Innehåll

Ratpadz

23/1-01 | Chrono Tigger | ctigger@64bits.se

Artikelsponsor

Kylning.com | www.kylning.com

För det första vill vi tacka Kylning.com som har bistått 64Bits.se med denna produkt.

Då var det dags för 64Bits att testa Ratpad'en. En musmatta designad och marknadsförd av Kyle Bennet, kanske mera känd som FrgMstr. Nej!, de flesta känner nog Kyle som skötare och ägare av [H]ard|OCP, "Hard overclockers Paradise". En bokstavligt "hård sida", så förvänta er inga mjuka musmattor från Kyle.

Ratpaden som har enormt stora dimensioner 29.3cm x 23.4cm x 0.6cm , alltså den har en yta lika stor som Vatikanen, är riktigt hård. Svart hård plast, formad som en rektangel med en båge nertill. De tidiga Ratpad'arna hade en stor logo prydande musmattan löpandes längs hela musmattans övrekant, men de senaste versionerna har en lite mindre logo längst upp till höger, rätt stiligt.

Ratpadz'arna är musmattor i ordets rätta benämningen, med diverse klichéer och marknadsföringar har Ratpadz'en, Gigantorna (gjorda av företaget EverGlide), icemat's etc slagit igenom på ett enastående sätt.
Idéen är egentligen genial. Konstruera en musmatta som låter dig slippa damm, tröga resp. tunga musrörelser, den enligt Aftonbladet vanliga åkomman "musarm". Detta som kom att innebära slutet för de fula 59krs "Pokémon-mattorna" som finns att köpas på närmaste bensinmack.

På tal om Ratpadz konkurrenten EverGlide Giganta bör följande noteras; att vissa versioner av Gigantan har mönster på sig vilka gör den icke kompatibel med optiska-möss, sådan problem har Ratpadzen aldrig haft. Enligt EverGlide lär dock dessa problem vara över.


Men vad skiljer då Ratpadzen emot vanliga musmattor ?

En hel del saker faktiskt, en den självklara saker som att Ratpadzen har större yta, kostar mer, är gjorda av plast nästan skärbrädsliknande material (Just det här med här med skärbrädskopplingen var en av de största anledningar till skepsis i ett tidigt stadium).

Ratpadzen har en grovkornig yta, men även väldigt glatt yta. Den glatta ytan låter musen glida enormt mjukt och obehindrat över mattan, medan grovkornigheten tar tag i muskulan och låter den få ett ordentligt grepp på ytan, vilket ger dig mer och bättre kontroll. En funktion som de optiska-mössen inte har någon användning av, utan leder bara till en tidigare förslitning.

Som vi ser på bilden är Ratpadzen grovkorniga, men även lite stilfulla.


Kommer jag att känna någon skillnad med en Ratpadz ?

Svaret är ett ljungande JA!, gammal som ung, optisk som mekanisk. Ratpad'en gör pc-användadet till ett nöje. Jag har själv testat med olika möss, med olika egenskaper, på Ratpaden och dragit samma slutsats efter varje test.

Logitech's "Optical MouseMan Wheel"
Logitechs bidrag till lasermössen. Musen glider bra, riktigt bra och man får följdsamma rörelser i såväl spel såsom i Photoshop.
Men som med alla andra optiska möss hänger inte Logitechs Optical MouseMan med i snabba svängningar i FPS-spel, något som allmäne användaren dock föga bryr sig om.

Kärna's "Razer Boomslang 2000"
Ett mästerverk på musmarknaden där Kärna har världsledande precisions teknologi i sina möss, teknologi vida överstigande USA's tomahawk missilsystem.
Musen glider på ett väldigt behagligt sätt och kulan ger följdsamma rörelser, inte minst i FPS-spel. 64Bits har sedan tidigare en recension på Boomslang 2K som du hittar under "recensioner".

Logitech's "WingMan Gaming Mouse"
Ännu en logitech mus med "killer instincts. Musens kula greppar mattan som en moder greppar sin förstfödde på BB.
Enorm precision i spel och än en gång grafikprogram. WingMan Gaming mouse som f.ö. kan klassas som en "Boomslang-wannabee" gör sig mycket bra i den prisklass den säljs för, men likväl som med Boomslangen är den inte alltid passande alla.


Slutsats

Kyle Bennet har verkligen designat en mördar-matta, en monster-matta med dödande instinkter. Musmattan ger dig kontrollen över din motorik på ett helt nytt plan, främst i FPS-spel där man upptäcker musmattans enorma storlek och understöd. Ratpadzen låter dig slippa se och traggla runt med de gamla "3M-mattorna" som tidigare gjorde dig galen. Ratpadzen är, enligt mig, designade på ett mycket stiligt sätt och ger din dator en stilrenare atmosfär. Ratpaden passar med varenda mus på marknaden och ger den ett enormt lyft.
Den egentligt enda nackdel jag mött medRatpadzen är att deras storlek gör dem lite svår att anpassa till ett litet och fullt skrivbord, fast ofta hittar man sätt att lösa detta på - som att vrida på musmattan.
Priset ? Cirkus 200kr vilket inte alls är farligt för en liknande musmatta.

64Bits rekommenderar Ratpadzen åt alla pc-användare och ger den utmärkelsen "månadens gamer-hårdvara".

 

Fördelar:

 • Vacker
 • Stor
 • Allsidig
 • Extrema precision
 • Fungerar med alla möss
 • Godtyckligt Pris
 • Genomtänkt
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Kan användas som skärbräda
 • Slipper "Pokémon-mattor"

Nackdelar:

 • För stor för vissa databord
 • Inga motiv att välja på
 • Logo texten "flagnar" efter ett tag
 • Inte speciellt rolig


 

23/1-01 | Chrono Tigger | ctigger@64bits.se