedan fäst ca 370 stycken aluminiumstavar i. Aluminiumstavarna är även räfflade för att ge stor kontaktyta.

Undersidan av kylaren har tillverkaren jobbat med och den är inte spegelblank, men helt fri från repor och tillräckligt blank för att värmen lätt ska ledas från processorn till kylaren.

Fläkten

Fläkten som medföljer är en riktig monsterfläkt från Delta. Med hjälp av över 10W blåser denna fläkt hela 69CFM, samtidigt avger den dock ca 49dBa. Ljudet från den blir, trots att det är en 80mm- fläkt, ganska högfrekvent och störande. Kylaren går även att köpa utan fläkt.

Som tillbehör till kylaren finns även en vridpotentiometer som kopplas mellan fläkten och strömkällan. Med hjälp av denna kan man dra ner varvtalet från 4800RPM till ca 3800RPM. Detta leder till att ljudet från fläkten inte blir lika irriterande längre men självklart så blåser fläkten mindre.

Montering

Kylaren monteras genom hålen runt socketen som finns på i princip alla socket A-moderkort. Med hjälp av de medföljande monteringsinstruktionerna, som verkligen är nödvändiga, så går kylaren relativt lätt att montera. Kylaren blir då även väldigt stabilt monterad och det finns absolut ingen risk att kylaren skulle kunna lossna vid förflyttning av datorn. En nackdel med monteringssystemet är att det är något tidskrävande att montera den, bland annat eftersom moderkortet i de flesta fall måste monteras ut ur datorn.

En positiv sak med denna kylare är att det även medföljer monteringsdelar för Pentium 4-processorer och med hjälp av dessa går kylaren att använda med socket 423, 478 och 603- processorer.

Kylaren är relativt stor men bör passa på de flesta moderkort pga de utfasningar som finns på hörnen av kopparbottnen.

Resultat

Med Delta 80mm-fläkt (medföljande fläkt, 69CFM): 44,9°C
Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM): 57,3°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM): 49,1°C

Taisol CGK760092

Taisol tillverkar egentligen bara OEM-kylare men eftersom de håller hög kvalitet och generellt presterar bra så har de blivit kända bland överklockare och hemmabyggare. Vi ska nu ta en titt på Taisols senaste socket A-kylare med ett något kryptiskt namn, CGK760092.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till XP2100+
Pris ca 250-300kr (med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 80x60x56mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 264g (med fläkt)
Fläkten  
Tillverkare Delta
Storlek 60x60x10mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 21CFM
Ljudnivå 32dBa
Rotationshastighet 4800RPM
Strömförbrukning 2,16W
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är tillverkad i aluminium men har en kopparbotten som är till för att sprida ut värmen jämnt över kylflänsen.

Undersidan av kylflänsen är inte särskilt slät och det finns en del repor. Detta försämrar värmeledningen lite och det kan vara värt att slipa undersidan för optimal kylning.

Fläkten

På kylflänsen sitter det en ganska tunn 60mm-fläkt från Delta som blåser ca 21CFM och låter 32dBa. Fläkten ger ifrån sig ett något vinande ljud, men den uppfattas troligen som ganska tyst av de flesta.

Montering

Kylaren monteras med hjälp av en monteringsarm som fäster över alla tre socketben på varje sida. Det krävs en del kraft för att få monteringsarmen på plats och skruvmejsel är nästan ett krav.

Angående kylarens storlek så passar denna troligen på nästan alla moderkort på marknaden eftersom den inte är särskilt lång, snarare bred och de flesta moderkort har ordentligt med plats för breda kylare.

Tyvärr så har tillverkaren valt att inte skicka med kylpasta med kylaren. Istället finns det en så kallad thermalpad under kylaren. Kylaren presterar sämre om man använder denna än om man använder vanlig kylpasta, därför rekommenderar jag att man skrapar bort denna. Man måste dock ta det försiktigt eftersom koppar är ganska mjukt och lätt repas.

