Trolleflex tystare

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Montering
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till AID som gjorde denna recension möjlig.


14/8-03 | Najze | najze@64bits.se


Inledning

Det blir allt vanligare med högljudda komponenter i dagens datorer. Hårddiskar och grafikkort är två komponenter som ofta är bovar när det gäller oljud. Tillverkarna har pressen på sig att öka prestandan på komponenterna och detta medför ofta större värmeutveckling. För att lösa problemet sätter tillverkarna på jättelika kylanordningar, som ofta ger ifrån sig mycket oljud och surrande. Detta gäller särskilt nyare grafikkort, där vi på senare tid har sett enorma kylflänsar och fläktar, som ger ifrån sig rejält med oljud. Ofta är det då högfrekventa ljud som är jobbigt för öronen. Tillverkarna har även försökt att hitta tysta alternativ, men dessa produkter har ofta väldigt höga priser.

För den som arbetar 8 timmar per dag vid sin datorn kan det vara riktigt irriterande om datorn låter som ett jetplan. Hur ska man då bli av med allt oljud? Det finns ett flertal produkter ute på marknaden för att åtgärda problemet. Det är inte ovanligt att få betala 400-500 kr för t.ex. en dämpningsmatta, vilket jag anser hutlöst för lite plast eller gummi.

En lösning kanske kan vara produkten vi nu skall titta närmare på. Produkten jag talar om kommer från GM Jenssen AB och kallas Trolleflex tystare, en dämpningsmatta som lovar minst 50% dämpning.


Specifikationer

Nedan följer specifikationer för produkten:

Pris 179 SEK
Tillgänglighet Lättillgänglig
Material Något likt skumgummi
Storlek 1200 x 400 x 12 mm (0,48 m²)
Tjocklek 12 mm

Det är bland annat priset på denna produkt som gör den väldigt intressant. 179 kr (priset hos AID som levererade produkten för recension) är ett ganska lågt pris jämfört med många andra liknande produkter. Om priset spelar in hur bra produkten är, återstår att se.

Trolleflex tystaren används av ett flertal datorbutiker ute i landet, bland annat av stora Network.

I förpackningen

Trolleflex tystaren levererades inte i någon påkostad låda utan ihoprullad i en genomskinlig plastförpackning.

Genom att strunta i en snygg designad låda så kan priset på produkten sänkas, vilket jag gillar då det känns väldigt onödigt med en flådig låda till en dämpningsmatta. Tillsammans med dämpningsmattan levererades ett kopierat A4-papper med specifikationer samt instruktioner för hur man skulle montera den. Värt att notera är en av punkterna under specifikationerna, "Minskar ljudnivån och tar bort "surr" i lokalen med minst 50%". En annan väldigt intressant punkt är, "Behandlad för att vara självslocknande". Detta innebär att mattan inte skall kunna fortsätta brinna, om brand skulle uppstå. Alltid intressant när företag lovar både det ena och det andra om produktens kvalité. På pappret ser det bra ut, men det gäller att produkten håller måttet när den finns hos kunden.

Förpackningen innehåller det jag anser att ett dämpningsmatte-kit skall innehålla. Möjligtvis kunde en bättre beskrivning skickas med, då den är kopierad och ganska otydlig. De verktyg som rekommenderades var en sax, en linjal och en skruvmejsel, något alla har hemma.

Dämpningsmattan är gjord i något som liknar skumgummi. Det gick inte att hitta information om mattans material, varken på specifikationerna eller på tillverkarens hemsida. Detta är något som tillverkaren borde skriva med.

Mattan är väldigt lätt att böja och forma, så att ha mattan i trånga utrymmen är nog inga problem. För att kunna fästa dämpningsmattan så är den ena sidan limmad. Denna sida skyddas av ett skyddspapper.


Montering

Då var det dags att montera dämpningsmattan. Jag monterade dämpningsmattan i ett Chieftec Dragon Medium Tower.

