T-Balancer

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Installation
Mjukvara
Slutsats


Ett stort tack till tystpc.nu för att vi fick provköra produkten.



15/11-04 | Nissse | Nissse@64bits.se


Inledning

En fläktkontroller kan vara ett bra sätt för att få tyst på en högljudd dator när den inte jobbar speciellt hårt. Det vanligaste är att man skaffar en enhet som monteras i en 5.25" plats och kontrolleras med knappar och reglage. mCubed har tagit fram en produkt som monteras inuti datorn och styrs sedan över USB med medföljande mjukvara.

Specifikationer

T-Balancer kommer i två former, en monteras som ett vanligt instickskort bland pci-platserna och en som man kan fästa vart man vill i datorn. Båda två är identiska till sina funktioner och idag ska vi testa den senare.

Antal kanaler för fläktstyrning Fyra.
Maxbelastning 4x15 Watt.
Storlek 105x83x25 mm.
Cirka pris 600 kronor.

Produkten har fyra kanaler för att styra fläktar och varje kanal kan lastas med 15W, man kan alltså ansluta ett flertal fläktar till samma kanal bara den totala effekten inte överstiger 15 watt. En finess med T-balancer är att istället för att sänka spänningen för att strypa fläktarna så pulsar den ut strömmen till fläkten i bestämd takt. Fördelen med detta är att man kan köra fläktarna extremt sakta istället för att de stannar helt när spänningen sjunker för lågt.

I förpackningen

Förutom själva T-balancer-enheten så följer det med fyra temperatursensorer som man placerar ut på valfria ställen och sex kablar till dessa.

Vidare så ligger där fyra stycken strömkablar kontakterade med 3-pins honor, en kabel för anslutning till en intern usb-header, en snabbstartsguide, skarvkontaker,diverse fästmaterial för montering och en cd-skiva med mjukvara.

Installation

Det första man bör göra innan man installerar är att planera vart man vill ha sina sensorer och vilka fläktar dessa ska styra, annars kan det lätt bli smått kaotiskt bland alla kablar och kontakter, men tänker man sig bara lite för så bör det inte vara några problem. När man funderat en stund är det dags att börja placera ut sensorerna, man fäster dem helt enkelt med en bit dubbelhäftande tejp som följer med i förpackningen. Temperatursensorerna är markerade med en siffra för att man lätt ska kunna identifiera dem, tyvärr syntes inte markeringen efter att man kopplat in kablarna så ett tips är att göra en liten anteckning innan man kopplat klart.

Sensorerna ansluts i en kedja från den stora enheten och visar med en liten gul lysdiod när de kopplats in rätt, lyser den inte är det bara att vända på kontakten.

Själva T-balancerna fästs på lämpligt ställe med medföjande kardborreband, efter det ska en vanlig strömkontakt från nätagget anslutas för strömförsörjning av enheten och fläktarna.

När allt är på plats så ansluter man de fläktar man vill styra och stoppar i USB-kabeln. Vill man så finns det uttag för att skicka vidare TACO-signalen (signalen med information om fläkthastighet) från fläktarna till moderkortet om man vill övervaka med tex Motherboard Monitor. Har man USB-kabeln inkopplad efter installationen så kan man använda mCubeds egen mjukvara för övervakning, så det är en smaksak vilket man föredrar.

Mjukvara

När Windows XP väl hoppat igång stötte jag på mitt första problem, installationsprogrammet tyckte att T-balancern skulle använda samma drivrutiner som min EZF-Advance använder, vilket självklart slutade med att mjukvaran totaltstrejkade, men efter en drivrutinsuppdatering för hand så fungerade allt som det skulle.

Det första man möts av när man startar upp mjukvaran är en installationsguide som tar en igenom alla delar som behövs ställas in. När det är klart vill man självklart börja finlira med alla knappar och penaler. Antingen väljer man att sätta in värden för hand där vid vilken temperatur fläkten ska börja snurra med en viss hastighet, eller så väljer man ett redan färdigt program.

Om man nu inte vill att produkten ska styra och ställa allting helt själv efter installationen så finns det en möjlighet att styra den helt för hand, men personligen så anser jag att den största fördelen med T-balancer är att man slipper sådant.

Det följer även med ett mindre progam för ren övervakning av allting. Det finns även en möjlighet att styra CCFL-rör med produkten, men tyvärr har jag inte möjlighet att testa detta just nu.

När man sedan har pillat klart med alla inställningar och sparat dessa så sköter sig produkten helt själv, man behöver inte ha USB-kabeln inkopplad efter installationen eller röra produkten överhuvudtaget om man inte vill det.

Tystpc.nu har berättat att en ny version av mjukvaran antagligen dyker upp inom ett par veckor, vad den kan erbjuda ska bli intressant att se. Ett par skärmdumpar från den nya mjukvaran finns här under.

Slutsats

Prislappen på runt 600 kronor kanske kan kännas lite saftig för en fläktkontroller men med möjligheter som att köra fläktarna på 10% av maxhastighet och att den är helt självstyrande så kan jag starkt rekommendera den här produkten till de som letar efter en fläktkontroller till bullriga datorer.

Fördelar Nackdelar
Storleken Kan bråka vid installation av drivrutiner
Pulsstyrningen
Enkel att använda




15/11-04 | Nissse | Nissse@64bits.se