Innehåll

Seasonic S12

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkterna
Tester
Slutsats

Tack till Seasonic som gjort denna recension möjlig.
29/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Produkterna

Seasonic S12-430W och S12-600W är mycket lika och rent utseendemässigt är det svårt att skilja dem åt. Men granskar man dem närmare märker man flertalet småsaker som skiljer.

Vi började med att skruva upp de båda nätaggregaten för att se vad för skillnader det finns innanför skalet. Direkt efter att toppen var borttagen såg vi flera skillnader. En av de mest framstående är att S12-600W har betydligt större kylflänsar än S12-430W. Här har vi också anledningen till att vikten skiljer dem åt, det finns helt enkelt betydligt mer aluminium i S12-600W som gör den tyngre. Fläktarna som skall kyla de interna komponenterna är även dem ej av exakt lika. Båda är av 120mm-typ och tillverkade av ADDA men de har något olika modellnummer. Fläktarna kommer från samma serie men är utformade på lite olika sätt. Den som sitter monterad i S12-430W kan maximalt rotera i 1800 varv per minut, den i S12-600W i 2050 varv per minut. Skillnaden här gör att S12-420W bör vara något tystare än S12-600W på grund av skillnaderna på fläktarna.

På utsidan kan man också se skillnader om man tittar noga. Exempelvis har S12-600W färre och mindre hål runt om på själva höljet än vad S12-430W har. Utöver detta har S12-600W två extra kontakter som inte återfinns på S12-430W. Dessa är PCIe-kontakter vilka används till de ny kraftfulla grafikkorten. Att det finns två till antalet gör att man med fördel kan använda S12-600W till en dator som är utrustade med SLI (en teknik som gör det möjligt att använda sig av två grafikkort i en och samma dator). Vad vi tycker är synd är att S12-430W inte har en enda av dessa PCIe-kontakter. Idag är det mer eller mindre standard att grafikkort är utrustade med denna kontakt varvid man med ett sådant grafikkort och ett S12-430W är tvingad till att använda en adapter.

Nätaggregaten ser för övrigt ut som många andra på marknaden och det är inte med utseendet som Seasonic försöker stå ut från mängden.

I listan nedan radas nätaggregatets kontakter upp.

  • 1 st. 24-pins ATX-kontakt (modulbaserad för 20-pins-kompatibilitet).
  • 1 st. 4-pins ATX12V-kontakt.
  • 1 st. 8-pins ATX12V-kontakt.
  • 6 st. molex-kontakter.
  • 2 st. floppy-kontakter.
  • 4 st. SATA-kontakter.
  • 2 st. PCIe-kontakt (enbart hos S12-600W).

Kontaktmässigt finns det ytterligare två intressanta aspekter med de här nätaggregaten. För det första använder sig molex-kontakterna av en innovativ lösning som gör dem lättare att koppla loss. I vanliga fall sitter dessa kontakter mycket hårt och man är tvingad att rucka på dem för att få loss dem. Men med hjälp av dessa nya kontakter trycker man enbart på den så skjuts den loss. Utöver detta är båda nätaggregaten utrustade med den nya 8-pins ATX12V-kontakten (för bakåtkompabilitet medföljer också en kontakt med 4-pins ATX12V-anslutning). Idag är denna kontakt ganska ovanlig men det verkar som att denna kommer bli relativt vanlig på moderkort framöver. Alla kablar är dessutom tvinnade för att bli mer effektivt skärmade och därigenom kunna leverera en jämnare ström till de olika komponenterna i datorn.


« Föregående Nästa sida »


29/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!