Vantec AeroFlow

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.


19/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Vantecs intåg på den europeiska slutkundsmarknaden, som inleddes med Nexus Multi-Function Panel och Nexus Fan Controller, är hittils lyckat och deras produkter finns tillgängliga i mängder av butiker. Förutom att bara tillverka övervaknings- och fläktstyrningsprodukter som de ovan så har Vantec en ganska lång historia som processorkylartillverkare. Deras tidigare socket A-kylare har nått stora framgångar på bland annat andra sidan kontinenten, och blivit prisade för god kylningsförmåga kontra pris.

Den kylare vi nu ska ta en titt på är som ni säkerligen förstår tillverkad av Vantec, och heter AeroFlow. Den finns i två varianter, en för socket A-processorer och en för socket 478-processorer. Varianten vi har tagit en titt på är anpassad för socket A-processorer. Utmärkande för AeroFlow är dess TMD-fläkt samt en ovanlig utformning av kylarens kylfläns. Låt oss ta reda på om detta är ett vinnande koncept.

Specifikationer

Vi börjar som vanligt med att ta en titt på kylarens specifikationer.

Modellnamn VA4-C7040
Pris 300 kr
Tillgänglighet Tillgänglig i ett fåtal butiker
Processorstöd Samtliga socket A-processorer
Storlek (BxLxH) 73 x 73 x 60 mm
Material Aluminium och koppar
Totalvikt 384 g
Kylflänsen  
Material Aluminium och koppar
Storlek (BxLxH) 73 x 73 x 45 mm
Fläkten  
Tillverkare YS-Tech
Storlek 70 x 70 x 15 mm
Typ TMD-fläkt
Luftflöde 36 CFM
Ljudnivå 38 dBA
Rotationshastighet 5600 RPM
Strömförbrukning 3,84 W
Livslängd 80 000 timmar

Specifikationerna bjuder inte på några direkt överraskningar, kylaren klarar enligt tillverkaren av att kyla samtliga socket A-processorer som för närvarande finns på marknaden vilket naturligtvis är trevligt.

I förpackningen

När vi öppnade den butiksanpassade förpackningen fann vi, förutom kylaren själv, följande:

Kylflänsen

Gällande materialvalet har tillverkaren valt att gå emot trenden; kylaren är inte tillverkad helt i koppar, utan till stor del av aluminium. För att kompensera detta kylningsmässigt sämre materialval har man inriktat sig på att ge kylflänsen en så stor yta som möjligt att avge värme på. För att verkligen maximera den yta som är i kontakt med den luft som blåses genom kylflänsen har man tagit till en rad metoder. Istället för att förse kylflänsen med en mindre mängd tjocka blad så är den försedd med en stor mängd mindre blad, vilket ger en stor yta att avge värmen på. Själva kylflänsen har också en ganska ovanlig utformning, där värmen först leds till mitten av kylflänsen istället för till bottnen - ett koncept som vi sett tidigare hos kylflänsar från Arkua.

Eftersom i kylflänsen i grund och botten saknar botten åker större delen av luftmängden genom kylflänsen istället för att i normala fall stoppas upp och tvingas ut på sidorna. Detta leder till att luften istället blåser mot processorn, och således kyler den lite extra.

Hos en kylfläns är det viktigt att området som processorkärnan kommer ha kontakt är så slät som möjligt. En slätare yta leder till att värmen lättare kan överföras från processorkärnan till kylflänsen, vilket självklart är positivt för kylningsförmågan. Många tillverkare har detta i åtanke när de tillverkar sina kylflänsar, och vissa kylflänsar har så blanka undersidor att man kan spegla sig i dem. Ytan hos denna kylare är inte särskilt slät, man ser tydliga cirkulära märken efter tillverkningsprocessen och en slätare yta hade troligtvis gjort en del för kylningsförmågan.