Resultat

Med Delta 60mm-fläkt (21CFM): 57,5°C
Med Delta 60mm-fläkt (38CFM): 52,9°C

Thermalright AX-7

Thermalright blev världskända när de släppte sin socket A-kylare SK6 på marknaden. Den blev en storsäljare men sedan Alpha släppte sin PAL8045 hamnade den lite i skymundan. Thermalright har därför släppt en ny kylare avsedd för socket A-processorer, AX-7, och det är den vi ska titta närmare på nu.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A
Pris ca 400-500kr (utan fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 77x77x80mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 430g (utan fläkt)
Fläkten  
Ingår ej  

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är ganska tung med en vikt på hela 430g. Vikten beror troligen på den ganska tjocka kopparbottnen har till uppgift att sprida ut värmen över den ganska stora aluminiumflänsen. Den ganska grova aluminiumflänsen är fastlödd i kopparbottnen och hur värmen leds mellan dessa är ganska viktigt för hur kylaren sedan presterar. Precis över processorn, över kopparbottnen, så har tillverkaren inte gjort några flänsblad alls utan gjort som en fyrkant med bara aluminium i mitten. Detta bidrar till att värmen lättare sprids ut över hela kylaren.

Kopparbottnen är ordentligt slipad och nästan spelblank. Detta bidrar till att värmen lätt leds mellan processorn och kylflänsen.

Fläkten

Någon fläkt ingår ej men kylflänsen är anpassad för 80mm-fläktar och av dessa finns det en hel uppsjö på marknaden. Det är bra att tillverkaren valt att anpassa denna kylare för 80mm-fläktar eftersom dessa oftast blåser mer i förhållande till ljudnivån om man jämför med mindre fläktar. Tillverkaren rekommenderar även att fläkten monteras så att den blåser mot kylflänsen för bäst prestanda.

Tillverkaren skickar även med gummiringar som monteras mellan fläkten och kylflänsen. Dessa är till för att dämpa de vibrationer som kan uppstå då kraftiga fläktar används och det visade sig att detta hjälpte ganska mycket. Vi får hoppas att flera tillverkare börjar skicka med gummiringar och använder det bland sina kylare.

Montering

AX-7 monteras med hjälp av en sedvanlig monteringsanordning för socket-baserade processorer, nämligen med hjälp av en så kallad monteringsarm. Denna arm fäster över alla tre benen på socketen vilket ger stabilitet och minimerar risken för socketen att gå sönder vid förflyttning med en så tung kylare som AX-7 faktiskt är. Det är enklast att montera kylaren med hjälp av en skruvmejsel. Det krävs ganska mycket kraft för att armen ska hamna på plats men kylaren är ändå relativt lätt att montera och monteringen tar inte särskilt lång tid.

Angående kylarens storlek så kan man stöta på problem på vissa moderkort eftersom kylaren är både relativt lång och bred. Dock så finns det utfasningar på kanterna av kylaren, detta gör att den passar på fler moderkort.

Resultat

Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM): 55,3°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM): 50,2°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 46,2° C

Thermaltake Volcano 7

Thermaltake är välkända bland överklockare och hembyggare sedan de för några år sedan släppte sin Golden Orb-kylare. Vi ska nu ta en titt på en av deras senaste kylare, Volcano 7.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till XP2100+
Pris ca 200-250kr (med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 70x68x53mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt -
Fläkten  
Tillverkare Everflow
Storlek 80x80x25mm
Typ Kullagrad, temperaturreglerad
Luftflöde 46-53CFM
Ljudnivå 27-39dBa
Rotationshastighet 2900-5000RPM
Strömförbrukning 6,0W (vid 5000RPM)
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är ganska stor och tung. Tyngden beror troligen på den ganska tjocka kopparbottnen som är lika tjock som resten av kylflänsens botten. Förutom kopparbottnen, och att kylflänsen är blå, så kan själva kylflänsen förväxlas med en vanlig OEM-kylare.

Kopparbottnen hade en del repor och inte särskilt blank, att slipa bottnen är att rekommendera för optimal värmeledning.

Fläkten

Tillverkaren har valt att utrusta kylaren med en temperaturkontrollerad fläkt, dvs en fläkt som anpassar sitt varvtal till temperaturen som mäts upp med hjälp av sensorn. Detta kan fungera bra men eftersom tillverkaren placerat sensorn på sidan av fläkten, långt ifrån kylflänsen, så påverkas inte fläkten särskilt mycket av processortemperaturen. Efter ett tags användning brukar fläkten gå upp i ca 3500RPM, då den också låter en hel del.

