Swiftech H2O-8500

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kittet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.


21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Swiftech grundades 1994, och inriktade sig då främst på att utveckla mjukvarulösningar för, samt underhåll av, UNIX-datorer. När Intel introducerade sin Celeron-processor 1998 såg Swiftech att det fanns en stor marknad för processorkylare, och de utvecklade samt drog igång tillverkning av ett par OEM-kylare. Senare samma år så blev de mer inriktade på kraftfullare kylningslösningar för slutkunder som ägnar sig åt överklockning, och de började experimentera med så kallade Peltierelement. Efter en del experiment kunde de i början av 1999 introducera världens första Peltierbaserade kylare ämnade för slutkunder, MC1000. Denna kylare blev mycket populär, och namnet Swiftech blev synonymt med kvalitet och mycket god kylningsförmåga.

Idag har Swiftech fortfarande samma ställning. Deras produkter kostar ofta mer än vad konkurrenternas motsvarande produkter kostar, men trots detta finns det ett stort sug för deras produkter på marknaden. Anledningen är helt enkelt att Swiftech satsar stenhårt på kvalitet, support och utveckling av innovativa produkter.

Den av Swiftech tillverkade produkt vi nu ska ta en titt på heter H2O-8500, ett komplett vattenkylningskit som lanserades för ett par månader sedan.

Specifikationer

Vattenkylningskittet finns i fyra huvudvarianter:

Specifikationerna nedan gäller för H2O-8500X-AV, den variant som vi tagit en närmare titt på.

Modellnamn H2O-8500X-AV
Pris 2600 - 2800 kr
Vattenblock (CPU) Swiftech MCW5000-A
Vattenblock (Grafik) Swiftech MCW50
Pump Swiftech MCP300-KE
Radiator Swiftech MRC80-F
Radiator (storlek) 105 x 82 x 50 mm (HxBxT)
Radiator (material) Koppar
Slangar PVC 1/2"
Anslutningar 1/2"

Som synes har Swiftech valt att bygga upp kittet av i stort sett bara egentillverkade delar.

I förpackningen

Produkten kom levererad i en ganska anonym kartong. I denna förpackning fann vi följande: *Medföljer endast med P/PV-varianterna.

Kittet

Kittet består precis som de flesta andra vattenkylningskit av tre huvuddelar: vattenblock, en radiator och en pump. Vattenblockens uppgift är att överföra värmen från de respektive komponenter de kyler till vattnet som strömmar igenom det, och således kyla ner de komponenter som de tar värme ifrån. Radiatorns uppgift är att kyla ner vattnet som pumpas runt i hela systemet med hjälp av en vanlig pump.

Som vattenblock till processorn har Swiftech valt sitt egenutvecklade MCW5000. Blocket består av två delar: en blåeloxerad överdel samt en underdel i koppar. Den övre blåa delen består av aluminium. Det är normalt sett ett problem att låta vattnet i ett vattenkylningssystem att ha kontakt med både aluminium och koppar, men eftersom aluminiumdelen är eloxerad så får inte vattnet någon kontakt med aluminiumet. Problemet med att blanda två metaller är att det kan bildas fällning i vattnet, vilket efter en tid kan försämra kylningsförmågan avsevärt.

Den förhållandevis tjocka bottnen, som är den del som har kontakt med processorn, är formad lite som en kylfläns på ovansidan. Meningen med att forma bottenplattan som en slags kylfläns är att man strävar efter en så stor yta som möjligt som har kontakt med vattnet. En större yta att avge värmen på ger i regel bättre kylningskapacitet. Genom denna kylfläns leds vattnet, och värmen från processorn överförs från processorn till koppardelen och sedan till vattnet.

Undersidan av bottnen, som har direkt kontakt med processorn, är ordentligt slipad för att vara så slät som möjligt. Att ytan är nästintill spegelblank är en tydlig indikation på detta. Detta försäkrar att värmen leds effektivt från processorn till vattenblocket, eftersom värmen i så liten utsträckning som möjligt samlas i utrymmen mellan processorn och vattenblocket.

Vattenblocket till grafikkortet är Swiftechs senaste skapelse, MCW50. Även detta vattenblock består av två delar: en överdel i blåeloxerad aluminium samt en bottendel i koppar. Även här förhindrar eloxeringen att vattnet kommer i kontakt med aluminiumet.

