Antec Super Lanboy

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Utsidan
Insidan
Montering
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.


21/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se


Inledning

Antec har länge tillverkat bland annat chassin av hög kvalité, och till mängder av olika målgrupper. En av dessa är de som förflyttar sin dator regelbundet, till exempel till LAN-partyn. För ett tag sedan tog därför Antec fram ett specialutvecklat chassi för dessa personer, Lanboy. Denna produkt blev en relativt stor framgång och därför är det föga förvånande att en efterträdare nu har nått ut till konsumenterna, Super Lanboy.

Skillnaderna mellan föregångaren och den nya Super Lanboy är många, både estetiska och funktionsmässiga. Bland annat använder den nya modellen 120 mm-fläktar istället för 80 mm-diton, dessutom har den en del andra ting som är till för att få ner ljudnivån. Men har Antec än en gång lyckats, och vilka likheter har Super Lanboy med storebror P160 (som vi recenserade här)?

Specifikationer

Nedan är en sammanställning av specifikationerna för produkten ifråga.

Storlek 208 x 420 x 434 mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material Aluminium.
Vikt 4,0 kg.
Standard ATX och mATX.
3,5”-platser 6 st (två externa, och fyra interna).
5,25”-platser 3 st.
Fläktplatser 2 st 120 mm, en fram och en bak (två 120 mm-fläktar medföljer).
Nätaggregat Medföljer ej.
Övrigt Extra frontkontakter, två USB-, och två ljud-kontakter.
Pris Cirka 1000 SEK med moms.

Detta chassi är som många andra i dagsläget gjort i aluminium vilket har en hel del fördelar, bland annat som ni kan se ovan, vikten. Att ha ett så lätt chassi är en fördel om man flyttar datorn ofta, och vikten på 4 kg gör det här chassit till ett av de lättaste på marknaden. Rent fysiskt är chassit ganska litet i jämförelse med andra. Det är till exempel nästan en hel decimeter lägre än storebror P160, och nästan lika mycket kortare. Men på grund av detta har man varit tvungen att ta bort en 5,25”-plats, antalet är därför nere till tre stycken. Men detta bör inte vara några problem för de allra flesta.

Fläktarna som medföljer är av 120 mm-typ vilket är att föredra. Dessa kan förflytta lika mycket luft som de mindre och betydligt vanligare 80mm-fläktarna, fast till en lägre ljudnivå vilket självklart är till att föredra.

Priset på runt tusenlappen är ganska humant för ett chassi av denna klass. Men kom ihåg att ett nätaggregat inte ingår i det priset vilket gör att det blir något dyrare än en del andra likvärdiga produkter när man har lagt in priset för ett nätaggregat i ekvationen.

I förpackningen

I den gröna lådan hittar man förutom chassit självt följande.

Manualen som medföljer går snabbt igenom hur man installerar de olika delarna, inte speciellt ingående, men tillräckligt för att man skall få ett hum om hur det hela går till.

Det mest intressanta är dock bärselen som medföljer. Med hjälp av denna kan man bära hela datorn ungefär som en vanlig väska. Detta är med andra ord helt klart en del av det LAN-koncept Antec försöker skapa.

Den medföljande lösa 120 mm-fläkten är tänkt att sitta i bakkanten av lådan för att suga ut luft och installationsanvisningarna som medföljer gör att man helt enkelt inte kan missuppfatta hur den skall installeras.

Utsidan

Antec Super Lanboy ser enligt oss ganska stilrent ut, med aluminium-looken och en ganska ren front. Allt utom själva fronten är gjord helt i aluminium vilket inte bara gör chassit elegant, utan också mycket lätt. Nackdelen är dock att aluminium inte är lika vridstyvt som stål, vilket vi fick erfara genom att vårt chassi var aningen skevt. Vi kunde dock rätta till det genom att helt enkelt knäcka till chassit, vilket än en gång visar på aluminiumets största nackdel. Vi såg också samma sak på den ena sidoluckan, närmare bestämt den med plexifönstret. Denna var något skev, vilket gjorde den mycket svår att skjuta fast. Även det här gick att rätta till med lite våld. Farligheten här är att aluminiumet blir svagare och svagare ju mer man böjer det fram och tillbaka, det finns med andra ord risk att något går sönder vid sådana här ingrepp.