Eftersom kylflänsen är lite mindre än fläkten så koncentreras luften mot kylflänsen genom ett plåtskal.

Montering

Kylaren är utrustad med en monteringsarm som bara fäster på ett socketben på varje sida av socketen. Denna lösning får helt klart underkänt med tanke på kylarens vikt, risken finns att kylaren lossnar när datorn flyttas och för säkerhetsskull så rekommenderar jag att man avmonterar kylaren när datorn ska förflyttas.

Kylflänsen är ganska stor men ändå inom ramarna för den plats som moderkortstillverkarna lämnar runt socketen. Denna kylare passar därmed på de flesta moderkort.

Tyvärr så har tillverkaren valt att inte skicka med kylpasta med kylaren. Istället finns det en så kallad thermalpad under kylaren. Kylaren presterar sämre om man använder denna än om man använder vanlig kylpasta, därför rekommenderar jag att man skrapar bort denna. Man måste dock ta det försiktigt eftersom koppar är ganska mjukt och lätt repas.

Resultat

Med Everflow 80mm-fläkt (medföljande fläkt, 46- 53CFM): 55,5°C
Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM):
62,6°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM):
57,4°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 51,7°C

Thermaltake Volcano 7+

Volcano 7+ är Thermaltakes flaggskepp. Trots namnet så har den nästan inga likheter med Volcano 7, t ex så tillverkas den helt i koppar.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till "XP2600+" och 3,0GHz (P4)
Pris ca 450-550kr (med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 70x72x50mm(BxLxH)
Material Koppar
Vikt -
Fläkten  
Tillverkare YS-Tech
Storlek 70x70x25mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 49CFM
Ljudnivå 47dBa
Rotationshastighet 6000RPM
Strömförbrukning 6,6W
Kontakt 3-pin (separat 3-pin för RPM)

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är tillverkad helt i koppar med så kallad skived-teknologi vilket innebär att hela flänsen består av ett stort block med tunna skivor som hyvlats ur ett kopparblock. Fördelen med detta är att kylflänsen då inte består av två delar och värmen då slipper ledas mellan två delar av kylflänsen. 

Kopparbottnen hade en del små repor men var förutom dessa helt spegelblank vilket är bra för ledningen av värmen från processorn till kylflänsen.

Fläkten

Fläkten som medföljer är av en ganska udda storlek, 70x70x25. Den blåser ca 49CFM vid 6000RPM, samtidigt som den låter ca 49dBa. Fläkten monteras med hjälp av en kåpa som sedan monteras längst ner på kylflänsen.

Tillverkaren skickar även med en Fan Speed Controller, som är en liten sak som kopplas in mellan fläkten och nätaggregatet. Med hjälp av denna kan man välja mellan tre hastighetslägen för fläkten: High (49CFM, 47dBa), Median (37CFM, 35dBa) och Low (24CFM, 24dBa). Det är väldigt bra av tillverkaren att skicka med denna, då det är väldigt smidigt att lätt kunna ändra fläktens hastighet utan att behöva modifiera eller köpa något extra.

Montering

Kylaren monteras genom en sedvanlig monteringsarm som fäster vid alla tre socketbenen på varje sida. Detta är absolut nödvändigt med tanke på kylarens vikt. Skruvmejsel är nästan ett krav vid monteringen och med hjälp av en så går monteringen ganska lätt. Notera att det finns två versioner av kylaren, en äldre med en monteringsarm som fäster på ett socketben och en som fäster på alla tre socketben. Den som fäster på alla tre socketben är att föredra med tanke på kylarens vikt.

Delar för att montera kylaren på socket 478- processorer, dvs Pentium 4-processorer, medföljer även.

Angående kylarens storlek så passar denna troligen på de flesta moderkort då den inte är särskilt stor.