Även hos denna kylfläns är bottendelen tillverkad med en struktur som liknar den hos en vanlig kylfläns, och även här är syftet naturligtvis att få en så stor yta att avge värmen från grafikkortsprocessorn till vattnet på.

Detta block har, liksom blocket till processorn, en förhållandevis tjock botten som ser till att värmen effektivt sprids ut över hela vattenblocket. Undersidan av detta block, den del som har kontakt med grafikkortsprocessorn, är även här ordentligt genomarbetad, allt för att se till att värmen leds så effektivt som möjligt.

Som radiator till detta vattenkylningskit har Swiftech valt sin egentillverkade radiator MRC80. Denna är ganska normalstor, även om det helt klart finns större radiatorer på marknaden. Anledningen till att man inte valt en större radiator är troligen av kompatibilitetsskäl, eftersom stora radiatorer kan vara problematiska att montera i vissa chassin.

Radiatorn är tillverkad helt i koppar, men har lackats blå för att ge kittet en enhetlig färg. Vattnet som pumpas in i radiatorn leds genom flertalet smala gångar, allt för att få en så stor yta som möjligt att avge värmen från vattnet på. Mellan dessa smala gångar finns det smala blad, som också bidrar till att avge värmen från vattnet till luften.

Radiatorn är anpassad för fläktar med dimensionen 80x80 mm, vilket helt klart är den vanligaste fläktdimensionen i PC-sammanhang. Två stycken fläktar för montering på var sida av radiatorn medföljer, likaså skruvar till dessa, samt ett kromat galler. Fläktarna har en specificerad ljudnivå på runt 32 dB(A), samtidigt som de ger ett luftflöde på cirka 29 CFM. Vi jämförde dessa fläktar med liknande fläktar som också hade specificerade ljudnivåer på kring 32 dB(A), och dessa medföljande fläktar upplevedes som något tystare. Vår gissning är att de flesta kommer uppleva dessa fläktar som förhållandevis tysta, dock ej de som har riktigt höga krav på en låg ljudnivå.

Även pumpen i detta system tillverkas av Swiftech själva. Pumpen är specificerad till ett vattenflöde på mellan 7 och 23 liter per minut, beroende av pumphöjden. Detta kan jämföras med välkända Eheim 1048, som under optimala förhållanden ger ett vattenflöde på cirka 10 liter per minut. Tester har visat att pumpen från Swiftech ger något bättre flöde än Eheim 1048, vilket naturligtvis är positivt.

Pumpen sitter tillsammans med tömnings- och påfyllningssystemet monterad i en släde anpassad för att monteras i en vanlig 5.25"-plats. För att förhindra att vibrationerna från pumpen överförs till chassit är den fastsatt med hjälp av ett kardborrband, samt med ett smalt band isoleringsmaterial mellan kardborrbandet och pumpen.

Sist men inte minst medföljer ett relä som ser till att pumpen startas då datorn startas. Detta relä behövs eftersom pumpen inte drivs på 12 V, utan på 230 V direkt från elnätet.

Samtliga delar av systemet är anpassade efter en slangdimension på 1/2" (ytterdiameter), vilket är en förhållandevis stor diameter. Större slangar leder i allmänhet till bättre kylningsförmåga, och därför ser vi detta som något positivt. En annan sak som är positivt med denna slangdimension är det faktum att en hel del av de vattenkylningstillbehör som finns på marknaden är anpassade efter denna slangdimension. Detta gör att men enkelt, om man så önskar, kan komplettera detta system med till exempel ett vattenblock för att kyla nordbryggan.

Utan att ha testat prestandan hos dessa delar, samt hur de är att montera, så kan vi säga att de inger ett högt kvalitetsintryck. Samtliga delar verkar hålla hög kvalitet, och lösningarna med till exempel reläet verkar genomtänkt. Nåväl, låt oss gå vidare till monteringen och se om även denna är genomtänkt.

Montering

Något som är minst lika viktigt som hur ett kit presterar kylningsmässigt är monteringen, speciellt då detta kit är framtaget för användare som inte är alltför händiga.

För att montera processorblocket på socket A-moderkort har Swiftech valt att använda sig av piggarna på var sida av sockeln. Det kan tyckas konstigt att de inte valde en monteringstyp som baserades på de hål som finns runt sockeln. Anledningen till att de inte gjorde det är troligen eftersom dessa hål inte längre finns med i AMDs specifikationer för socket A-moderkort, och således har en ganska osäker framtid. Redan idag märker vi att moderkort med hål runt sockeln minskar i antal. Monteringarmarna på detta block fäster på alla tre socketpiggarna på var sida av socklen, och är trots allt ganska säkert monterat.

