Innehåll

Shuttle SB77G5 och hembio-PC

Inledning
En PC i hembion?
Det börjar med en liten dator...
Dags att lyfta på huven
Sval processor på ett annorlunda sätt
Moderkortets specifikationer
Möjligheternas BIOS
Tillbehör och förpackning
Dags att börja bygga...
Praktisk sammansättning
Installation av operativsystemet
Microsoft eller gratis?
Media Portal i detalj
Microsoft Media Center 2005
Bildkvalitet
Prestandan hos 3D-grafik och ljud
Avslutning


Tack till Shuttle som gjorde denna artikel möjlig.

22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Avslutning

Nu har vi till sist kommit till avrundningen på denna långa artikel. Vi hoppas att den har givit Er läsare något och gett lite inspiration till kommande HTPC-byggen. Om inte annat så har ett eminent chassi recenserats och detta fungerar utmärkt till andra applikationer där en liten och elegant dator behövs. Vi kan inte göra mer än att ge Shuttle nästan full pott för SB77G5. Denna lilla låda är välutrustad och lättmonterad. Kylningen och nätaggregatet är tysta under drift men samtidigt kapabla att hantera dagens effektkrävande komponenter. Valet att stanna med beprövad teknik i moderkortet lär nog tilltala många eftersom urvalet av komponenter är fortfarande större än till datorer med PCI-Express och DDR2. I och med att sockel 775 används kan man ändå använda det senaste i processorväg från Intel. Visst har chassit några små skönhetfel som skulle kunna förbättras, framförallt luckorna på fronten som känns lite klena, men fördelarna är så pass många att denna låda är ett garanterat bra köp.

Fördelar
Nackdelar
Elegant design Frontluckorna känns lite veka
Lättmonterad Lättrepad eloxering
Bra kabelhantering Varför ingen parallellport?
Allt som behövs ingår
Bra kylsystem
Välutrustat moderkort
Bra integrerat ljudkort



Hur blev nu den slutliga hembio-datorn som vi byggde ihop? För knappa 10 000 SEK fick vi ihop en kompetent maskin som hanterar alla idag kända medieformat utan att krokna. Prestandan räcker även till för spel så länge man inte drar på alla grafiska effekter och begränsar upplösningen. Förstås fungerar systemet utmärkt till allehanda datorjobb från web-surfande till programmering och videoredigering. TV-kortet ger bra möjligheter till att spela in filmer och program för reklamstädning och efterföljande nerbränning till DVD. Med andra ord, vi har fått ihop en universiell dator som är tyst och elegant men samtidigt kapabel till det mesta förutom grafiktunga spel.

När det gäller mjukvara för hembio-ändamål valde vi att titta på två alternativ (fler skulle ha gjort artikeln för stor), ett fritt sådant i form av Media Portal och ett kommersiellt i form av Microsoft Media Center 2005. Utifrån denna jämförelse såg vi att det fria alternativet kunde gott och väl matcha det som kommer från Redmond. Båda alternativ har sina problem, inga av applikationerna var buggfria. Microsoft har en mer polerad grundplattform som är stabilare än Media Portal, men i gengäld hade Media Center allvarliga problem med on-line-biten samt vissa delar relaterade till PVR-kontrollerna och DVD-uppspelning. Media Portal är en applikation som är tidig i sin utveckling, vilket märks på att gränssnittet är lite oslipat samt att vissa felaktigheter i primära funktioner återstår. Framförallt uppstår problemen i "bandtransporten" när man tittar på film eller DVD. Sökfunktionen för musik låser sig helt i vissa fall, likaså DVD-uppspelningen om den inte konfigureras om.

Trots de problem Media Portal har är denna applikation ett bra alternativ om man föredrar att basera sin media-PC på Windows XP. Den fria koden och entusiasmen bakom projekt av denna typ ser säkert till att fixa problemen vartefter programmet ökar i versionsnummer. Microsoft Media Center är egentligen inget alternativ för hembyggare av den enkla anledningen att det går inte att köpa separat. Som det är nu levereras detta enbart med färdiga datorer som marknadsförs som media-system. Turlig nog finns det alternativ både till Windows och linux, vilket gör att man kan välja det system som man själv föredrar.

Vad denna artikeln visar är att hembio-PC är inget svårt eller märkvärdigt. Har man bara kunskaper nog till att montera ihop en vanlig PC kommer man kunna bygga ihop sin egna HTPC utifrån det man hittar i en vanlig datorbutik. Dessutom behöver man inte skämmas för resultatet när det finns chassin av den typ som vi recenserade. Förstås kan man gå längre i sitt byggande, vilket man kan se på ett otal hemsidor för "moddare". Även detta bygge kan förses med finesser och "lull-lull" som exempelvis display och neonljus. Sådant lär dock innebära extra ingrepp i chassit, vilket ligger utanför det vanliga datorbygget. Har man tillgång till bra verktyg och kan hantera dem är dock inget omöjligt. Släpp loss fantasin och låt Dremeln jobba. Vi på 64bits.se önskar Er alla lycka till i HTPC-byggandet och vill gärna se era resultat i chassigalleriet!




« Föregående  


22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!