Fläkten

Vantec har valt att utrusta sin kylare med en förhållandevis ny typ av fläkt från den välkända taiwanesiska tillverkaren YS-Tech, en så kallad TMD-fläkt. TMD står för Tip-Magnetic Drive, och är en helt ny typ av fläktar som faktiskt introducerades av YS-Tech för drygt ett år sedan. På grund av en del tillverkningsproblem, samt ett ganska högt introduktionspris har gjort att succén uteblivit.

Men vad är då de fundamentala skillnaderna mellan en TMD-fläkt och en fläkt av den typ som vi är vana vid?
Den egentliga skillnaden är att man har förflyttat motorn från fläktens centrum till de fyra hörnen. Magneter sitter sedan monterade i ringen runt bladen, och de fyra elektromagneterna i respektive hörn ser till att denna ring, tillsammans med fläktbladen, snurrar.

Det finns två huvudsakliga fördelar med TMD-fläktar jämfört med vanliga axialfläktar. Den första fördelen är att man knappt får någon död punkt precis under mitten av fläkten. Normala fläktar har motorn monterad i mitten, och luftflödet under denna motor blir således mycket svagt. Detta är ett problem eftersom motorn tenderar att hamna precis över den del av kylflänsen som nuddar processorkärnan, och kylningsförmågan blir således försämrad. En TMD-fläkt har som sagt ingen motor i mitten, och någon punkt där luftflödet blir mycket försvagat blir det i praktiken inte med denna typ av fläkt. Den andra fördelen är att TMD-fläktar ger ett högre luftflöde i förhållanden till ljudnivå än vad konventionella fläktar gör. Detta beror på att bladen och ringen runt dem sitter ihop, och det blir således inget mellanrum mellan bladen och resten av fläkten. Hos vanliga fläktar finns det ett litet mellanrum, vilket leder till turbulens vilket leder till sämre luftflöde kontra ljudnivå.

Fläkten mäter 70x70x15 mm, vilket för övrigt är den enda storlek som TMD-fläktar finns tillgängliga i idag. Den är förhållandevis stark; med hjälp av nära 4 W ger den ett luftflöde på runt 36 CFM, dock till en ljudnivå på runt 38 dBA eftersom den trots allt snurrar i runt 5600 RPM. Ljudet från fläkten var inte särskilt högfrekvent, det kan snarare beskrivas som ett kraftigt blåsljud och jämfört med andra fläktar så är troligen siffran på 38 dBA lite av en överdrift. Trots detta så låter kylaren förhållandevis mycket, även om ljudet inte lika störande som ljudet från en motsvarande fläkt av normal typ hade varit så är vår gissning att de allra flesta användare upplever denna kylares ljudnivå som alltför hög. Det hade således varit trevligt om tillverkaren skickat med någon form av reglage för att kunna dra ner varvtalet.

Tillverkaren har meddelat oss att en ny variant av kylaren är påväg, där den enda skillnaden är fläkten som hos denna nya variant har en ljudnivå på 33 dBA. 33 dBA är helt klart mildare än 38 dBA, men ändå förhållandevis mycket. Det hade trots allt varit bäst om de istället skickat med någon form av enhet för att ändra varvtalet godtyckligt.

Montering

Det första man måste göra när man monterar denna kylare, eller någon annan kylare som inte kommer med "så kallad Thermal Pad", är att applicera ett tunt lager kylpasta på processorn. Kiselbaserad sådan medföljer, dock rekommenderar vi silverbaserad för optimal värmeledning. Temperaturskillnaden mellan den medföljande pastan och silverbaserad Arctic Silver 3 blir runt tre grader, och det kan diskuteras om det verkligen är värt den extra kostnaden. Nåväl, efter att ha applicerat kylpastan så är det dags att placera kylaren på processorn. Det första man måste göra är dock att ta bort den skyddande tejpen som sitter över kopparn på undersidan av kylaren. Denna förhindrar att den känsliga kopparytan skadas. Efter att ha tagit bort denna, och placerat kylaren på kylflänsen är det dags att använda monteringsarmen för att spänna fast kylaren.

