Innehåll

Albatron PX865PE PRO

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
857P vs. 865PE
Layout
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett enormt tack till Network Technical AB som bistod med produkten för recension.

28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


857P vs. 865PE

Vad är då skillnaderna mellan 875P (Canterwood) och 865PE (Springdale)? Skillnaderna är faktiskt inte så stora som man kan tro när man enbart tittar på prislappen. De största skillnaderna är att 875P har stöd för ECC-minnen och klarar av att använda sig av Intel Performance Acceleration Technology (PAT). PAT är en optimeringsalgoritm för minneshanteringen. Detta ger runt 2-5% högre prestanda, alltså ingen enorm förbättring. Att kunna använda ECC-minnen är något som önskas på moderkort som skall användas i arbetsstationer, och det är också till detta segment som 875P är riktat. 865PE å sin sida är riktat till de mer vanliga användarna och är tänkt att ersätta den mycket populära 845-familjen som har funnits på marknaden nu i något år.

De båda chipsen är faktiskt baserade runt samma kärna men är inte pin-kompatibla med varandra. 875P använder sig av 1005 pinnar och 865PE av enbart 932 pinnar. Anledningen till att 865PE behöver färre anslutningar är att den som redan nämnts inte kan hantera ECC-minnen.

Fördelen med att ha flera chipset baserade kring samma kärna är en kostnadsfråga. Efter tillverkningen av chipsen kontrolleras dem noga. Klarar de av att ha PAT aktiverat och klarar av att hantera ECC-minnen utan problem blir de 875P. Om de i övrigt fungerar som de skall fast inte klarar av PAT och/eller ECC-minnen kommer de att bli 865PE-chip. På så sätt kan man kassera ett mindre antal chip eftersom de kan användas till andra saker som inte har lika högra krav på sig. Eftersom 875P är det chip som man ställer högst krav på under tillverkningen bör detta chip rent teoretiskt och generellt hålla högre kvalité och på så sätt kunna överklockas högre.

Värt att nämnas är också att det finns fler modeller i 865-familjen. Exempel på dessa är 865G och 865P. 865G är i princip exakt samma krest som 865PE med den enda skillnaden att 865G har ett integrerat grafikkort. Skillnaden mellan 865P och 865PE är ett den förstnämnda inte har stöd för processorer med en busshastighet på 800 MHz och således inte heller kan använda Dual Channel DDR400. 865P klarar dock av att använda de äldre processorerna med 400 och 533 MHz-busshastighet och Dual Channel DDR333. 865P-chipen tillverkas av de ”sämsta” produkterna av tillverkningen av de olika chip som nämnts ovan. De som inte klarar av specifikationerna för något av ovanstående chip kasseras helt enkelt eftersom de inte går att använda till något.

För att summera det hela så är de största skillnaderna mellan 865PE och 875P att den som nämndes senare har stöd för ECC-minnen och klarar av att använda sig av PAT. Dessutom bör 875P rimligen kunna överklockas högre eftersom den är den bästa produkten av tillverkningen. Ytterligare en skillnad är att 865PE är betydligt billigare än dess storebror. I övrigt är det inga som helst skillnader dem emellan.


« Föregående Nästa sida »


28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!