Plastfronten gör sig bra tillsammans med aluminiumet och ser inte alls plastig ut, trots materialvalet. Överdelen är silverfärgad och underdelen består till största delen av en blåaktig plast, som agerar fäktgaller. Mellan dessa två ytor befinner sig knapparna och de kontakter som finns i fronten som delar av de två olika ytorna.

I den nedre delen av fronten sitter det som sagt en fläkt. När man startar datorn märker man att denna har lysdioder i sig. När man har igång datorn lyser datorn blå som en smurf. Detta uppskattas kanske av vissa som gillar julgranar och andra lysande föremål, andra som vill ha det enkelt och elegant kommer säkerligen att avsky det. Därför är det en liten miss att man inte kan stänga av dessa lysdioder på annat sätt än att helt enkelt slänga ut fläkten ur datorn vilket är lite synd.

Framför alla externa 5,25”- och 3,5”-platser finns en lucka som effektivt döljer dem. Detta gör att fronten får ett mer enhetligt utseende än om chassit haft en färg, CD-brännaren och DVD-brännaren några andra. Ett problem med denna lucka är dock att om man monterar en enhet som sticker ut något från chassit kan man få problem med att stänga luckan. Exempel på sådana enheter är den så kallade ”LiveDrive” som Creative skickar med vissa av sina enheter. En sådan blir i princip helt omöjligt att montera i det här chassit utan att slita loss luckan.

Bakom luckan hittar vi också en mycket intressant sak. Genom att trycka lite löst på en plastlucka åker det ut en låda ur chassit! I denna kan man till exempel placera skruvar och annat smått som kan vara bra att ha när man skruvar i datorn, vilket gör att man alltid har med sig dem var man än befinner sig med datorn. Med andra ord är detta ytterligare en funktion som Antec har implementerat med LAN-anhängare i åtanke.

Den ena sidan har som ni ser på bilderna ett förmonterat plexifönster. Vissa tycker det är både kul och elegant att visa upp vilka delar man har inuti datorn, andra tycker det helt enkelt är fult. Men med det här chassit har man inget val, det finns helt enkelt bara en sida med plexifönster, och inget annat! Fönstret sitter fast i själva sidan med hjälp av tolv stycken silverfärgade nitar. Vid en närmare inspektion märker man att dessa nitar är gjorda av plast och inte metall som man först tror! Detta hade inte varit något problem om nitarna hade suttit kvar där de skulle. På vårt exemplar lossnade dock en av dess tolv nitar efter enbart några timmar! Efter detta ser sidan ganska konstig och ful ut vid en närmare anblick.

Bärselen som medföljer monterar man mycket enkelt på chassi efter man har ställt in det efter chassits mått. Det enda man gör är att spänna fast två selar runt chassits båda ändar, och det gör man med hjälp av mycket enkla fästanordningar. Det tar enbart några få sekunder innan man är klar att springa iväg med datorn i den ena handen.

Under lådan sitter det fyra fötter som har kontakt med golvet. Dessa brukar vanligtvis vara gjorda i hårdplast men de som sitter där är gjorda i gummi. Valet av material till dessa är fördelaktigt eftersom gummit absorberar en del av vibrationerna så att dessa inte fortplantar sig och sprider massa oljud.

Insidan

För att öppna chassit behöver man inte använda sig av några verktyg över huvud taget. Det enda man behöver för att komma in i innanmätet är att skruva loss två tumskruvar, vilket enbart kräver en tumme och ett pekfinger, och sedan skjuta hela sidan bakåt. Värt att nämna är också att i princip allt inuti chassit man behöver lossa sitter fast med hjälp av tumskruvar eller skenor vilket gör att man knappt behöver verktyg alls. Det finns heller inga vassa kanter inne i chassit vilket annars kan vara ett problem, men med Antec Super Lanboy behöver man inte ha plåster till hands när man skruvar inuti datorn.

