Innehåll

Två tungviktare från Scythe

Inledning
Japanska titlar
Shogun
Ninja
Mätmetoder
Resultat av mätningarna
Sammanfattning


Tack till PCB Distribution som bidrog med deltagarna i denna recension.

11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Shogun

Först ut är Shogun, en stor pjäs i aluminium som använder heatlane-tekniken för att klara av den varmaste processor som kan tänkas idag. Till sin hjälp har den en 120 mm stor fläkt vars varvtal (och därmed ljudnivå och kylförmåga) kan regleras. Detta sker med hjälp av en potentiometer fäst i en kortplatsvinkel.


Egenskaper
Teknik: Heatlane, aluminiumfenor
Storlek (inkl. fläkt): 123 x 98 x 147 mm
Vikt (med fläkt): 790 g
Kompatibilitet: Intel: sockel 478, LGA775
AMD: sockel 754, 939 och 940
Fläktstorlek: 120 x 120 x 25 mm
Fläkthastighet: 700 - 1600 rpm (ungefärliga värden)
Luftflöde: 28,2 cfm - 62,0 cfm
Ljudnivå: 20,0 dBA - 32,0 dBA
Lagertyp: Vätskelager (Fluid Bearing)
Rek. pris: 695:-

Uppbyggnaden av kylaren är lite speciell och påminner om Scythes tidigare konstruktion "Skyskrapan" NCU-2005. En heatlane-båge utgör kylarens ryggrad och på denna sitter ett stort antal mycket tunna aluminiumplattor fastsvetsade. Tanken med detta är att få en så stor värmeavledande yta på så lite utrymme som möjligt. Trots detta är kylaren långt ifrån liten. Bottenplattan som skall ligga an mot processorn är av solid koppar och har en jämn och fin finish, vilket främjar värmeöverföringen.

Detta är som sagt en massiv pjäs med en matchvikt på nästan 0,8 kg, vilket kan låta riskabelt för moderkortet. Dess konstruktion gör dock att den största vikten ligger kring dess bas, vilket gör att den inte blir för topptung och därmed en risk för datorn vid transport. Man bör ändå vara försiktig när man transporterar en tower-dator med en kylare av denna typ installerad för att undvika eventuell katastrof.


Utöver kylaren får man med en 120 mm tystgående fläkt med integrerad varvtalskontroll, monteringsmaterial för alla sockeltyper kylaren stödjer och en liten tub kiselbaserad kylpasta. En adapterkabel för att kunna ansluta fläkten till en 4-polig kraftkontakt (av hårddisktyp) ingår, vilket är bra om man är osäker på om moderkortet orkar med fläkten. Varvtalsövervakningen bibehålls tack vare en extra kabel i adaptern som ansluts till moderkortet. För att hjälpa användaren att få kylaren på plats medföljer ett A4-ark till manual. Små bilder samt en blandning av japansk och engelsk text utgör guidningen till monteringen. Inte direkt det enklaste att följa, framförallt på grund av de små bilderna.


Monteringen av ett monster som detta är värt att nämnas, speciellt om du tänker eftermontera en sådan i en existerande dator. Vid nymontering, när moderkortet befinner sig utanför chassit, är det inga större problem att få dit den. Använder man sockel 478 utnyttjar man den existerande plastramen som ankarpunkter för kylaren. Övriga sockeltyper kräver montering genom moderkortet (vilket innebär att moderkortet måste tas ut ifall det redan är monterat). Eftermontering i ett sockel 478-system är dock inte så enkelt om det är lite trångt i lådan. Detta beror på att två skruvar skall dras åt under kylfenorna. Detta resulterar garanterat i blodvite och en lång rad svordomar eftersom feorna är så tunna och vassa. Finns det plats och om luftflödet inte påverkas negativt kan man montera kylaren annorlunda än vad bilden nedan visar (vrid den 90° åt valfritt håll) och det blir lättare att komma åt skruvarna.


« Föregående Nästa sida »


11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!