Innehåll

Shuttle SB77G5 och hembio-PC

Inledning
En PC i hembion?
Det börjar med en liten dator...
Dags att lyfta på huven
Sval processor på ett annorlunda sätt
Moderkortets specifikationer
Möjligheternas BIOS
Tillbehör och förpackning
Dags att börja bygga...
Praktisk sammansättning
Installation av operativsystemet
Microsoft eller gratis?
Media Portal i detalj
Microsoft Media Center 2005
Bildkvalitet
Prestandan hos 3D-grafik och ljud
Avslutning


Tack till Shuttle som gjorde denna artikel möjlig.

22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Media Portal i detalj

I de följande två kapitlen skall vi visa mer i detalj vad dessa två mediaprogram kan utföra. För att göra det hela mer illustrativt har ett stort antal skärmbilder av programmen inkluderats. För att inte förstöra kvaliteten på dem används bildformatet png. Alla png-bilder har storleken 1024 x 768 punkter för att bildkvaliteten inte skall påverkas av upplösningen. Dessutom är detta format det som närmast motsvarar 720p-versionen av HDTV. Som alternativ ifall png inte fungerar finns varje bild i förminskad (800 x 600) jpg-version.

Först ut är Media Portal som är det fria och öppna alternativet. Dessutom visade sig detta program vara det mest finessrika av de två. Bilden nedan visar hur det ser ut när programmet har startats, huvudmenyn. Upplägget är skapat på ett sätt som skall vara enkelt att använda via en fjärrkontroll från TV-soffan. Storleken på typsnitt och symboler är stora så att de syns tydligt på en vanlig TV-apparat. Som ni senare kommer att se har detta gränssnitt en tydlig inspiration av Microsoft Media Center. Genom möjligheten att välja "skins" (skal) kan man dock ändra på detta. I grundinstallationen ingår totalt fyra alternativ men man kan skapa egna om man känner för det.


Vi kan börja med TV-funktionen hos Media Portal. Här har man skapat ett gränssnitt och en känsla som gör hanteringen enkel. Man har en undermeny där man styr TV-mottagaren på ett lätthanterligt sätt. Härifrån nås alla funktioner som gäller TV-tittandet, till exempel inspelning (direkt eller tidsstyrd), PVR-funktionen (Timeshifting) och TV-guiden. Teletext är det vi kallar för Text-TV, vilket tyvärr inte fungerar i denna version av Media Portal. Genom att dubbelklicka på själva TV-bilden går man in fullskärmsvisning. I detta läge kan man få upp två olika menyer: "bandtransporten" och OSD (On-Screen-Display). Den förstnämnda fungerar som kontrollerna på en videobandspelare: man kan stoppa ett TV-program tillfälligt för att sedan fortsätta titta (perfekt när Jolten är slut), man kan backa så man kan se om valda delar av visat TV-program (till exempel när Zlatan sätter den i krysset), spola framåt i visat material samt ytterligare ett antal funktioner för bild och ljud. OSD-menyn ger en möjligheten att byta kanal utan att gå tillbaka till TV-menyn, ändra bildförhållandet (till exempel växla mellan 4:3 och 16:9) och aktivera MSN-meddelanden så att de visas under tiden man tittar på TV.

Inspelningsfunktionerna hos Media Portal håller en hög nivå med möjlighet att spela in direkt eller på förutsatta tider. En hyfsat smidig dialog ger dig möjligheten att programmera inspelningar över godtycklig tidsrymd och i obegränsat antal.


En trevlig finess värd att visa på är möjligheten att få svenska programguider. Media Portal använder XMLTV för detta ändamål, vilket är ytterligare ett gratisprogram. Detta program är ett litet kommando (saknar grafiskt gränssnitt) som hämtar kanalinformation i XML-format som sedan Media Portal bygger upp sin programguide från. Hämtningen kan ske manuellt eller via en schemaläggare som arbetar i bakgrunden. Presentationen är dock lite instabil, vilket kan resultera i att Media Portal visar tomma listor trots att de innehåller information.


Något som är nära besläktat med TV är radio. WinTV-PVR 350 har en mottagare för FM stereoradio utöver TV-mottagaren och denna går att använda inifrån Media Portal. Nöjer man sig inte med de vanliga FM-stationerna kan man köra över internet istället. Programmet har stöd för Shoutcast, vilket ger många kanaler att välja på från hela världen med alla tänkbara musikstilar.


« Föregående Nästa sida »


22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!