Monteringsarmarna är inte identiska på varje sida, den fasta armen till höger ovan är den som ska monteras först, och går enkelt att montera eftersom man inte monterat fast kylaren på andra sidan. Därefter är det dags att montera den rörliga delen av monteringsarmen. Tillverkaren har gjort denna rörlig för att underlätta montering. Som ni ser på bilden ovan så är armen tillplattad för att kunna gå att montera utan verktyg, och detta var faktiskt möjligt. Det krävdes dock en hel del kraft, så är man armsvag så rekommenderar vi att man använder en lagom dimensionerad skruvmejsel. Utfasningar för att använda en skruvmejsel finns även på armen.

Ska vi sammanfatta monteringen så är den helt klart godkänd, det är trevligt att se en kylare som går att montera helt utan verktyg, om än med lite handkraft. Skulle man mot förmodan ha problem så medföljer även en kortfattad men ändå saklig installationsanvisning.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2200+ (1800 MHz)
Moderkort: DFI AD77 Infinity
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassifläktar: Fyra stycken 80 mm à 30 CFM (utsug bak och insug fram)
Nätaggregat: Chieftec 340 W
Chassitemperaturen uppmättes till runt 27 grader precis vid utsugsfläktarna.

Vi har valt att jämföra AeroFlow med Alpha PAL8045 (kombinerad med en 80 mm-fläkt på ca 40 CFM), Thermaltake Volcano 11+ och Cooler Master Aero 7. För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. Normalt sett när vi testar kylare brukar vi använda en lös extern temperatursensor, men detta gick inte att göra i detta fall eftersom AeroFlow-kylaren troligtvis hade gett missvisande resultat, eftersom luften strömmar igenom fritt och således hade temperatursensorn kylts ned av luftflödet mot den. I detta fall fick vi istället använda oss av moderkortets inbyggda sensor, och vi valde att läsa av dess temperatur med hjälp av programmet MotherBoard Monitor 5.3.2.0. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på processorn. För att ge en lite större värmeutveckling ökades processorspänningen från 1,65 till 1,90 V.

Värdena i diagrammet anger antal grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Kylningsförmågan är otvivelaktigt imponerande, AeroFlow presterar i klass med Volcano 11+ och Aero 7 när deras fläktar dras upp till maxvarv, och då ska man ha i åtanke att AeroFlow har en betydligt lägre ljudnivå än dessa vid deras maximala varvtal.

Slutsats

Om vi börjar med denna kylares positiva egenskaper så är dess utmärkta kylningsförmåga i förhållande till priset på runt 300 kr det som främst talar för den. Annat som är positivt är att kylaren med en lagom portion av välriktat våld faktiskt går att montera helt utan verktyg. Det som främst talar emot kylaren är dock dess ljudnivå på runt 38 dBA. Ljudets karaktär är förvisso inte lika irriterande som det från många andra kylare som har samma specificerad ljudnivå, men 38 dBA är trots allt för mycket för de allra flesta. Det vi efterfrågar är således någon form av lösning för att kunna justera varvtalet godtyckligt. En ny variant av kylaren är förvisso påväg med en ljudnivå på något mildare 33 dBA, men det hade trots allt varit bättre om de istället skickat med någon lösning för att kunna ändra varvtalet själv.

Tror man sig kunna stå ut med ljudnivån, eller har eller är villig att köpa någon form av lösning för att dra ner varvtalet på fläkten så finns kylaren att köpa på hos bland annat Datorbutiken för runt 300 kr, vilket som vi nämnde tidigare är ett mycket konkurranskraftigt pris.

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga. Högljudd, och varvtalet går ej att justera.
Förhållandevis lågt pris.  
Går att montera utan verktyg.  



19/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se