Innehåll

s939 Abit & Soltek

Inledning
Abit AN8
Soltek SL-K890Pro-939
Benchmark
Slutsats


Tack till Abit och PCB som bidragit med testprodukter.

10/06 -05 | Jonas Lundh | lundh[(at)]64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Abit AN8

Specifikationer

Processorstöd Sockel 939-baserade (Athlon 64).
Nordbrygga nVidia NForce 4.
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 2 stycken 1x-portar.
PCI-platser 3 stycken.
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel PC3200.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 ATA-133-kanaler.
USB-portar 3 stycken.
Firewire Ja, 1394.
Ljud Ja, med stöd för 5.1.
Nätverk En styck 1 Gbit-anslutning.
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-150-portar.
RAID Ja på SATA, RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 och JBOD.

Med fyra sata-kontakter, ett engigabitsnätverkskort och ljudkort är utrustningen inget speciellt utan stämmer väl överens med är vad man brukar finna på enklare moderkort. Det som utmärkter kortet är OTES-kylningen, en plastkåpa och två små 40 millimeters fläktar som skall kyla varma komponenter på moderkortet. Med så små fläktar är det lätt att tro att ljudet blir irriterande men de har under hela testperioden inte hörts alls.

Layout och funktioner

Grunddesignen hos AN8 är ganska standardmässig med nordbryggan placerad mellan processorn och den 16x PCI-Express som vanligtvis används till grafikkortet. Det är placeringen av kontakterna och jumprarna som gör att kortet sticker ut från mängden. För det första är de resterande 1x PCI Express-platserna placerade ovanför 16x PCI Express-kontakten vilket gör att grafikkortet hamnar väldigt långt ner. De tre PCI-platserna på moderkortet återfinns strax under 16x PCI Express-platsen och har man ett grafikkort som kräver två kortplatser är det en PCI-plats som försvinner, inte en PCI Express. För de flesta hade säkerligen förlusten av en PCI Express-plats känts mindre då utbudet av sådana tilläggskort är mycket begränsat. Det förhållandet kommer säkerligen förändras i framtiden och då kan den här lösningen visa sig vara genialisk, men det återstår att se.

För överklockaren som är intresserad av att testa gränserna kan det vara intressant att veta var Clear CMOS-jumpern finns och det är då layoutens nakdelar blir uppenbara. Med ett PCI-kort i den nedersta PCI-platsen är det i stort sett omöjligt att komma åt jumpern utan att rycka ut kortet först. Samma procedur gäller om man vill koppla in en diskettstation.

ATX-kontakten på det här moderkortet är i själva verket en EPS-kontakt vilket betyder att den har 24 pinnar i stället för de 20 som vanliga ATX-kontakter har.


« Föregående Nästa sida »


10/06 -05 | Jonas Lundh | lundh[(at)]64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!