Resultat

Med YS-Tech 70mm-fläkt i High-läget (medföljande fläkt, 49CFM): 48,7°C
Med YS-Tech 70mm-fläkt i Median-läget (medföljande fläkt, 37CFM): 50,8°C
Med YS-Tech 70mm-fläkt i Low-läget (medföljande fläkt, 24CFM): 53,7°C

Titan TTC-CU5TB

Titans kylare är välkända bland överklockare och hemmabyggare pga bra kvalitet och kylningsförmåga. Vi ska nu ta en titt på deras flaggskepp för socket A-processorer, TTC-CU5TB.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till "XP2800+"
Pris -
Kylflänsen  
Storlek 72x72x59mm(BxLxH)
Material Koppar
Vikt -
Fläkten  
Tillverkare Titan
Storlek 70x70x15mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 36CFM
Ljudnivå 32dBa
Rotationshastighet 4500RPM
Strömförbrukning 3,0W
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Kylflänsen

Kylflänsen är normalstor och tillverkad helt i koppar. Ganska tunna blad är fastlödda i en kopparbotten som sprider ut värmen över flänsen. Mellan kopparbladen sitter det brickor som är till för att sprida ut värmen över hela kylflänsen.

Tillverkaren har verkligen jobbat med undersidan av denna kylare och den är utan tvekan den mest blanka och repfria. Detta bidrar till ökad prestanda, eftersom värmen lättare leds från processorn till kylaren.

Fläkten

Fläkten som medföljer är kromfärgad och 70x70x15mm stor. Den låter rätt mycket för att vara så liten. Titan uppger att den låter ca 32dBa men en bra gissning är att den ligger på runt 36dBa (om man jämför med andra fläktars uppgedda ljudnivå) eftersom den blåser ca 36CFM och ger ifrån sig ett ganska irriterande ljud.

Montering

Kylaren monteras genom en vanlig monteringsarm som fäster på ett socketben på varje sida. Det är lite trist att tillverkaren inte använt en arm som fäster över alla tre socketben eftersom kylaren väger ganska mycket.

Angående kylarens storlek så passar denna troligen på nästan alla moderkort på marknaden eftersom den är relativt liten.

Resultat

Med Titan 70mm-fläkt (medföljande fläkt, 36CFM): 53,7°C

Titan TTC-D5TB & TTC-D5TB-TC

Titan TTC-D5TB och TTC-D5TB-TC är två lite billigare kylare från Titan som, trots att de är tillverkade helt i aluminium, ska klara av att kyla en "XP2800+".

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till "XP2800+"
Pris ca 150-200kr (med fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 80x80x35mm(BxLxH)
Material Aluminium
Vikt -
Fläkten(TTC-D5T)  
Tillverkare Titan
Storlek 80x80x25mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 38CFM
Ljudnivå 29dBa
Rotationshastighet 3000RPM
Strömförbrukning 1,92W
Kontakt 3-pin
Fläkten(TTC-D5T-TC)  
Tillverkare Titan
Storlek 80x80x25
Typ Kullagrad, temperaturreglerad
Luftflöde 20-43CFM (20-90°C)
Ljudnivå 22-29dBa (20-90°C)
Rotationshastighet 1600-3600 (20-90°C)
Strömförbrukning 1-3W (20-90°C)
Kontakt 3-pin

I förpackningarna

Detta följer med i förpackningarna:

Kylflänsarna

Kylflänsarna är som sagt tillverkade helt i aluminium. Tillverkaren har gjort mitten av kylarna tjockare precis över processorn, detta för att värmen lättare ska spridas ut över hela flänsen.

Undersidorna av kylarna är väldigt blanka och detta leder till att värmen lättare leds från processorn till kylaren.

Kylflänsarna hos TTC-D5TB och TTC-D5TB-TC är identiska, det enda som skiljer modellerna åt är fläkten, mer om detta nedan.   

Fläktarna

Det finns två varianter av TTC-D5TB, vanliga TTC- D5TB och TTC-D5TB-TC. Skillnaden mellan de är att den sistnämnda har en temperaturreglerad kromfärgad fläkt som varierar sitt varvtal beroende på hur varm den sensor som sitter monterad precis över upphöjningen i kylflänsen blir. Sensorn är monterad på en mycket bra plats och påverkas mycket av processorns temperatur. Det är bra att Titan valt att använda 80mm-fläktar på denna kylare eftersom dessa oftast blåser mer i förhållande till ljudnivån om man jämför med mindre fläktar.