Under monteringen på ett socket A-moderkort är det första man måste göra, efter att i vanlig ordning ha applicerat kylpasta på processorn, att skruva in skurvarna på monteringsarmarna så långt som möjligt. Då kommer monteringsarmarna att bli mycket rörliga, samt att monteringen kommer att underlättas eftersom det blir mer svängrum mellan processor och vattenblock. När man sedan sett till att de båda armarna verkligen sitter genom piggarna på respektive sida av sockeln så är det dags att skruva ut skruvarna, tills man känner att blocket sitter ordentligt.

Vattenblockets storlek bör inte vålla några större problem med några moderkort, både med tanke på dess relativt normalstora dimensioner, samt det faktum att man på de allra flesta moderkort idag tar hänsyn till att förhållandevis stora kylningslösningar ska få plats.

Har man en Pentium 4-baserad processor (sockel 478) så använder man naturligtvis inte ovanstående monteringsarmar. Då medföljer istället en platta som monteras på vattenblocket med hjälp av skruvar. Därefter använder man monteringsarmarna på bilden nedan, och monterar dessa genom den plastram som finns på Pentium 4-moderkort.

Notera att ovanstående monteringsdetaljer för socket 478-processorer endast medföljer P-varianterna.

För monteringen av vattenblocket för grafikkort har Swiftech valt att använda sig av de hål som finns runt grafikkortsprocessorn. Har man ett NVIDIA-baserat grafikkort så monteras grafikkortsblocket med hjälp av fyra skruvar, med tillhörande fjädrar samt brickor, rakt igenom de fyra hålen som garanterat finns på alla grafikkort som följer NVIDIAs referensdesign. Dessa fyra skruvas fast i de hål som finns i vattenblocket. Blocket är garanterat att fungera med alltifrån GeForce 1 till GeForce 4, men vi har för närvarande inga uppgifter kring kompatibiliteten med GeForce FX. Vi får lova att återkomma med mer information om detta så snart vi får tag på det.

Har men ett Radeon-grafikkort från ATI så monteras blocket med samma principer, men här rör det sig istället om två skruvar med tillhörande monteringsdetaljer. Blocket ska enligt uppgift fungera med alla senaste Radeon-baserade grafikkort. För övrigt så är grafikkortsblocket förhållandevis högt, vilket gör att man inte behöver oroa sig för att slangarna slår i eventuella minneskylflänsar, i varje fall inte om man har normalstora diton. Med grafikkortsblocket monterat så blockerades en PCI-plats, vilket är en uppoffring som man vanligtvis blir tvingad att göra vid montering av de allra flesta vattenblock till grafikkort.

Hur monteringen av radiatorn går till beror helt på vilket chassi man har. I det chassi som vi monterade vattenkylningen i, ett Chieftec Dragon Miditower, så gick det utmärkt att montera radiatorn precis under hårddiskracken. För att kunna montera radiatorn i just detta chassi är man tvungen att ta bort fläkthållaren, vilket är förhållandevis smidig operation. Dock måste man även ta bort chassits front, vilket är något knepigare, men självklart inte omöjligt om man har lite tålamod och gott humör. När väl denna är borta så går det utmärkt att montera radiatorn med hjälp av två skruvar, som först skruvas genom den första fläkten och sedan in i radiatorns gängor.

Pumpen samt tömnings- och påfyllningssystemet monteras som vi nämnde tidigare i en släde, som är anpassad för 5.25"-formatet. Denna tar upp två stycken 5.25"-platser. Hur denna släde monteras i chassit beror helt på vilket chassi man har, men i vårt fall gick det utmärkt att använda de skenor som följde med chassit. Ett problem med pumpen som vi stötte på var att den inledningsvis vibrerade förhållandevis mycket, men efter att ha kört in den i ett par dagar så försvann dessa vibrationer nästan helt.

Har man inte två lediga 5.25"-plats att avvara så går det att montera pumpen och påfyllningssystemet på godtycklig plats i chassit. Ett par gummifötter för att dämpa vibrationerna från pumpen medföljer även om man misstänker att det kan uppstå vibrationer där man monterar pumpen. Systemet för luftning, tömning och påfyllning fungerade utmärkt, och det var inte särskilt svårt att få systemet fritt från luft. Processen för att fylla på systemet, samt göra det fritt från luft, är en ganska avancerad sådan. Lyckligtvis är den medföljande manualen mycket utförlig, och följer man denna till punkt och pricka bör det inte vara något problem att fylla systemet.

