Innehåll

Två tungviktare från Scythe

Inledning
Japanska titlar
Shogun
Ninja
Mätmetoder
Resultat av mätningarna
Sammanfattning


Tack till PCB Distribution som bidrog med deltagarna i denna recension.

11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ninja

Kylare nummer två från Scythe är en heatpipe-lösning som lovar helt ljudlös kylning. Totalt sex korsplacerade heatpipes skall i kombination med tunna aluminiumfenor kunna kyla den varmaste processorn utan att använda fläktar. För att visa detta levereras kylaren utan fläkt. Om man är tveksam till detta eller har dålig genomströmning i chassit är det dock möjligt att sätta dit en 120 mm fläkt i och med att fästen för detta ingår. Rekommendationerna från tillverkaren är att använda en fläkt om de snabbaste processorerna skall kylas med denna. Dessutom avsäger sig Scythe allt ansvar ifall en processor brinner upp på grund av otillräcklig kylning när denna kylare används.


Egenskaper
Teknik: Heatpipes, aluminiumfenor
Storlek: 110 x 110 x 150 mm
Vikt: 665 g
Kompatibilitet: Intel: sockel 478, LGA775
AMD: sockel 754, 939 och 940
Rek. pris: 495:-

Konstruktionen hos denna kylare är intressant med sina sex kraftiga heatpipes som korsar den tjocka kopparbasen. Fenorna är av tunn aluminium, dock färre i antal jämfört med Shogun. En detalj när det gäller fenorna är att de lätt böjs (gäller båda kylare i detta test) på grund av att de är så tunna. De är dock lätta att rätta till, men gör inte det för ofta för då kan de gå av...

Bottenplattan håller samma fina finish som hos Shogun, så värmeöverföringen bör fungera bra. Vikten hos denna kylare är lägre än hos Shogun. Mar bör dock tänka på att ingen fläkt är inräknad i vikten. Hänger man på en 120 mm fläkt ökar vikten en del. Även denna kylare har tyngdpunkten orienterad mot basen, vilket gör att den inte blir så topptung och därmed riskera moderkortet vid transport. Var dock försiktig vid transport om datorn står upp, speciellt om fläkt används.


Tillbehören till denna kylare består av monteringsmaterial för alla sockeltyper, fästbyglar för valfri 120 mm fläkt samt lite kiselbaserad kylpasta. Denna kylares monteringsmetod är annorlunda jämfört med Shogun. Själva kylaren är försedd med fjädrande hakar som passar direkt in i plastramen för sockel 478. Med andra ord, på ett moderkort med sockel 478 behöver man inte göra någonting alls utöver att trycka dit kylaren. För de övriga sockeltyperna ingår en passande ram med tillbehör så att kylaren kan fästas på dessa. Denna kylare har samma simpla typ av manual som sin kollega, vilken inte direkt är den mest pedagogiska. Tur att denna kylare är enklare att montera så denna miss är inte lika kritisk.

Fläktfästena består av enkla metallbyglar som hakar fast i kylfenorna. Det ser simpelt och vekt ut men fungerar faktiskt bra. Fläkten på Shogun är monterad på samma sätt från fabrik, så det är bara att studera bilderna på denna för att se hur de fungerar.


Att montera denna kylare är betydligt enklare jämfört med Shogun. Har du ett moderkort för sockel 478 är det bara att haka fast den med de förmonterade hakarna. I ett trångt chassi kan detta dock vara en utmaning i och med att kylarens fenor är vassa. Moderkort för de övriga socklarna måste lyftas ut ur chassit så att ramen kan monteras. Därefter är proceduren den samma som för socket 478. Vill man montera en fläkt är det enklast när kylaren är på plats. Fläkten kan placeras på valfri sida hos kylaren för optimalt luftflöde.


« Föregående Nästa sida »


11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!