Titan TFD-802512B/TC

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Storlek, anslutning och montering
Funktioner och kvalitet
Användningsområden
Slutsats


Tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.


05/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Våra datorkomponenter producerar allt mer värme. Värme är något som är negativt för i princip alla dessa komponenter och därför måste dessa kylas med olika separata kylare som t ex processorkylare och grafikkortskylare. Dessa kylare avger värmen från komponenterna effektivt och dumpar den i datorchassit. För att sedan få ut värmen ur chassit krävs chassifläktar som suger in kall luft i lådan och suger ut den varma. Nu ska vi ta en titt på Titans senaste chassifläkt, TFD-802512B/TC, och ta reda på om den är något att satsa på.

Specifikationer

Pris 90-120kr (uppskattat pris)
Storlek 80x80x25mm (LxBxT)
Typ Kullagrad (2-ball)
Luftflöde 21-32CFM
Ljudnivå 21-26dBa
Rotationshastighet 1700-2590RPM
Strömförbrukning 0.96-1.56W
Anslutningstyp 3-pin
Livslängd 50 000h (ca 5.7år)

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Storlek, anslutning och montering

Fläkten mäter 80x80x25mm vilket är ett standardmått för chassifläktar. Vissa chassin har plats för fläktar i andra storlekar, men 80x80x25mm är den överlägset vanligaste storleken.

Fläkten får ström genom en vanlig 3-pin kontakt som går att koppla till moderkortet. Tyvärr medföljer ingen 3-pin till 4-pin-adapter men dessa går att köpa separat. Adapterarna kan behövas om man har ett visst antal fläktar med 3-pin kontakt men inte lika många uttag på moderkortet.

Strömkabeln mäter ca 35cm från motorn vilket är mer än tillräckligt för de flesta användare.

Hur monteringen av fläkten går till beror helt på vilket chassi den ska monteras i. En del chassin har plasthållare för fläktarna och då krävs inga verktyg för monteringen. I andra chassin måste dock fläktarna skruvas fast och 4 stycken skruvar avsedda för detta medföljer.

Funktioner och kvalitet

Vad skiljer då denna chassifläkt från andra chassifläktar? Egentligen är det bara en sak: temperatursensorn som sitter monterad precis bredvid motorn (se bild nedan). Denna sensor läser hela tiden av temperaturen på luften som passerar den och sedan anpassar den fläktens hastighet efter temperaturen.

Hur snabbt fläkten snurrar vid olika temperaturer ser ni i tabellen nedan. Väl monterade i chassit så snurrade fläkten i ca 1900RPM och detta stämde ganska bra med specifikationerna. Vid 1900RPM låter fläkten ca 22dBa, vilket är en behaglig ljudnivå. Vad som är behagligt gällande ljudnivåer är självklart en smaksak, men de flesta användare kommer att uppleva denna fläkt som relativt tyst. Temperaturregleringen är perfekt vid t ex varma sommardagar då fläkten ökar sitt varvtal och därmed kyler mer effektivt vilket kan behövas då rumstemperaturen ökar.

Efter att ha testat 4 exemplar av denna fläkt så kan jag utan tvekan konstatera att kvaliteten är mycket hög. Inga missljud kunde höras från fläkten och den skapade inte heller särskilt mycket vibrationer. Detta är tecken på att fläkten håller mycket hög kvalitet. Enligt tillverkaren så ska den klara av att snurra 50 000 timmar innan den blir utsliten. Detta motsvarar nästan 6 år om man räknar med att man använder fläkten dygnet runt.

Användningsområden

Vad kan man då använda fläkten till förutom som en chassifläkt?

Chassifläkten går utmärkt att använda på processorkylare anpassade för 80x80mm-fläktar. Andra användningsområden kan vara t ex på så kallade radiatorer för vattenkylningar eller som ersättningsfläkt för nätaggregatsfläktar som ibland kan hålla låg kvalitet.

En grej som tillverkaren kunde gjort bättre med temperatursensorn är att de kunde gjort kabeln till temperatursensorn betydligt längre. Fördelen med detta hade varit att man då t ex hade kunnat använda fläkten på en processorkylare och samtidigt kunna ha placerat sensorn vid processorkärnan. Fläkten hade då anpassat sitt varvtal efter hur mycket processorn belastas och detta hade varit ett bra sätt för att få ner ljudnivån eftersom fläkten då kan snurra långsammare när den inte behövs lika mycket.

Slutsats

Titan TFD-802512B/TC är en mycket bra chassifläkt som rekommenderas starkt till användare som vill ha en relativt tyst chassifläkt som ändå blåser relativt mycket och håller hög kvalitet. Den går att använda till processorkylare men rekommenderas inte direkt till det pga den korta sensorkabeln.

Notera dock att den går utmärkt att använda på kylflänsar som är anpassade för att fläkten ska suga luft istället för att blåsa, då kommer luften först sugas genom kylflänsen och sedan passera sensorn. Fläkten kommer då öka varvtalet när processorn arbetar hårdare och därmed kommer temperaturkontrolleringen fungera effektivt. Processorkylare som fungerar på detta sätt och dock inte vanliga så i de flesta fall så kommer fläktens varvtal inte ändras särskilt mycket vid olika mycket belastning när den används som fläkt på en processorkylare där fläkten ska blåsa.

Temperaturregleringen är perfekt vid t ex varma sommardagar som jag nämnde tidigare. En lite längre kabel till temperatursensorn hade dock varit att föredra.

Fläkten finns inte att köpa i Sverige än men Titans produkter finns i väldigt många affärer så det är troligen bara en tidsfråga innan vi får se denna fläkt i affärerna. Priset beräknas bli ca 90-120kr vilket är ett lagom pris för fläkten.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet Finns inte i Sverige ännu
Låg ljudnivå Kort sensorkabel
Temperaturkontrollerad Ingen 3 till 4-pin-adapter medföljer 
Lång strömkabel  
Prisvärd*  

*Om priset håller sig under ca 125kr.



05/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se