En annan sak man lägger märke till relativt fort är att de fack man installerar sina hårddiskar i, eller för den delen andra 3,5"-enheter, är roterade 90 grader. Detta gör att kontakterna hamnar utåt, mot montören vilket underlättar betydligt. Det finns totalt fyra stycken fack, och alla går enkelt att ta loss genom att det sitter skenor monterade på sidan. Man kan alltså ta ut facket för att skruva fast hårddisken utan att trängas i chassit, för att sedan trycka in det i chassit. Vi ser också att det på dessa fyra fack sitter gummibussningar som hårddiskarna vilar på, som även det hindrar vibrationer och sänker ljudnivån.

Totalt finns det två stycken platser för fläktar i chassit, en längst fram och en längst bak. Dessa platser är avsedda för 120 mm-fläktar vilket har den fördelen att de kan flytta lika mycket luft som mindre fläktar, men till en betydligt lägre ljudnivå. Den bakre fläkten monteras med hjälp av fyra stycken gummipiggar, alltså inga skruvar. Antec har alltså även här valt ett monteringssätt som gör att ljudnivån sjunker. Fläktplatsen längst fram har dock inte denna montering, utan här skruvar man helt enkelt fast fläkten med fyra stycken skruvar. Varför inte satt fast denna fläkt med samma anordning som den bakre? Det är trots allt denna som sitter närmast användaren vilket borde göra det ännu mer motiverat att försöka få ner ljudnivån så mycket som möjligt.

I taket ovanför nätaggregatet hittar vi ännu en intressant sak, nämligen en liten matta. Denna är till för att fixera nätaggregatet i chassit så det inte skall uppkomma några vibrationer på grund av nätaggregatets fläkt. Smart Antec!

Som ni kanske har märkt är det stora likheter mellan den interna layouten på Antec Super Lanboy och storebror P160. Enda skillnaden är att P160 är något större rent fysiskt och har några fler funktioner.

Montering

Att montera alla datordelar i Antec Super Lanboy går till på i princip samma sätt som i alla andra chassin. Vill ni veta hur det går till hänvisar vi till vår PC-byggarskola. Det enda som kan skilja sig något mot en normal låda är installationen av hårddiskarna. Dessa skall skruvas fast i en U-profil som sedan skjuts in i ett ställ där de fastnar med hjälp av skenor. Hårddiskarna skruvas fast i U-profilerna med hjälp av skruvhålen på undersidan av hårddisken, vilket även det är ganska ovanligt.

Monteringen av CD-/DVD-enheterna går till på det gamla hederliga sättet, med hjälp av skruvar. Enheten skjuts in framifrån och fästes sedan i chassit med hjälp av fyra stycken skruvar. Antec har alltså valt att inte använda de annars så vanliga skenorna till det här chassit. Vilket man gillar är upp till var och en, båda anordningarna har sina nackdelar. Skenorna kan till exempel ge upphov till vibrationer om de inte spänner emot till räckligt, och en enhet som sitter fast med skruvar är krånglig att ta loss.

Eftersom chassit är relativt litet hade det underlättat en hel del med en löstagbar moderkortsplåt, vilket tyvärr chassit saknar. Men i övrigt är det inga större problem vid monteringen.

Slutsats

Antec Super Lanboy är både elegant och funktionellt. Det har en hel del intressanta aspekter för dem som ofta åker på LAN-partyn. Bärselen är en av dessa och den låga vikten är ytterligare en fördel för de som ofta förflyttar datorn.

Det finns också flertalet ljuddämpande funktioner i chassit, bland annat gummibussningar till alla hårddiskar, och en gummiupphängning till den bakre fläkten. Tyvärr sitter den främre fläkten inte fast med hjälp av samma fästningsanordning. På tal om fläktarna har dessa en storlek på 120 mm vilket är att föredra, och man får faktiskt med hela två stycken sådan direkt ur lådan.

Den enda egentliga nackdelen med det här chassit enligt oss är byggkvalitén. Aluminiumet gör att chassit och dess delar har mycket lätt för att bli skeva vilket är allt annat än trevligt. Detta hade man helt enkelt kunnat avhjälpa genom att göra en stabilare konstruktion, fler stag och tjockare aluminium hade gjort hela konstruktionen mycket mer vridstyv. Nackdelen om man gör så är dock att en av produkens största fördelar, den låga vikten, försvinner.

Fördelar Nackdelar
Utseendet. Byggkvalitén.
LAN-vänligt.
120 m-fläktar.
Ljuddämpning.



21/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se