Innehåll

Albatron PX865PE PRO

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
857P vs. 865PE
Layout
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett enormt tack till Network Technical AB som bistod med produkten för recension.

28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Detta moderkorts layout är det inget som helst speciellt med utan det är i stort sett uppbyggt på samma sätt som de flesta andra moderkort.

Själva PCB:n som moderkortet är tillverkat runt har som brukligt på ett Albatron-kort en grönblå färg. Vad man tycker om detta färgval är upp till var och en, men det är enligt mig ganska stilrent och med de andra färgade plastkontakterna ser det ganska trevligt ut. Övriga färger som man kan återfinna på kortet är vitt, rött, grönt, blått och lila, alltså ganska många olika färger. Vita är som vanligt PCI-platserna, men vit är också ramen som kylaren till processorn fästes i och den ena IDE-kontakten. Den röda färgen återfinns på den andra IDE-kontakten och AGP-platsen är blå till färgen. Två av minnesplatserna är lila och de andra två är gröna. De är färgade på så sätt att kanal 1 är lila och kanal 2 är grön. Detta underlättar vid installation om man skall använda sig av Dual Channel DDR, man skall alltså helt enkelt installera de två minnesmodulerna i de minnesplatser som har samma färg. Det är alltså ett färgglatt moderkort vi har fått tag på.

Längst upp till höger sitter ATX-kontakten. Precis under den återfinns de båda IDE-kontakterna. Eftersom de kablar som går till dessa kontaktar allihop är ganska stora är det fördelaktigt att de sitter ute i kanten på moderkortet och inte längre in. Detta eftersom man nu kan dra dessa kablar ute i kanten av lådan och på så sätt inte hindra luftflödet märkbart. Till vänster om dessa kontakter sitter de färgglada minnesplatserna. Dessa är dock placerade på ett sådant sätt så att det är omöjligt att byta minnen utan att först ta bort grafikkortet. Detta är tyvärr allt för vanligt och kan ställa till en del problem. Men för den som enbart bygger ihop sin dator och sedan inte skruvar in den på ett bra tag är detta naturligtvis inget större problem, man skall bara komma ihåg att montera allt i rätt ordning.

Ännu ett steg åt vänster sitter som brukligt processorsockeln med tillhörande ram runt. Längs processorramens västra sida löper en hel rad komponenter, men dessa sitter inte så pass nära så att det blir problem att montera en kylare av modell större. Lite längre ner åt vänster sitter ATX12V-kontakten. Den är enligt mig mycket dumt placerad. Som det är nu måste man om man har riktigt otur dra denna kontakt och dess kabel rakt över kylaren till processorn. Detta hämmar naturligtvis luftflödet och kan ställa till med andra problem, t ex att kabeln fastnar i fläkten eller liknande. På de senare korten vi har testat har vi faktiskt sett en betydligt bättre placering av denna kontakt.

Nere till höger och längst ner på moderkortet hittar vi mängder av kontakter, jumprar och chip. Här sitter bl a de båda SATA-kontakterna, sydbryggan, knappcellsbatteriet, floppykontakten med mera. Det enda av detta som enligt mig är riktigt dåligt placerat är floppykontakten, att sätta den längst ner på moderkortet är knappast en bra lösning. Att placera den under de båda ATA-kontakterna hade varit betydligt bättre. Men eftersom diskettstationer börjar bli allt mer sällsynta i nyare datorer kanske detta inte är något större problem alls.

På moderkortet finns det totalt tre stycken fläktkontakter. Dessa är placerade bra utspridda över moderkortet men jag tycker de är lite få till antalet, fyra eller fem hade inte varit för mycket begärt tycker jag. Den första av fläktkontakterna är placerad i det övre högra hörnet vid processor-ramen, den andra sitter i AGP-platsens framkant och den sista sitter längst ner till höger på moderkortet. Den som är placerad vid AGP-platsen sitter enligt mig mycket bra där, den kan användas både till fläkten på kylaren till processorn, till en fläkt monterad som utsug bak i lådan eller till en fläkt monterad på grafikkortet. Den sitter alltså placerad på ett sådant sätt att den går att använda till mycket.

Kontakterna som återfinns bak på moderkortet är de vanliga. Två stycken PS/2-kontakter, två USB-kontakter, två COM-portar, en LPT-port och diverse kontakter till det inbyggda ljudkortet, dock inga digitala sådana. Här blev jag faktiskt riktigt förvånad att det enbart fanns två USB-kontakter. Det är alldelles för lite, fyra stycken är minimum och sex eller åtta är enligt mig att rekommendera. Albatron har dock ordnat detta genom att skicka med en bakpanel med fyra stycken extra USB-portar, bra gjort! Dessutom finns inga Firewire-portar vilket jag tycker borde vara standard. Varför inte skippa LPT- och COM-portarna till fördel för fler USB-portar och en eller två Firewire-portar? Jag tror fler skulle ha nytta av dem än de portar som nu återfinns på den platsen.


« Föregående Nästa sida »


28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!