mCubed Vertical Silence

Inledning
Specifikationer
Produkten
Alternativ dämpning
Testsystem
Tester
Slutsats


Ett stort tack till Tystpc.nu som bistod med produkten för recension.


14/4-05 | ficklampa | nisste (a) hotmail.com


Inledning

Ljuddämpning blir allt vanligare i dagens läge och produkterna blir fler och fler. Allt från små silikonringar till kompletta chassin tillverkade av kylflänsar finns på marknaden idag. Produkten vi skall testa idag är dock en ljuddämpningslåda för hårddiskar som tillverkas av mCubed. Vertical Silence är namnet på denna.

Specifikationer

mCubed Vertical Silence
Dimensioner: (HxBxD) 40*141*161 mm.
Färg: Svart.
Kompabilitet: Samtliga 3.5" hårddiskar.
Pris: Cirka 500 kr till slutkund.

Produkten

Produkten är uppbyggd av aluminium och plast. Lådan i sig monteras senare in i en 5.25”-plats och skruvas fast i fyra stycken vibrationsdämpande gummibussningar som sitter förmonterade. Om vi sedan öppnar produkten och tittar invändigt så ser vi att lådan är beklädd med någon form av skumgummi, långsidorna är beklädda med kopparfolie vilket används för att överföra värmen från hårddisken till det yttre höljet som i sin tur består av två stora flänsar som täcker båda långsidorna.

För övrigt i förpackningen så finner vi ett stycke papper med intruktioner och även fyra stycken skruvar som används för fastmontering i datorlåda.


Montering av hårddisk görs på ett rätt enkelt sätt. Först tar man bort luckan och i stort sett trycker man bara fast hårddisken mellan det mjuka materialet och återsluter luckan. Sedan är det bara att montera fast i chassit och ansluta data- och strömkabel för att uppleva skillnaden.


Alternativ dämpning

Vill man inte lägga ut så mycket pengar så har mCubed även ett par "brackets" som kostar cirka 120 kr till slutkund. Dessa monteras en på varje sida av hårddisken och fungerar ungefär som produkten ovan. De dämpar vibrationerna vilket gör att en hårddisk kan uppfattas som tystare. Dock saknar den kylningsegenskapen, men har man bra luftcirkulation i datorlådan så bör detta inte vara ett problem.





Det som ingår är två "brackets", skruvar i olika längder, distanser och fyra stycken gummibussningar. Distanserna kommer i två tjocklekar. Dessa används för att få rätt mellanrum för att hårddisken skall få plats i en 5.25"-plats. Det märktes stor skillnad på samtliga hårddiskar, dock så filtrerar de inte bort de högfrekventa ljuden. Helt klart ett bra budgetalternativ då de fungerade väldigt bra, trots sitt låga pris.

Testsystem


Testsystem
CPU: Intel Celeron 2 GHz
Moderkort: Asus P4R8L
RAM-Minne: 2x 256 MB PC3200
Grafikkort: ATI RADEON 9200
Chassi: Asus Pundit-r
Operativsystem: Windows XP Professional - SP2
Temperaturmätare: Fluke 179
Testdisk #1: Western Digital Protégé 8 GB 5400 rpm
Testdisk #2: Western Digital Caviar 60 GB 7200 rpm
Testdisk #3: Seagate Barracuda 7200.7 160 GB 7200 rpm

Tester

Testet utförst genom att låta datorn stå på tills temperaturen har stabiliserat sig och sedan för att belasta disken så kopierar jag över stora filer under 15 minuter.

Testdisk #1 kommer från Western Digital och modellen heter Protégé och har 8 GB lagringsutrymme med en rotationshastighet på 5400 varv per minut. Detta är den disk i jämförelsen som jag upplever låter mest. I viloläge utan ljuddämpningslåda uppfattas hårddisken som högljudd. Väl monterad så blev det mycket stor skillnad på ljudnivån och även stora delar av vibrationerna försvann. Den här hårddisken låter en hel del vid belastning utan ljuddämpning och skillnaden blev stor vid överföring av stora filer.
Samtliga temperaturer i det här testet är i celcius.

Testdisk #1 (samtliga enligt Fluke 179)
Rumstemperatur: 23.5°
Ej belastad, med låda
15 minuter drift:
35,5°
Ej belastad, utan låda
15 minuter drift:
30,1°
Full belastning, med låda
15 minuter drift:
38,4°
Full belastning, utan
15 minuter drift:
32,1°

Testdisk #2 är också en Western Digital där modellen heter Caviar och har 60 GB lagringsutrumme med en rotationshastighet på 7200 varv per minut. Även i detta fallet så upplevs hårddisken som högljudd dock något tystare än tidigare hårddisk, och väl monterad så försvann mycket av de högre frekvenserna och relativt mycket av vibrationerna i viloläge. Även vid full belastning märktes det stor skillnad på ljudnivån.

Testdisk #2 (samtliga enligt Fluke 179)
Rumstemperatur: 23.5°
Ej belastad, med låda
15 minuter drift:
36,7°
Ej belastad, utan låda
15 minuter drift:
30,5°
Full belastning, med låda
15 minuter drift:
39,2°
Full belastning, utan låda
15 minuter drift:
32.2°

Testdisk #3 är en Seagate och modellen heter Barracuda 7200.7 och har ett lagringsutrumme på 160 GB med en rotationshastighet på 7200 varv per minut. Detta är den tystaste disken i jämförelsen. Disken upplevs som relativt tyst utan ljuddämpning och vibrerar mycket lite. jag upplever skillnaden som mycket stor jämfört med de andra två. Jag känner inte av några vibrationer vilket tyder på att produkten gör sitt jobb väl.

Testdisk #3 (samtliga enligt Fluke 179)
Rumstemperatur 23.5°
Ej belastad, med låda
15 minuter drift:
33,9°
Ej belastad, utan låda
15 minuter drift:
29,5°
Full belastning, med låda
15 minuter drift:
38,3°
Full belastning, utan låda
15 minuter drift:
32,3°

Slutsats

Prestandan på denna produkten anser jag vara god, den kyler tillräckligt mycket för att hårddisken skall klara sig i överkomlig temperatur, inga av de uppmätta temperaturerna överskrider den "farliga" gränsen som jag anser vara ungefär 50°c. Ljudnivån sänktes till en enligt mig mycket trevligare nivå då mycket av de högfrekventa ljuden försvann. Även stor en mängd av vibrationerna försvann.

Det var svårt att hitta nackdelar med denna produkt utöver det höga priset. Det jag kom att störa mig på var att strömkontakten inte alltid gick in helt i enheten på grund av att skåran på baksidan inte var tillräckligt bred. Man fick pressa enheten bakåt inuti lådan för att kontakten skulle gå in hela vägen.



Fördelar Nackdelar
Tystar ner väldigt mycket. Bakre vägg ibland ivägen för strömkontakten.
Kyler samtidigt som den dämpar ljudet. Priset.




14/4-05 | ficklampa | nisste (a) hotmail.com