Vantec Nexus Fan & Light Controller

Inledning
Specifikationer & funktioner
I förpackningen
Design & intryck
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.


23/08-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Den numera ganska välkända taiwanesiska tillverkaren Vantecs storsatsning på fläktstyrningsanordningar av olika slag har visat sig vara framgångsrik. Vi på 64bits har tidigare haft möjligheten att granska en del av dessa fläktstyrningsanordningar, och de har generellt visat sig vara både genomtänkta och hålla hög kvalité.

Vantec har dock inte legat på latsidan på grund av dessa framgångar, utan tagit fram en helt ny fläktstyrningsanordning som de valt att kalla Nexus Fan & Light Controller. Det som är utmärkande för denna är bland annat att två lysrör, CCFLs, medföljer. CCFL står får Cold Cathode Florescent Lamp, och är en typ av belysningsprodukt vars stora fördel är en mycket låg värmeutveckling i förhållande till ljusstyrka. Dessa är i grunden tillslutna rör fyllda med en viss gas (vilken gas beror på färgen). Genom att skicka ström genom denna gas exciteras gasmolekylerna. När dessa sedan återgår till oexciterat tillstånd sänder de ut ljus. CCFLs i datorsammanhang används främst av de som vill bättra på sin dators utseende, till exempel genom att ha en plexiruta på sidan av chassit och dessa lysrör monterade i datorn. Nåväl, låt oss gå vidare och granska denna produkt i sömmarna.

Specifikationer & funktioner

Vi börjar i vanlig ordning med att ta en titt på specifikationerna.

Pris Ca 450 kr
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
Modellnamn NXP-301
Frontenheten
Storlek (BxHxD) 149 x 43 x 90 mm
Format 5.25"
Material Aluminium
Vikt 120 g
Spänning (till fläktarna) 0 - 12 V (steglöst)
Antal fläktkanaler 3 stycken
Maximal strömförbrukning/fläktkanal 1,5 A (18 W)
Övrigt Inbyggd dubbel CCFL-transformator
Lysrören
Storlek (LxD) 323 x 10 mm
Färg Blåa
Spänning ~ 580 V
Strömstyrka ~ 5 mA
Ljusstyrka ~ 5800 nit
Livslängd 15 000 h (drygt 2 år)

Tittar vi på specifikationerna är det en sak som bör överraska: spänningen går steglöst att justera från normala 12 V ända ner till 0 V! På de allra flesta fläktstyrningsanordningar, även på Vantecs tidigare diton, går spänningen sällan att justera ner under runt 6 V. Att denna begränsning inte finns på denna anordning är naturligtvis en fördel som både möjliggör finjustering ända ner till mycket låga varvtal, samt att man helt enkelt kan stänga av de fläktar man för tillfället inte vill använda.

Liksom Vantecs tidigare fläktstyrningsanordningar har man möjlighet att belasta varje fläktkanal med hela 18 W, vilket är förhållandevis mycket med tanke på att en normalstark 80 mm-fläkt drar mellan 1 och 2 W. Antalet fläktkanaler är endast tre, men i och med att varje kanal går att belasta med mycket effekt framstår inte detta som en särskilt stor nackdel. Anledningen till att antalet fläktkanaler är ganska få är helt enkelt en fråga om plats; CCFL-transformatorn samt ratten för att styra denna tar helt enkelt en hel del plats i anspråk.

Tillverkaren har valt att konstruera själva fläktstyrningskomponenterna med en PWM-krets istället för att konstruera den enligt sedvanliga helt analoga principer. PWM står för Pulse Width Modulation och är en enkel princip för att kunna styra analoga kretsar digitalt. Att redogöra exakt för hur PWM fungerar skulle troligtvis resultera i en separat artikel snarare än några få stycken, men ska vi sammanfatta fördelarna med PWM så minimeras värmeutvecklingen hos kretsen då PWM används istället för sedvanliga helt analoga kretsar. Detta medför dels att fläktstyrningsanordningen inte drar mycket mer ström än vad de inkopplade fläktarna drar, och dels att man slipper ytterliggare en enhet som avger värme i chassit.

För att försörja de två lysrören med ström så har enheten en inbyggd transformator. Man kan dessvärre inte styra ljusstyrkan, däremot kan man via en ratt styra om lysrören ska vara på eller inte. Man har även möjlighet att välja ett mikrofonläge. Då man väljer detta läge så får lysrören ström så fort så fort ljudnivån överstiger en viss nivå, och vice verca. Om denna funktion verkligen är användbar och välfungerande återstår naturligtvis att se i denna recension, men troligtvis är den tänkt som något som ska framstå som häftigt på exempelvis "LAN-partyn".