Eftersom pumpen, som vi nämnde tidigare, drivs direkt från elnätet som är det nödvändigt att använda det medföljande reläet för att få pumpen att startas och stängas av samtidigt som datorn är påsatt respektive avstängd. Att montera detta relä någonstans i chassit, tillsammans med nätkontakten, kräver i de flesta fall att man borrar alternativt sågar i chassit. I vårt testchassi valde vi att klippa lite i ett fläktgaller, och sedan montera nätkontakten med hjälp av de medföljande skruvarna. Detta kräver dock att man avvarar en av de bakersta fläktplatserna, men är man villig att offra en sådan så är detta en mycket smidig lösning.

Sist men inte minst är det dags att ansluta slangar mellan alla delar av kittet. En lång slang medföljer, som man själv skär i godtyckliga längder. För att montera slangarna måste man först förse varje slangända med de plastinlägg som medföljer de respektive delarna. Därefter måste man trycka in ändarna i anslutningarna till den del man ämnar ansluta, till exempel ett vattenblock. Tillverkaren rekommenderar i dokumentationen att man använder någon slags fett för att få detta att gå smidigt, och efter att ha monterat detta kit kan vi inte annat än hålla med. Att trycka in dessa slangändar med plastinläggen kräver förhållandevis mycket kraft, betydligt mer än vi hade väntat oss. Anledningen till att det krävs så mycket kraft är med all sannolikhet eftersom man är rädd för läckage som kan uppstå om delarna inte är ordentligt ihopmonterade, men det är ändå en nackdel som försvårar den annars ganska lätta monteringen. Att montera slangarna på radiatorn är emellertid betydligt lättare. Här är det bara att använda de medföljande plastklämmorna, montera denna utanpå slangen, och klämma åt klämman med hjälp av till exempel en tång.

Eftersom kittet inte har någon tank så krävs det inte särskilt mycket vatten. Tillverkaren rekommenderar att man fyller systemet med destillerat vatten, som blandas med den medföljande blandningen. Denna blandning ser till att sänka ytspänningen, motverka korrosion och algbildning, samt ge vattnet en grön färg.

Hur ska vi då sammanfatta vårt intryck av hur det är att montera detta vattenkylningskit?

Det vi först och främst kan säga är att vattenblocken, radiatorn, pumpen samt tömnings- och påfyllningsystemet är förhållandevis enkla att montera. Att fylla systemet med vätska var inte heller särskilt svårt, så länge man följde de noggranna instruktionerna slaviskt. Det som däremot kan vara lite knepigt är monteringen av reläet, vilket i de flesta fall kräver ett ingrepp i chassit. Har man ett Chieftec-chassi, eller ett chassi med liknande fläktgaller, går det dock utmärkt att montera nätkontaktet och reläet vid en fläktplats, i varje fall om man är villig att avvara en fläktplats åt detta ändamål.

Något som dock var betydligt knepigare var monteringen av slangarna till till exempel vattenblocken. Att montera slangarna tillsammans med de plastinlägg som krävs krävde förhållandevis mycket våld, vilket är både farligt för de komponenter man har samt gör monteringen svårare. Är man rädd om sina komponenter, och tror att den svåra monteringen utgöra någon fara för dessa, så finns alltid alternativet att montera på slangarna då man ännu inte monterat fast blocken på sin respektive komponent. Även om detta underlättar en del, så är det helt klart en nackdel att det krävs så mycket kraft för att montera slangarna.

Resultat

För att testa vattenkylningskittets kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2400+ (2000 MHz)
Moderkort: Abit NF7-S
Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB Turbo
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Två stycken 80 mm à 40 CFM (radiatorns fläktar ej inräknade)
Nätaggregat: Chieftec 340 W


Vi har valt att jämföra vattenkylningskittet med dess föregångare, Swiftech Quiet Power. Även detta är ett komplett vattenkylningskit, dock färdigmonterat i ett chassi. Quiet Power har en betydligt större radiator, samt förhållandevis stort luftflöde genom denna, men har å andra sidan en äldre generation av vattenblock, samt en smalare slangdimension än det kit som vi nu tittar på. Som referens i testet finns även den folkkära luftkylaren Alpha PAL8045 med. Denna kylare kombinerades med en 80 mm-fläkt på cirka 40 CFM. Hos grafikkortet användes dess standardkylare som referens.

