Zalman CNPS7700-Cu

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats

Tack till Zalman som gjorde denna recension möjlig.


20/12-04 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se


Inledning

Igår testade vi Zalmans nya kylare för grafikkort (VF700-AlCu), idag är det dags för ännu en produkt från Zalman. Men den här gången är produkten avsedd för processorer. Produkten ifråga är Zalman CNPS7700-Cu vilket är en vidareutveckling på CNPS7000-serien som vi testade för ungefär ett år sedan.

Det nya med CNPS7700-serien är främst att den använder sig av en 120mm-fläkt istället för en 92mm-dito, och att den passar till Intels nya sockel, sockel 775, utan några tillbehör. Det är också på ett sådant system vi skall testa kylaren. Hur står den sig gentemot Intels originalkylare och Swiftechs kylare för sockel 775?

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni en sammanfattning av produktens specifikationer.

Kompatibilitet Athlon 64 (sockel 754, 939 och 940) och Pentium 4 (sockel 478 och 775).
Storlek 136 x 136 x 67 mm (LxBxH).
Material Koppar.
Totalvikt 918 gram.
Fläktstorlek 120 mm.
Fläkthastighet 1000-2000 varv per minut (+- 10 %).
Ljudnivå 20–32 dB (+- 10 %).
Cirkapriser 450 SEK med moms.

Som ni kan se passar kylaren i princip alla moderna socklar som används på marknaden. Den enda som egentligen saknas är sockel A, men med tanke på att den idag har försvunnit nästan helt ifrån marknaden är det kanske inte så konstigt att Zalman valt att utelämna den. Något speciellt är dock stödet för sockel 775. Till för några månader sedan var det nästan helt omöjligt att hitta en kylare som passade sockel 775. Men på senare tid har fler och fler dykt upp på marknaden och det finns idag ett flertal bra kylare att få tag på.

Något speciellt med Zalman CNPS7700-Cu är storleken och vikten. På grund av att den använder sig av en 120 mm-fläkt är den nästan 14 cm i diameter, betydligt större än de flesta kylare på marknaden. Men det mest uppseendeväckande är vikten, 918 gram, nästan ett helt kilo! I jämförelse väger Swiftech MCX775-V lätta 620 gram och föregångaren 7000-Cu med måttliga 773 gram är CNPS7700-Cu ett monster. Man måste alltså vara riktigt försiktig när man flyttar datorn så att man helt enkelt inte förstör moderkortet eftersom den höga vikten överstiger både Intels och AMDs rekommendation med flera hundra gram.

Vi ser också att fläkthastigheten är reglerbar precis som hos föregångaren Zalman CNPS7000A/B-Cu.

I förpackningen

I förpackningen hittar vi diverse skruvar, muttrar, plastplattor och en hel del annat som används för att montera kylare till olika socklar. Utöver detta hittar vi också följande;

Det mest intressanta i förpackningen är faktiskt den medföljande Fan Mate 2. Med hjälp av denna kan man steglöst ställa in fläkthastigheten från cirka 1000 varv per minut till det dubbla, 2000 varv per minut. Man kan alltså anpassa både kylningsförmågan och ljudnivån på ett enkelt sätt.

Kylaren

Själva kylaren är utformad på samma sätt som de flesta kylare från Zalman, enligt deras ”flower”-teknik. Den går ut på att man i en cirkel har ett flertal mycket tunna blad som sticker ut. Detta gör att den kopparyta som är i direkt kontakt med luften blir betydligt större (ungefär 3500 cm^2) än om man använt sig av en mer normalt utformning av kylaren. I det stora hela ser den i princip likadan ut som föregångaren CNPS7000-serien, bara större.

En av förutsättningarna till att kylaren skall kunna föra bort så mycket värme som möjligt från själva processorn är att den skall få en bra kontakt med den. För att detta skall vara möjligt krävs det att den sida av kylaren som skall ha kontakt med processorn är så slät som möjligt. När vi tar oss en titt på CNPS7700-Cu:s undersida ser vi att den har en del skavanker. Exemplaret vi fick hade några mindre repor, men det är inte så illa som det ser ut på bilden. Drar man nageln över ytan känner man av några mindre repor men inget mer. Dock verkar kopparn i den version vi fått skickade till oss ha börjat skifta färg fläckvis, vilket man tydligt ser på bilden här nedan.

Fläkten som medföljer är som redan nämnt förmonterad och är riktigt stor, hela 120 mm i diameter och dess hastighet går att reglera med den medföljande Fan Mate 2. När man ställer ner fläkten så att den snurrar så långsamt som möjligt (~900 varv per minut) är den i princip helt ljudlös. Även om man kör fläkten i max-läget (~2000 varv per minut) låter den inte allt för mycket, och betydligt mindre än vad Intels originalkylare för LGA775 gör!

Montering

Att montera Zalman CNPS7700-Cu går till på ungefär samma sätt som de flesta andra högpresterande kylare på marknaden idag. Först sätter man dit distanser i de hål som redan finns för att sedan skruva fast kylaren i dessa. Vi kommer nedan att gå igenom lite mer detaljerat hur installationen för LGA775-sockeln går till, men i det stora hela är det samma som gäller även för sockel 754, 939 och 940. Till den äldre Intel-sockel, sockel 478 är det dock något annorlunda. Man använder den redan existerande plastramen runt processorn och fäster kylaren i denna med hjälp av två metallarmar.

