Thermaltake Hardcano 2,3 & 5

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningarna
Skillnader
Montering
Fläktarna
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.


20/05-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

I takt med att hårddiskarna snurrar allt snabbare så ökar kravet på kylningen. För IDE-hårddiskar krävs normalt ingen kylning, men en hårddiskkylare kan förlänga hårddiskens livslängd och dagens IDE-hårddiskar som snurrar i 7200RPM blir generellt ganska varma. För SCSI-hårddiskar, som ofta snurrar i över 10 000RPM, är hårddiskkylare ett krav för att de inte ska bli överhettade. I takt med att kravet på kylning även ökar så bildas det ett behov av övervakning av temperaturer och produkter som sköter detta.

Thermaltake har pga detta släppt en serie med hårddiskkylare som har en del övervaknings och fläktstyrningsfunktioner. Serien heter Hardcano och den innehåller 3 olika modeller, Hardcano 2, 3 och 5 och det är om dessa som denna recension handlar om.

Specifikationer

Hardcano 2, 3 och 5  
Storlek 150x42x195(BxHxL)
Material Aluminium och plåt
Fläkten  
Storlek 40x40x20mm
Hastighet 5000RPM (±10%)
Strömförbrukning 1.32W
Luftflöde 5.1CFM
Typ Ball-bearing
Ljudnivå 23dBa
Tillverkare Everflow

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Hardcano 2

Hardcano 3

Hardcano 5

I förpackningarna

Detta följer med i förpackningarna:

Skillnader

Vad skiljer då de olika modellerna åt?

Hardcano 2 och 3 är helt identiska förutom att den sistnämnda modellen har 1 fläktstyringsanordning och 1 temperatursensor istället för 2 st temperatursensorer.

Hardcano 5 bygger på Hardcano 3 och har 1 fläktstyrningsanordning och 1 tempsensor men är tillverkad som en låda istället. Att Hardcano 5 är tillverkad som en hel låda gör att den ger ett robustare intryck och den är faktiskt lite stabilare än de andra modellerna. På toppen av denna låda finns det en smal aluminiumkylfläns som är avsedd för att kyla hårddisken men främst för att ge enheten ett finare utseende. För aluminiumflänsen gör i princip ingen nytta då den inte nuddar hårddisken. Mellan denna platta och den monterade hårddisken är det ett ca 1cm tjockt mellanrum och detta mellanrum leder till att värmen knapps leds från hårddisken till kylaren.

Montering

Att montera en Hardcano 2 går till på samma sätt som med Hardcano 3. Det första man gör är att försiktigt skruva plastskruven som sitter på baksidan av LCD:n på tempsensorn/sensorerna en 1/4-dels varv. Sedan drar man ut den lilla papperslappen som sticker ut från denna skruv. Detta gör att batteriet, som driver LCD:n, kommer i kontakt med LCD:n och börjar mata den med ström. Efter detta skruvar man tillbaka skruven försiktigt. Det man bör tänka på under detta moment är att använda en bred och helst tjock skruvmejsel, annars finns det risk att man förstör den ganska känsliga platsskruven. Hela detta moment har dock Thermaltake helt skippat i den medföljande dokumentationen vilket är lite slarvigt. Lyckligtvis finns de fullständiga instruktionerna på Thermaltakes hemsida, här.


Efter detta så är det dags för att montera skenorna som följer med. Dessa skenor är till för att montera på själva frontenheten. Detta görs med hjälp av skruvar längst fram på dessa skenor. Därefter så skruvar man fast hårddisken mellan dessa skenor. Sedan är det bara att montera enheten som en vanlig 5.25"-enhet i chassit. Hur detta går till är beroende av hur just ditt chassi ser ut.

Att montera Hardcano 5-enheten är något enklare än de andra enheterna eftersom enheten är en hel låda som redan är ihopmonterad. Det man behöver göra är ta bort plastlappen på baksidan av LCD:n på samma sätt som med Hardcano 2 och 3. Sedan placerar man hårddisken i enheten, skruvar fast den med skruvar underifrån och därefter skruvar man fast aluminiumlocket. Därefter monteras enheten in i datorn som en vanlig 5.25"-enhet, sensorn placeras på valfri plats och eventuell fläkt ansluts till fläktstyrningsanordningen.


Tempsensorerna går att montera nästan överallt i datorn tack vare att slutet av kablarna till sensorn är av väldigt smal tråd. Detta gör att man kan dra den mellan guldbenen på processorn och därmed går det att utan problem montera sensorn under processorn. Meningen med detta är det ofta ger en bättre säkerhet i mätningarna av processortemperaturen som ofta visas fel. Mer om detta och bilder kring hur man monterar sensorerna under processorer hittar ni här. Sensorerna går givetvis också att montera på t ex grafikkort eller hårddiskar om så önskas. Något som var väldigt positivt med sensorerna var att de var väldigt snabba med att läsa av temperaturen och LCD:n uppdateras med temperaturen ungefär en gång per sekund.
Med Hardcano 3 medföljer även en fläktstyrningsanordning som är till för att välja hur snabbt inkopplad fläkt ska snurra. Man har tre lägen att välja mellan och denna anordning kan med fördel kopplas till processorfläkten och därmed går hastigheten på denna att styra mycket enkelt från fronten.
 

Ett problem som jag stötte på var att enheterna stack ut ganska mycket och detta kan uppfattas som fult. Detta problem stötte jag på i montering i både ett Enlight och ett Chieftec-chassit, som båda använder skenor för montering av 5.25"-enheter. Detta problem kunde Thermaltake ganska enkelt åtgärdat med monteringshål längre fram på sidorna och det är synd att de inte gjort det.