I förpackningen

Enheten levererades i en förhållandevis stor förpackning. I denna fann vi följande:

Som synes medföljer det mesta som man kan förvänta sig ska följa med en produkt som denna.

Design & intryck

Tillverkaren har valt att ge frontenheten en ganska försiktig utformning. Själva enheten är tillverkad helt i aluminium och lackad i silvergrå färg. Större delen av aluminiumytan på framsidan är dock övertäckt av en gråvit plastskiva som nödvändiga symboler och förklaringar är tryckt på. Toppen av vreden är också tillverkade av aluminium, medan resten av dem är tillverkade i mattsvart plast. Längst till höger på enheten finner vi öppningen för den mikrofon som vi nämnde tidigare. Troligtvis har tillverkaren gjort utformningen ganska försiktig eftersom en radikal design ofta inte är ett särskilt säkert kort på marknaden.

De tre steglöst vridbara vreden för att ändra fläkthastigheten känns knappast plastiga, men det skulle varit trevligt med lite mer motstånd i dem. Detta må vara en detalj och liksom omdömet av utseendet en smaksak, men lite mer motstånd torde uppfattas som positivt av de flesta och höja kvalitetskänslan en aning.

Vredet för lysrören går som vi tidigare nämnde att justera i tre steg: av, på och mikrofonläge. Konstigt nog är detta vred också steglöst justerbar, men i praktiken innebär detta inget problem eftersom de olika lägena är tydligt markerade på enheten.

Området precis runt vreden är tillverkat i halvgenomskinlig plast. Anledningen till detta är att man försett enheten med lysdioder för att ge den ett tuffare utseende. Plasten fungerar då lite som en lins och fördelar ljuset relativit jämnt runt vreden. Vad man tycker om idén med upplysta vred är som det mesta annat här i livet en smaksak, men tyvärr saknas möjligheten att stänga av de gröna lysdioderna.

De två medföljande lysrören är runt 30 cm långa, vilket är en ganska vanlig längd i dessa sammanhang. Med en diameter på 1 cm så är dessa lysrör förhållandevis smala, vilket kan underlätta vid monteringen av dem. De medföljande lysrören är blåa, men dessvärre finns inga andra färger tillgängliga.

Vårt intryck av enheten och lysrören så här långt är att de håller ganska hög kvalité, samt att frontenheten har en design som troligtvis tilltalar de flesta. En nackdel är dock helt klart bristen på alternativa färgkombinationer. Det ganska neutrala färgvalet hos frontenheten gör förvisso att den inte ser helt avvikande ut i varken vita, gråa eller svarta chassin, men i alla fall ett par tillgängliga färgkombinationer hade varit varmt välkommet.

Montering

Det första man ska göra vid monteringen av denna produkt är att välja en lämplig 5.25"-plats där man vill ha enheten. Därefter följer de sedvanliga förberedelserna av chassit, exempelvis att avlägsna skyddsplåtar, montera skenor eller dylikt. Efter detta är det dags att skruva fast enheten i chassit och ansluta kablarna till fläktarna.

De tre fläktkontakterna på kretskortet är av vanlig 3-pin-typ. Tre stycken identiska förlängningskablar medföljer även, till vilka det går utmärkt att ansluta både 3- och 4-pin-fläktar. För att förse enheten och alla fläktar inkopplade till den med ström så ansluter man en vanlig 4-pin kontakt in i strömkontakten på kretskortet. En förlängningskabel medföljer även för att underlätta monteringen av denna 4-pin-kabel. Vill man använda sig av fler än tre fläktar går det alldeles utmärkt att själv köpa till Y-kablar för en smärre summa pengar. Y-kablar återfinns i de flesta välsorterade datorbutikerna.

Sist men inte minst så ska man om man så önskar montera de två lysrören på godtycklig plats i chassit. Fyra enheter dubbelhäftande tejp medföljer, och med hjälp av dessa blir det väldigt enkelt att exempelvis hänga lysrören runt en plexiruta på sidan av sitt chassi. Kabellängden på kablarna till lysrören är dock endast strax över 30 cm, vilket onekligen kan vålla problem vid monteringen, speciellt med tanke på att frontenheten trots allt ska sitta monterad uppe i en 5.25"-plats. Är man händig finns naturligtvis möjligheten att förlänga dessa själv, men detta är något som tillverkaren borde tänkt på från början.