För att testa kylningslösningarnas kylningsförmågor kördes programmet Prime95 i en timme eller tills processortemperaturen stabiliserat sig. För att testa grafikkortets temperatur under belastning användes benchmarkingprogrammet 3DMark03. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Hos grafikkortet var sensorn monterad på baksidan av grafikkortet. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på respektive komponent.

Vi börjar med att ta en titt på kylningsförmågan vid standardfrekvensen 2,0 GHz och standardspänningen 1,65 V. Siffrorna i samtliga diagram anger grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Jämfört med sin föregångare kyler vattenkylningskittet runt två grader bättre. Här ser vi också hur överlägsen vattenkylning är sedvanlig luftkylning, och då ska man ha i åtanke att Alpha PAL8045 definitivt hör till de bättre luftkylarna på marknaden.

Vi provar att öka spänningen till 1,85 V, samt klockfrekvensen till 2,13 GHz.

Med denna betydligt högre värmeutveckling ser vi att temperaturen med luftkylaren ökar med nästan fem grader, medan temperaturen då vattenkylningslösningarna används ökar med runt två grader.

Vi provar att öka spänningen till 2,05 V, samt klockfrekvensen till 2,25 GHz.

Med denna massiva värmeproduktion så klarar inte luftkylaren att hålla processorn stabil, vilket dock vattenkylningslösningarna klarade av galant. Här börjar vi se större skillnader mellan vattenkylningssystemen, och temperaturen då Quiet Power användes blir nästan fyra grader högre än då H2O-8500-kittet användes.

Låt oss gå vidare och titta på hur de olika lösningarna klarar av att kyla av en grafikkortsprocessor. Vi använde oss utav det GeForce 4-baserade Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB Turbo, och kärnan överklockades till 310 MHz för att ge en så stor värmeproduktion som möjligt.

Även här ser vi att vattenkylningslösningarna kyler betydligt bättre än standardkylaren, men skillnaden här är inte lika stor. Detta beror troligen på att standardkylaren på grafikkortet redan är en förhållandevis bra sådan. Temperaturskillnaden mellan de två vattenkylningssystemen beror troligen på att vattenblocket hos H2O-8500 har en effektivare konstruktion än det hos Quiet Power.

För att sammanfatta kylningsförmågan så är den mycket god hos vattenkylningskittet, och lösningen är helt klart överlägsen traditionell luftkylning. Att H2O-8500 klarade att hålla processorn vid behagliga 45 grader då spänningen var 2,05 V samt klockfrekvensen 2,25 GHz är helt klart imponerande.

Slutsats

För att sammanfatta denna recension skulle vi vilja rekommendera detta vattenkylningskit till de som är ute efter ett komplett vattenkylningskit, men inte har de kunskaper som krävs för att bygga ett eget med lösa delar. Man kommer säkerligen billigare undan om man är händig och bygger ihop ett kit av lösa delar, det är ingen hemlighet. Men har man inte tid eller möjlighet att göra detta så är detta ett bra alternativ, som håller hög kvalitet och har utmärkt kylningsförmåga. Dokumentationen som följer med är mycket utförlig och välbeskrivande, vilket är viktigt för även de mindre kunniga enkelt ska kunna montera produkten. Priset på mellan 2600 och 2800 kr är helt klart acceptabelt om man jämför det med liknande lösningar som finns på marknaden. Det som talar emot produkten är det faktum att vissa delar av monteringen är svår och kräver en hel del kraft. Sist men inte minst så kräver monteringen av kontakten till elnätet att man gör ingrepp i chassit. Tror man sig klara dessa saker är dock detta vattenkylningskit ett mycket bra val.

Härmed skulle vi vilja ge denna produkten vårt "High Quality"-pris, med ovanstående motivering.

Kittet finns för närvarande att köpa på Overclockers.se. Istället för att erbjuda alla varianterna separat så har denna butik valt en liten annan variant. De säljer P- och PV-varianterna (socket 478) som grundvarianter, och till dessa kit kan man för en i princip obetydlig summa köpa till de monteringsdetaljer som gör att kittet även fungerar på socket A-processorer. En smart lösning som gör att kittet fungerar på både socket 478- och socket A-plattformen för en mindre summa pengar.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Delvis svår montering.
Utmärkt kylningsförmåga.  
Utmärkt dokumentation.  



21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se