På grund av storleken på kylaren kan man stöta på två olika problem vid installationen. Ett av dessa är att något på moderkortet helt enkelt är i vägen, till exempel kylaren på nordbryggan. Något annat mindre väntat är att datorlådan man använder sig av kan vara för liten! Eftersom kylaren är hela 140 mm i diameter sticker den ut en bit från moderkortets ovankant vilket gör att den i vissa fall slår i nätaggregatet. För att kontrollera om ni får plats med en Zalman CNPS7700-Cu på ert moderkort och i er datorlåda konsultera Zalmans hemsida.

Det första som skall göras är att montera fast en plastram runt processorn. Det gör man genom att helt enkelt skruva fast den i en plastplatta som man sätter på baksidan av moderkortet. Mellan plattan, plastramen och moderkortet skall man dessutom vara noga att använda sig av de medföljande packningarna. Detta eftersom den hårda plasten inte skall komma i direkt kontakt med några komponenter på moderkortet och skada dem. När det är gjort skall man applicera kylpasta på processorn.

Nästa steg är att förbereda kylaren för montering, fästa två stycken armar på fästanordningen av kylaren. Det medföljer två typer av dessa, en kallad L och en kallad S. Skall man montera kylaren på en sockel 775 är det S-typen man skall använda, och det är L-typen som gäller för alla andra socklar. Skillnaden på de två är enbart längden, så råkar man välja fel går det helt enkelt inte att skruva dit kylaren.

Det sista man skall göra är att helt enkelt skruva fast kylare. Man lägger då kylaren ovanpå processorn och skruvar sedan fast den med två stycken skruvar. Tänk dock här på att skruva dit skruvarna lite åt gången så att trycken på processorn är jämnt. Man skall alltså inte skruva dit den ena skriven helt och hållet för att sedan skruva dit den andra.

Kylaren sitter nu där den skall och det är dags att koppla in fläkten. Antingen väljer man att koppla in fläkten direkt till moderkortet eller via den medföljande Fan Mate 2 om man vill ha möjligheten att kunna ställa in fläkthastigheten manuellt.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga använde vi oss av en Pentium 4 2,8 GHz (Prescott) med LGA775-sockel. Processorn kördes i ~3,3 GHz med originalspänningen. Moderkortet var ett Gigabyte 8GPNXP Duo med BIOS-versionen F3. I BIOS ställde vi inställningen ”Smart-Fan” till OFF, vilket resulterade i att moderkortet inte på något sätt styrde fläkthastigheten.

Som referenskylare valde vi den fläns som medföljer när man köper en Pentium 4 i så kallad boxad form tillsammans med Swiftech MCX775-V. På Swiftech-kylaren hade vi en reglerbar Enermax 80mm-fläkt som kördes i två lägen, Max (100 %) och Low (~50 %). Mellan kylaren och processorn applicerades ett tunt lager ArticSilver 3. Vid varje byte av kylare rengjordes processorn noggrant från kvarvarande kylpasta, för att sedan få ett nytt lager applicerat på sig.

På bilden ovan ser ni Zalman-kylare bredvid den som Intel skickar med som original. Intels kylare beskrivs av många som stor. Men jämför man den med Zalman CNPS7700-Cu ser den nästan miniatyrisk ut!

Vi testade de två kylarna i två situationer, idle och fulload. För att få fram idle-temperaturen lät vi helt enkelt datorn stå på i ungefär en timma utan aktivitet, sedan läste vi av den temperaturen som Gigabytes egna program rapporterade. Efter det startade vi Burn-In-testet i SiSoft Sandra som vi lät köra i ungefär en timma, efter det lästa vi av temperaturen igen, och denna avläsning är representerade under fulload i grafen nedan.

I grafen nedan ser ni resultaten för de olika kylarna.

Som ni kan ser presterar Zalman-kylaren mycket bra, den presterar till och med bäst av alla deltagare med hela 5 graders marginal i fulload-testet! Om vi ställer ner fläkthastigheten till det lägsta (~900 varv per minut) blir fläkten i princip helt tyst, men kyler ändå lika bra som både Swiftech och Intel-kylarna, men till en mycket mycket lägre ljudnivå. I idle-läget ser vi också en skillnad, men denna är något mindre och har inte lika stor betydelse.

Slutsats

Innan vi hade fått kylaren levererad och börja testa den hade vi mycket höga förväntningar på den. Efter ett tags användning var det bara att konstatera, den höll för förväntningarna och presterade till och med bättre än vad vi hade vågat drömma om. När fläkten roterar i knappa 900 varv per minut kyler den till och med bättre än den kylare som Intel skickar med som original. Detta var något förvånande med tanke på att Intels originalkylare på intet sätt är en dålig produkt, och har en fläkt som roterar i över 4000 varv per minut! Om vi istället valde att köra fläkten i maxhastigheten 2000 varv per minut nådde vi en fulload-temperatur på under 60 grader Celsius vilket är första gången vi ser i våra tester med sockel 775-kylare.

Nackdelarna med Zalman CNPS7700-Cu är vikten och storleken. På grund av att den är så pass stor passar den inte på alla moderkort, och även om den passar på moderkortet är det ingen garanti i att man kan använda den, eftersom ens datorlåda kan vara för liten! Vikten är också ett problem i sig, med nästan ett helt kilo bör man vara ytterst försiktig när man flyttar sin dator. Detta är också anledningen till varför den inte får någon utmärkelse.

Zalman CNPS7700-Cu är helt klart den bästa kylaren för sockel 775 som idag finns på marknaden. Om vikten och storlek (läs man får plats med den) inte är ett hinder så är den ett givet köp. Att den dessutom kostar en bit under 500-lappen komplett med fläkt gör den även till relativt billig i jämförelse med andra kylare.

Fördelar Nackdelar
Kylnings-/ljudnivå-förhållandet Storleken
Enkel montering Vikten
Justerbar fläkthastighet



20/12-04 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se