I chassit finns följande komponenter som för "oljud":

2 st Papst 80 mm 12 dBA
2 st Zalman 80 mm 20 dBA
Chipsetfläkt 10* dBA
MSI GF4 Ti4400 35* dBA
Western Digital Caviar 80GB (SE) 39 dBA
Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB 35* dBA

*Uppskattad ljudnivå

Enligt specifikationen skall materialet räcka till en midi-box. Jag försäkrade mig om att det skulle räcka genom att bunkra upp med 2 förpackningar av Trolleflex tystare. Efter att ha öppnat förpackningarna såg jag att de inte var riktigt lika stora. Den ena dämpningsmattan var ca 1,5 cm bredare än den andra. Inget som gör produkten avsevärt sämre, men ändå något att anmärka på. Enligt beskrivningen (som använder ett chassi med ett skal med ihop-hängande sidor och tak) så ska man sätta mattan på sidor och tak. Men eftersom jag har två mattor, så tänker jag sätta på alla ställen som går, för att uppnå maximal effekt.

Efter att ha läst beskrivningen var det bara att börja mäta och klippa. Det första som jag lade märke till med dämpningsmattan var att den inte var rakt skuren i den ena änden. Lite störande att få börja med att klippa den rak, och därmed förlora en del av dämpningsmattan. Limmet som satt på den ena sidan var smala trådar som satt både diagonalt och vågrätt. Perfekta att klippa efter. Efter att ha mätt och klippt en perfekt bit till botten av chassit, kom det något svårare problemet, att få den på plats.

Limmet hade väldigt bra fästningsförmåga, så bra att dämpningsmattan gärna fastnade på helt andra ställen än där dem skulle. Det var lite smått pilligt, och framförallt svettigt i 30-gradig värme, men efter en stunds koncentration så satt den första biten på plats. Sedan var det bara att mäta och klippa till passande bitar till chassit. Jag satte dämpningsmattor på golvet, taket, baksidan (under och över nätaggregatet), insidan av fronten och bägge sidorna och även insidan av dörren till fronten. De enda ställen jag lämnade, var de hål där fläktar och dylikt satt. Att täppa igen dessa håll kan säkerligen dämpa en del oljud, men det är inget jag rekommenderar. Mina 3 chassifläktar gör ca 10 graders skillnad i mitt chassi så jag ville inte täppa igen dessa hål. Inget jag rekommenderar att någon annan heller gör.

Efter några timmars arbete och med fingrar klibbiga av lim var jag äntligen klar. Dags att se om det var lönt mödan.

Resultat

Spänd av förväntan så satte jag på datorn. Fläktarna gick igång och oljudet kändes direkt något dämpat. Efter några timmars användning av datorn kunde jag ge en slutsats av produkten. De 50% av ljudnivån som skulle sänkas genom montering av produkten är mer försäljningsknep än fakta. Så mycket som 50% har inte ljudnivån sänkts, men den har sänkts ganska rejält. Det oljud som fanns tidigare har nu även förvandlats till ett dovare och mer behagligt ljud. Mattorna gör sitt jobb och provar jag att stänga av chassifläktarna så hör jag knappt grafikkortsfläkten eller chipsetfläkten längre. Någon temperaturskillnad märkte jag inte direkt av. Det gick åt ca 1,5 rulle av Trolleflex tystaren, alltså till ett pris av ca 270 kr.

För att testa om mattan självslocknar vid antändning, som det stod på manualen, så testade jag att tända på en bit av mattan. Det tog eld, och slocknade. Precis som de utlovade. Ett bra resultat.

Slutsats

I början av recensionen så var jag positiv över produktens pris. Det är självklart något som vägs in slutsatsen. Något man måste vara uppmärksam på när det gäller billiga produkter, är dess kvalité. Bara för att en produkt är billig så är den inte alltid bra, lika väl som en dyr produkt inte alltid är bra. För Trolleflex tystaren, som är en av de billigare alternativen av dämpningsmattor på marknaden, så passar både kvalité, pris och prestanda in på slutbedömningen. Detta är en bra produkt. Nackdelen med dämpningsmattor är att man inte kan (eller ska) täppa igen insug och utblås för fläktar. Eftersom man då lämnar dessa lufthål öppna så finns fortfarande chassifläktarnas ljud kvar. Detta är lite svårt att undvika.

 

Fördelar Nackdelar
Priset Olika storlekar och ojämnt skurna från förpackning till förpackning
Dämpar högfrekventa ljud  
Självslocknande vid brand  

 




14/8-03 | Najze | najze@64bits.se