Innehåll

Albatron PX865PE PRO

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
857P vs. 865PE
Layout
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett enormt tack till Network Technical AB som bistod med produkten för recension.

28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

För alla tester nedan användes följande system:

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz, 800 MHz busshastighet.
  • 2 *256 MB Twinmos PC3200 minnen @ 2-5-2-2.
  • Processor-/minnesförhållande: 1/1 (2,0X).
  • 2 * IBM 180GXP 120 GB.
  • Sapphire Radeon 9100.
  • Windows XP Professional SP1.
  • ATI Catalyst 3.4.
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.00.1012.
Mjukvaran som användes för att testa moderkorten var dessa:

  • 3DMark03 build 3.3.0.
  • 3DMark2001 SE build 330.
  • PCMark2002 build 100.
  • SiSoftware Sandra 2003 Pro build 2003.1.9.26.
  • Unreal Tournament 2003 build 2107.

Eftersom det på senare tid har florerat en hel del rykten och klagomål på olika moderkortstillverkare att de försöker fuska i tester. Därför har vi valt att börja redovisa vilken hastighet som är standard på systembussen. I tabellen här under ser ni denna hastighet på de moderkort vi idag har med i de olika testerna.


Nu är det dags för alla tester. Detta är det första testet av en svensk hårdvarusida där man kan se skillnaden mellan ett 865PE- och 875P-moderkort.

Notera att HyperThreading var aktiverat under alla tester.

3DMark2001
Det första testet är det klassiska som tar reda på Direct3D-prestandan, 3DMark2001.


Skillnaden mellan de olika korten är marginella och helt klart inom felmarginalen. Att skillnaden knappt syns beror säkerligen på att grafikkortet har blivit en allt för stor flaskhals.

3DMark03
Nästa program som vi använder oss av är det betydligt nyare 3DMark03.


Här ser vi samma sak, att grafikkortet är flaskhalsen och att det i princip inte är någon skillnad alls mellan de olika korten.

PCMark2002, CPU
Nästa test på vår lista är PCMark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

Än en gång är det ingen särskiljning korten emellan, de presterar nästan exakt lika.

PCMark2002, Memory
Här använder vi oss av samma program men tar en titt på minnespoängen.

Här är första testet vi ser någon skillnad av korten som är utom felmarginalen. Vi ser inte bara en skillnad mellan 875P- och 865PE-korten, utan även en mellan de båda 875P-korten. Skillnaden mellan dem är dock ganska små, men mellan 865PE- och 875P-korten är skillnaden desto större, runt 800 poäng.

SiSoftware Sandra 2003
Följande test är Memory Bandwidth Benchmark i SiSoftware Sandra 2003.

Även i det här testet ser vi en skillnad mellan kortet, som innan är skillnaden störst mellan de båda chipseten och det är antagligen PAT som gör denna skillnad.

Unreal Tournament 2003
Nu går vi över till att testa OpenGL-prestandan. Till detta använder vi oss av Unreal Tournament 2003, flyby 1024*768.

Unreal Tournament 2003
Sista testet är Unreal Tournament 2003, botmatch 1024*768.

I Unreal Torunament 2003 testerna ser vi än en gång att det är grafikkortet som är flaskhalsen och att skillnaden mellan de båda chipseten är obefintlig.

Det är framförallt i minnestesterna vi ser en skillnad emellan de olika korten och framförallt de båda chipseten. Denna skillnad har med största säkerhet att göra med PAT. Skillnaden ligger på runt 7-10 % vilket får anses vara ganska bra, så om man använder mycket minnesintensiva program så kan 875P ge en fullt acceptabelt prestandaökning över 865PE.

Slutsats

Albatron PX865PE är ett mycket bra moderkort, det presterar bra, är stabilt och överklockar hyfsat. I det stora hela är layouten riktigt bra och det finns egentligen inte så mycket att klaga över.

Om vi nu tvunget måste ta upp några nackdelar så har moderkortet lite få funktioner, t ex saknar jag Firewireportar och dubbla BIOS-kretsar, varav det senare är en större nackdel än det första. Men som redan nämnts finns det ett moderkort från Albatron som har dessa funktioner men som i grunden är exakt lika som det moderkort vi testat här idag.

Några andra småmissar är att man inte kan ta ut minnesmoduler när man har ett AGP-kort installerat, att ATX12V-kontakten är felplacerad och att det är lite få fläktkontakter på moderkortet. Ingen av dessa är heller några stora nackdelar, men de finns ändock där. Moderkortet använder sig heller inte av Intels inbyggda 1Gbit-nätverkskort som använder sig av Intel Communication Streaming Architecture (CSA) utan av en 100 Mbit/s-krets från 3Com. Det skall erkännas att det känns minst sagt underligt att ta upp att ett moderkort har en 3Com-nätverkskort integrerat som en nackdel.

Nu har vi pratat tillräckligt om de små nackdelarna och går raskt över till fördelarna med detta moderkort.

Den största fördelen är helt klart priset, moderkortet går att hitta för runt 1200 SEK inklusive moms vilket får anses vara mycket prisvärt med tanke på vad man får. Detta gör att det inte känns direkt motiverat att köpa ett betydligt dyrare 875P-moderkort om man inte är i stort behov av den extra minnesbandbredden som kan ges med det sistnämnda chipsetet.

Andra fördelar är att moderkortet går att överklockar riktigt bra med, trots att det enbart finns en passiv kylning av nordbryggan. Dessutom känns moderkortet riktigt stabilt, vi har faktiskt inte fått det att hänga sig eller starta om spontant en enda gång under normalt bruk. Men den största fördelen av dem alla är att moderkortet presterar nästan lika bra som 875P-moderkorten i alla tester.

Så nu när vi vet priset känns de nackdelar vi tagit upp inte så stora längre, att integrerat dubbla BIOS-kretsar, lagt till Firewireportar och integrerat ett CSA-kompatibelt nätverkskort hade antagligen gjort att priset gått upp en hel del.

Men motiveringen som finns i ovanstående stycken har vi valt att ge detta moderkort "Nice Price"-priset.

Vi kan nu alltså säga med säkerhet att Dual Channel DDR är här för att stanna, det har nu nått ner i de prisnivåer där de flesta köper moderkort och de även presterar riktigt bra. Detta gör att det inte finns någon som helst anledning till att inte köpa dem istället för de äldre moderkorten baserade på chipsets som inte klarar av Dual Channel DDR.

Fördelar Nackdelar
Priset Små missar i layouten.
Prestandan  
Överklockningspotentialen  



« Föregående  


28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!