Innehåll

Shuttle SB77G5 och hembio-PC

Inledning
En PC i hembion?
Det börjar med en liten dator...
Dags att lyfta på huven
Sval processor på ett annorlunda sätt
Moderkortets specifikationer
Möjligheternas BIOS
Tillbehör och förpackning
Dags att börja bygga...
Praktisk sammansättning
Installation av operativsystemet
Microsoft eller gratis?
Media Portal i detalj
Microsoft Media Center 2005
Bildkvalitet
Prestandan hos 3D-grafik och ljud
Avslutning


Tack till Shuttle som gjorde denna artikel möjlig.

22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Dags att börja bygga...

Efter att ha vänt och vridit på chassit är det dags att göra en fullvärdig dator av det. Målet är att få en maskin som uppfyller de krav vi har ställt på en hembio-PC utan att göra ett allt för stort hål i plånboken. Tanken är att hålla den totala kostnaden för hårdvaran under 10 000 SEK. Dessutom vill vi ha komponenter som inte genererar allt för mycket värme och oljud.

Följande komponenter har valts till detta bygge:
  •  Intel Celeron D 325J (2.53 GHz/533 MHz FSB/256 kB cache)
  •  2 x Canyon 512 MB PC3200 DDR-SDRAM, CL 2.5 (*
  •  Sapphire Radeon 9600 Atlantis, 256 MB, VGA/TV-ut/DVI
  •  Seagate 7200.7 200 GB SATA
  •  NEC ND-3520A Dual-layer DVD-brännare
  •  Hauppauge WinTV-PVR 350
(* Från början var 512 MB planerat men det visade sig att Windows XP + tillhörande HTPC-mjukvara krävde mer för att inte systemet skulle kännas trögt.


Processorvalet grundar sig framförallt på den begränsade budget som sattes upp för bygget. En Celeron kostar betydligt mindre jämfört med de långsammaste P4-versionerna. I denna applikation behövs inte den fulla kraften hos en Pentium 4, så här kan man göra en skaplig besparning. Dessutom har Intel förbättrat Celeron-processorena i och med D-serien genom att ge dem ett större cache-minne (från 128 kB till 256 kB) och en snabbare frontbuss (från 400 MHz till 533 MHz). Celeron går dessutom lite svalare jämfört med P4, vilket påverkar ljudnivån till det positiva.

Processor: 765 SEK

Valet av minnen följde samma linje som processorn: inte mer än nödvändigt. Med detta menas specifikationerna för minnet, inte mängden. Canyon är ett nytt lågprismärke som Webhallen för som ett alternativ till "no-name". Lite som Konsums Blå-vitt: du får något som fungerar bra men inte mer. Eftersom en Celeron används och ingen överklockning kommer att ske är dessa minnen fullt tillräckliga.

Minne: 2 * 619 SEK = 1238 SEK

Även grafikkortet fick sig en släng av sparhetsivern, dock inte lika mycket som CPU och minne. Målet här var att få ett fläktlöst grafikkort, vilket utesluter alla prestandakort. De kort som är fläktlösa ligger i den lägre prisklassen, så detta får man se som ett plus i detta sammanhang. Sapphires Atlantis är dock inte fullt så trist som många andra budgetkort eftersom det baseras på Radeon 9600, dock är det SE-modellen. Dessutom är en DVI-utgång bra att ha utöver den vanliga VGA- och TV-utgången ifall man har en plasma-TV som är HDTV-förberedd.

Grafikkort: 939 SEK

Hårddisk och DVD-brännare är saker som man bör satsa på i ett bygge av denna art. Det positiva är att dessa enheter håller mycket låga priser i förhållande till vad man får. Storleken på hårddisken avgör hur mycket media man kan lagra lokalt i datorn samt hur mycket TV man kan spela in. Jag anser att 160 GB är ett minimum i en hembio-PC eftersom man får räkna bort lite utrymme för operativsystemet och mjukvaran som behövs. Valet mellan IDE och SATA är enkelt i detta fall. De tunnare kablarna som SATA innebär gör livet mycket enklare när man bygger en så pass liten dator. Dessutom hindrar de inte luftflödet på samma sätt som de gamla flatkablarna. Prismässigt är skillnaden mellan en IDE-disk och en motsvarande SATA-disk marginell, så ur kostnadssynpunkt har det ingen betydelse vad man väljer. Däremot är NCQ onödigt i detta fall eftersom SATA-kontrollern på moderkortet inte har stöd för denna funktion. DVD-brännaren är också en enhet som man skall "maxa ut". Valet här är en brännare som hanterar allt i skivväg och som är snabb.

Hårddisk: 1169 SEK
DVD-brännare: 569 SEK

Slutligen har vi TV-kortet. Det är detta kort som gör detta till en riktig hembio-PC, så här har inga besparningar gjorts. Hauppauge är ett märke som är känt för sina TV-kort och dessa håller hög kvalitet och har bra medföljande mjukvara. Att dessa kort är kända är till stor hjälp när man vill sätta upp en hembio-PC baserad på olika mjukvaruplattformar. Att hitta drivrutiner för korten till de flesta operativsystem borde inte vara några problem. I detta bygge föll valet på WinTV-PVR 350, som var det vassaste kortet i Hauppauges PVR-serie jag kunde få tag på. PVR 350 är försett med en kombinerad TV- och radio-mottagare samt en hårvaru-MPEG2-kodare. Det finns en modell som är vassare, PVR 500. Detta kort har dubbla mottagare, vilket gör det möjligt att spela in ett TV-program samtidigt som man tittar på ett annat. Med PVR 350 kan man bara spela in det man tittar på. Vitsen med att ha en MPEG2-kodare i hårdvaran är att minska belastningen på processorn. På så sätt kan man välja en enklare processor men ändå få en välfungerande MPEG2-inspelning.

TV-kort: 1699 SEK

Priset för Shuttle SB77G5 ligger på 3399 SEK, vilket ger ett totalpris för hela datorn på 9782 SEK. I detta pris är inte operativsystem och mjukvara inräknad. Beräkningen baseras på Webhallens priser 2005-01-31.


« Föregående Nästa sida »


22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!