Fläkten som medföljer TTC-D5TB är en vanlig 80mm- fläkt från Titan som blåser ca 38CFM och låter behagliga 29dBa.

Nedan ser ni en bild på sensorn som sitter monterad i kylflänsen på TTC-D5TB-TC. En lista över hur snabbt fläkten snurrar vid olika temperaturer finner ni här. Väl monterad så snurrade den temperaturreglerade fläkten i ca 3250RPM vid full belastning.

Montering

Kylarna använder en monteringsarm som fäster över alla tre socketbeten på varje sida av socketen. Monteringsarmen är gjord så att man ska kunna montera den för hand men eftersom det krävs väldigt mycket kraft för att trycka ner de så är det lättast att använda en skruvmejsel för montering.

Angående kylarnas storlek så kan man stöta på problem eftersom de både är ganska långa och breda. Lyckligtvis finns det utfasningar på varje sida av flänsarna vilket leder till att den passar på fler moderkort. För säkerhetsskull så bör man dock kontrollera moderkortet man ska montera kylarna på för att vara säker på att de passar.

Resultat

Med Titan 80mm-fläkt (38CFM, TTC- D5TB): 62,8°C
Med Titan 80mm-fläkt (20-43CFM, TTC-D5TB-TC): 58,6°C
Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM): 64,7°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM): 59,1°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 55,1° C

Zalman CNPS6000-Cu & CNPS6000-AlCu

Zalman är en koreansk tillverkare som är ganska ny på kylningsmarknaden. De har en hel serie med kylare och vi ska nu ta en titt på deras senaste socket A-kylare, CNPS6000-Cu och CNPS6000-AlCu

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A, upp till 1,67GHz (Normal) och 1,60GHz (Silent)
Pris ca 400kr (Cu), 300kr (AlCu)
Kylflänsen  
Storlek 63x110x65mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 462g (Cu), 270g(AlCu)
Fläkten  
Tillverkare Zalman
Storlek 92x92x25mm
Typ -
Luftflöde -
Ljudnivå 33dBa(Normal), 20dBa(Silent)
Rotationshastighet 2500RPM(Normal), 1600RPM(Silent
Strömförbrukning 3,36W(Normal)
Kontakt 3-pin

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

  • Kylflänsen
  • Fläkt och fläkthållare
  • Kylpasta
  • Monteringsskruvar och 2 stycken monteringsarmar
  • Monteringsinstruktioner
  • Monteringsverktyg
  • Fan-Mate

Kylflänsen

Kylflänsarna använder en rätt intressant och ovanlig design. Man har tagit tunna blad av olika längd och sedan pressat samma dessa längst ner. Med hjälp av att välja rätt längd på bladen så har man fått fram en V-formad kylfläns med ganska stor yta att avge värme på. Skillnaden mellan CNPS6000-Cu och CNPS6000-AlCu är att alla bladen hos Cu-modellen är tillverkade i koppar, hos AlCu så är ca 40% av bladen i koppar och resten i aluminium.

Undersidan av kylflänsen har tillverkaren jobbat med och den är nästan spegelblank vilket gör att värmen lätt leds mellan processorn och kylflänsen.

Fläkten

92mm-fläkten monteras över kylaren med hjälp av en speciell fläkthållare som skruvas fast vid kortplatserna. Det går även att hänga en extrafläkt på fläkthållaren för att kyla grafikkortet. Fläkten blåser rätt mycket i normalläget men eftersom den är ganska stor så genererar den inte något vinande ljud, därmed låter den inte särskilt störande även om den blåser mycket.

Tillverkaren skickar även med en så kallad Fan-Mate, som är en sak som man steglöst kan ändra varvtalet på fläkten med. Denna kopplas in mellan fläkten och strömkällan och kan dra ner fläkten till ca 1600RPM. Vid 1600RPM låter fläkten ca 20.0dBa och blir väldigt tyst.