Sammanfattningsvis så är Hardcano-enheterna ganska lätta att installera. Hardcano 2 och 3 kan vara lite pilliga att installera, men följer man instruktionerna på Thermaltakes hemsida så är detta inget problem. Hardcano 5 är som sagt något lättare att installera eftersom den redan är ihopmonterad.

Fläktarna

Fläktarna är identiska på alla tre kylarna och är en 40x40x20mm-stor fläkt från välkända Everflow. Enligt tillverkaren låter denna fläkt ca 23dBa, blåser 5.1CFM och drar 1.32W ström. Den ska också snurra i ca 5000RPM, men fläktarna på samtliga av testexemplaren snurrade i hela 5600RPM, dvs en bit över Thermaltakes specificerade felmarginal för fläkten. Fläkten får ström genom en vanlig 3-pin kabel, men en 3 till 4-pin adapter medföljer för de som inte har plats på moderkortet. Fläktens lilla storlek i förhållande till dess rotationshastighet gör att fläkten tyvärr avger ett vinande ljud som kan bli irriterande i längden. Detta kan bli speciellt irriterande för de som har datorn i huvudhöjd därför att fläkten som bekant sitter längst fram på enheten och då hamnar väldigt nära användaren. Detta problem går att avhjälpa på Hardcano 3 och 5 genom att koppla in fläkten avsedd för att kyla hårddisken till fläktstyrningsanordningen och därefter ställa ner hastigheten. Nackdelen med detta är ju självklart att man då inte kan ändra hastigheten på t ex processorfläkten med hjälp av Hardcano:n och därmed så förlorar fläktstyrningsanordningen lite av sin tänkta funktion.

Resultat

Testsystem
AMD AthlonXP 1900+@1760MHz
MSI KT3-Ultra
Chieftec DX01B-D med 4st lågvarviga 80mm fläktar
Seagate Barracuda IV 60GB

Jag har valt att jämföra de tre enheternas kylningskapacitet med en vanlig 80mm-fläkt som blåser ca 30cfm, med andra ord en relativt lågvarvig fläkt. Denna fläkt har varit monterad precis framför hårddisken i hårddiskvaggan i ett Chieftec-chassi. Jag har även testat att köra hårddisken helt utan kylning och därmed få en enkel jämförelse mellan enheterna, en lågvarvig chassifläkt och att köra helt utan kylning. För att mäta hårddiskens temperatur använde jag programmet HDD Temperature som läser av temperaturen från den inbyggda sensorn som finns inne i hårddisken. För att belasta hårddisken hårt använde jag programmet Sisoft Sandra 2002 och därmed kunde jag bestämma den så kallade fulload-temperaturen, dvs temperaturen när hårddisken belastas hårt. Programmet går att ställa in så att den skriver och läser till hårddisken tills man avbryter. Genom att belasta hårddisken i ca 2 timmar fick man en bra bild av hur varm hårddisken blir vid full belastning. För att mäta den så kallade idle-temperaturen, dvs vilotemperaturen, lät jag datorn vila i ca 2 timmar och mätte sedan temperaturen.


 

Som du ser i diagrammet så kyler inte Hardcano-enheterna särskilt bra, de håller hårddisken ca 3 grader lägre än utan kylning men kyler dock ca 3 grader sämre än en 80mm-fläkt. Diagrammet visar också att aluminiumflänsen på Hardcano 5-enheten inte går någon som helst nytta eftersom den inte nuddar hårddisken.

Slutsats

Hardcano-enheterna gör det de lovar att göra, varken mer eller mindre. De klarar av att kyla en normal IDE-hårddisk, dock tror jag att de kommer att ha svårt att kyla de allra senaste SCSI-hårddiskarna pga för klen fläkt. Tempsensorerna fungerade utmärkt och ett plus är att de går att montera under processorn pga smala kablar. Att enheterna sticker ut ganska mycket när de är monterade i vissa chassin är väldigt tråkigt och en nackdel men detta går att åtgärda om man är händig. Sammanfattningsvis så skulle jag vilja rekommendera dessa kylare till de som inte har möjlighet att kyla en hårddisk via chassit och vet med sig att hårddisken blir ganska varm. Tempsensorerna och fläktstyrningsanordningen är väldigt händiga att ha i fronten och dessa två saker fungerade utmärkt på enheterna.

En Hardcano 2 kostar ca 375kr, en Hardcano 3 ca 400kr och en Hardcano 5 ca 500kr. Priset för Hardcano 2 och 3 tycker jag är lagom. Hardcano 5 är den enda av dessa enheter som är för dyr, med tanke på att den inte kyler mätbart bättre än Hardcano 3 så kan jag inte motivera ett köp av den om man står i valet mellan en Hardcano 3 och en Hardcano 5.

Hardcano 2

Fördelar Nackdelar
Tempsensorer Sticker ut i vissa chassin
Lätt att montera Irriterande fläktljud
Tunna sensorkablar Medelmåttig kylprestanda

Hardcano 3

Fördelar Nackdelar
Tempsensor Sticker ut i vissa chassin
Lätt att montera Irriterande fläktljud
Fläktstyrningsanordning Medelmåttig kylprestanda
Tunna sensorkablar  

Hardcano 5

Fördelar Nackdelar
Tempsensor Sticker ut i vissa chassin
Lätt att montera Irriterande fläktljud
Fläktstyrningsanordning Kyler inte bättre än Hardcano 3
Tunna sensorkablar Medelmåttig kylprestanda
  Dyr


20/05-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se