Ska vi sammanfatta det hela så är monteringsprocessen enkelt, vilket dock inte är särskilt ovanligt hos produkter av denna typ. Skulle man mot förmodan ha några problem med monteringsprocessen medföljer även en välskriven och saklig manual. Det enda problem vi stötte på under monteringen var att man inte kunde placera lysrören helt godtyckligt på grund av de korta kablarna till lysrören.

Resultat

Det första vi gjorde efter själva monteringen var att testa om fläktstyrningsanordningen verkligen klarade av att lämna de 18 W som tillverkaren påstår att den klarar av att leverera. Vi hade dessvärre inga fläktar som drog 18 W styck tillgängliga, men med hjälp av Y-kablar lyckades vi belasta en kanal med 16 W, samtidigt som de andra belastades med mellan 12 och 14 W var. Detta klarade produkten utan problem av, vilket som vi tidigare nämnde är mycket imponerande med tanke på att konkurrerande produkter ofta har en specificerad maximal strömförbrukning på varje kanal på under 10 W. Fläktstyrningsanordningen klarade också som utlovat av att justera spänningen inom hela intervallet 0 till 12 V.

Ljuset från lysdioderna på enheten var lagom starkt. Vad som är lagom eller inte är givetvis en smaksak, men vår gissning är att de flesta användare uppfattar ljusstyrkan som lagom.

Ljusstyrkan hos de två lysrören var förhållandevis stark, nästintill bländande i ett halvmörkt rum. Detta är snarare en fördel än en nackdel eftersom det faktiskt krävs en hel del ljus för att lysa upp innanmätet i en dator väl.

Lysrören avgav inte heller någon nämnvärd mängd värme, vilket är ett bevis på att de verkligen är äkta CCFLs.

Mikrofonfunktionen fungerade faktiskt som utlovat: översteg ljudnivån normal arbetsnivå så började lysrören att lysa, och minskade ljudnivån så stängdes de av. Ett problem var dock att lysrören slutade lysa nästintill omedelbart efter att ljudnivån sänkts, vilket resulterade i att en konversation nära fläktstyrningsanordningen, eller uppspelning av vanlig musik, gav upphov till ett frenetiskt blinkande hos dessa lysrör. Vi är därmed lite tveksamma till denna funktion, men att den finns där är ju i vart fall ingen nackdel även om vi i ärlighetens namn har svårt att se något vettigt användningsområde för funktionen.

Slutsats

Ska vi sammanfatta våra åsikter om denna produkt så måste vi naturligtvis också ta priset i beaktning. Produkten finns inte tillgänglig i Sverige ännu, men priset kommer troligtvis att hamna på runt 450 kr. För detta får man en fläktstyrningsanordning som håller hög kvalité och fungerar mycket bra, samt två CCFLs och inbyggd strömförsörjning till dessa. Ska man köpa en hyfsad fläktstyrningsanordning och två CCFLs samt en transformator hamnar man normalt sett en bra bit över 450 kr, vilket gör att Vantecs Nexus Fan & Light Controller känns som ett tryggt val om man är intresserad av både CCFLs och en fläktstyrningsanordning.

Det som gör att vi anser att fläktstyrningsanordningen är bra är det faktum att den kan hantera hela 18 W per kanal, samt att spänningen går att justera enda ner till 0 V. Vidare så bidrar den höga kvalitén till vårt positiva omdöme samt att det är trevligt att via frontenheten kunna stänga av lysrören.

Helt genomtänkt och utan nackdelar är dock inte denna produkt. Det finns främst två saker som sticker i ögonen: den korta längden på kablarna till lysrören samt att den faktiskt inte finns tillgänglig i andra färgkombinationer. Lägger man inte så stor vikt vid dessa nackdelar så är denna produkt helt klart ett val att räkna med om man är ute efter både CCFLs och en fläktstyrningsanordning.

Fördelar Nackdelar
Upp till 18 W per kanal. Kablarna till lysrören är för korta.
Spänningen går att justera enda ner till 0 V. Alternativa färgkombinationer finns ej tillgängliga.
Lågt uppskattat pris. Lysdioderna går ej att stänga av.



23/08-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se