Montering

Kylaren monteras med hjälpa av en vanlig monteringsarm som fäster på ett socketben på varje sida. I armen finns ett litet hål, det är meningen att man ska trycka in det medföljande monteringsverktyget där och med hjälp av detta verktyg trycka ner armen tills den fäster vid socketbenen. Detta fungerar bra med båda kylflänsarna, men eftersom Cu- modellen väger ca 470g så finns risken att socketen inte klarar av belastningen som kylaren utgör. Därför rekommenderar jag att man avmonterar Cu- modellen när datorn ska förflyttas. Tillverkaren skickar även med två monteringsarmar med kylaren, anledningen till detta vet jag inte eftersom kylaren är anpassad för bara en arm.

Angående kylarens storlek så är kylflänsen inte särskilt stor längst ner där det normalt kan finnas saker som står ivägen. Därmed så bör denna kylare att gå att montera på de flesta moderkort.

Resultat

6000-Cu: Med Zalman 92mm-fläkt i normal-läget: 58,1°C
6000-Cu:
Med Zalman 92mm-fläkt i lägsta läget: 64,8°C
6000-AlCu: Med Zalman 92mm-fläkt i normal-läget: 60,3°C
6000-AlCu:
Med Zalman 92mm-fläkt i lägsta läget: 67,4°C
 

Resultat

Sammanfattningen av resultaten ser ni nedan i diagrammet. Alla värden nedan är i °C.

Förklaringar:

80L = 80mm Enermax-fläkt, 22CFM
80M = 80mm Enermax-fläkt, 40CFM
80H = 80mm Delta-fläkt, 69CFM
60L = 60mm Delta-fläkt, 21CFM
60H = 60mm Delta-fläkt, 38CFM

* Med Silent menas att "Fan-Maten" var inkopplad och nervriden till lägsta möjliga läge.
** Med High/Median/Low menas det läge som "Fan Speed Controllern" var inställd på.

Som ni ser så var det Swiftech MCX462-U kombinerad med en kraftig 80mm-fläkt som presterade bäst.

Rekommendationer

Med hjälp av alla dessa resultat så vill jag slutligen göra fyra stycken rekommendationer av kylare.

Bästa högprestandakylare
Som ni ser på resultaten så presterade Swiftech MCX462-U, tillsammans med en kraftig 80mm-fläkt, bäst av alla testade kylare. Tyvärr kostar denna kylare ca 775kr utan fläkt vilket är på tok för mycket. Därför blir det självklara valet Thermalright AX-7 som bara kyler ca 1-1,5°C sämre en MCX462-U med antingen en fläkt på 40 eller 69CFM. Denna kylare är enkel att montera, kostar ca 400-500kr (utan fläkt) och kyler mycket bra. Med hjälp av de medföljande gummiringarna så förhindras även de vibrationer som kan bildas när fläktar med hög rotationshastighet används.

Bästa kombination mellan kylning och ljudnivå
Även i denna kategori blir vinnaren tveklöst Thermalright AX-7 som faktiskt presterade bäst bland de kylare som utrustades med en 80mm-fläkt från Enermax som blåser 22CFM och låter endast 14dBa.

Bästa högprestandakylare (max 300kr inklusive fläkt)
Vinnaren i denna kategori blir Power cooler PCH137 som presterade mycket bra utrustad med en kraftig 60mm-fläkt som blåser 38CFM. Denna kylare kostar tillsammans med Delta-fläkten 300kr vilket är överkomligt med tanke på hur kylaren presterar. Den är även enkel att montera och går faktiskt att montera helt utan verktyg.

Bästa kombination mellan kylning och ljudnivå (max 300kr inklusive fläkt)
Här skulle jag vilja placera Spire WhisperRock II men eftersom det är oklart om den kommer att komma till Sverige så blir vinnaren istället Taisol CGK760092. På kylaren sitter det en fläkt som blåser ca 21CFM låter runt 32dBa. Kylaren presterar bra och är en bra kompromiss mellan kylningförmåga och ljudnivå. Kylaren har även ett bra och stabilt monteringssystem och är ganska enkel att montera. Kylaren kostar ungefär 250kr inklusive fläkt vilket är överkomligt för de flesta. 




07/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se