Innehåll

Shuttle SB77G5 och hembio-PC

Inledning
En PC i hembion?
Det börjar med en liten dator...
Dags att lyfta på huven
Sval processor på ett annorlunda sätt
Moderkortets specifikationer
Möjligheternas BIOS
Tillbehör och förpackning
Dags att börja bygga...
Praktisk sammansättning
Installation av operativsystemet
Microsoft eller gratis?
Media Portal i detalj
Microsoft Media Center 2005
Bildkvalitet
Prestandan hos 3D-grafik och ljud
Avslutning


Tack till Shuttle som gjorde denna artikel möjlig.

22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Praktisk sammansättning

Nu har vi all hårdvara som behövs, dags att hala fram skruvmejseln och börja montera! Det första man gör är att avlägsna skalet, vilket är enkelt tack vare tumskruvar. Tre stycken behöver avlägsnas från lådans baksida, sedan är det bara att lyfta av locket. Därefter skall hållaren för hårddisk och DVD-läsare avlägsnas. Två vanliga skruvar håller denna på plats, så det är bara fram med mejseln. Då kan denna del lyftas ut ur chassits ram. Det sista man gör innan man kan börja sätta i några delar är att ta bort kylningen för processorn. Den består som tidigare visat av två delar: fläkten och själva kylsystemet. Fläkten sitter med fyra tumskruvar på baksidan vilka lossas enkelt. Därefter lyfter man loss fläkten med sin skyddskåpa. Till sist lossar man de fyra skruvarna som håller fast kylblocket vid moderkortet och lyfter ut hela kylsystemet. Nu borde moderkortet vara åtkomligt för montering av processor och minnen.

Monteringen av processorn utförs på samma sätt som på alla andra socket 775-baserade moderkort. Spärrarmen fälls upp, metallhållaren likaså, därefter placeras processorn på sin plats (vänd åt rätt håll!). När processorn ligger på sin plats (kolla extra noga att den gör det, annars kommer något att gå sönder...) lägger man tillbaka metallhållaren, därefter trycker man tillbaka spärrarmen så att processorn låses fast. Glöm inte kylpastan bara (den ingår i tillbehörslådan till chassit).

Näst ut är minnena. Dessa har sina givna platser och hur dessa monteras är som i alla andra datorer med SIMM-moduler. Fäll sidospärrarna åt sidorna, sedan är det bara att trycka minnena på plats. Se bara upp med att vända dem rätt, de passar bara åt ett håll. Tryck ner minnena med ett jämt tryck över dess hela längd och undvik sidokrafter. Gör man rätt kommer sidospärrarna räta upp sig när minnet trycks ner i sin hållare. Se till att dessa låser fast minnena ordentligt.

När minnen och processor är på plats kan kylningen monteras tillbaka. Börja med själva kylpaketet. Placera blocket över processorn så att de fyra skruvarna passar in i motsvarande hål i moderkortet. Sedan är det bara att skruva tills det tar stopp. Det går inte att dra åt för hårt. Därefter monteras fläkten tillbaka på sin plats.


Då var det dags för grafikkortet och TV-kortet. Det finns bara två kortplatser i chassit så var dessa skall sitta borde inte orsaka någon tvekan. Grafikkortet skall in i AGP-platsen och TV-kortet in i PCI-platsen. Täckplåtarna måste dock tas bort innan korten kan monteras. Sedan återanvänder man skruvarna för att fästa korten så att de sitter säkert. Dessa skruvar kräver verktyg.


När nu moderkortet är bestyckat och korten på plats återstår montering av hårddisk och DVD-brännare. Dessa enheter skall placeras i den hållare vi tog loss i början av monteringen. Hårddisken placeras med fördel i den plats som är närmast botten på hållaren. På så sätt är 3.5"-platsen som är åtkomlig från framsidan ledig samt kablingen till hårddisken blir enklare. DVD-brännaren har bara en plats att vara på så det är bara att skruva fast den. Alla skruvar som behövs för hårddisk och DVD-brännare ingår i tillbehörssortimentet till lådan.


När nu enheterna sitter i sin hållare skall den tillbaka på sin plats. Innan detta utförs bör man koppla in SATA-kabeln till hårddisken samt dra fram strömkontakterna för SATA från nätaggregatet. Därifrån går nämligen en kabel med två SATA-strömkontakter som har precis rätt längd för att nå fram till hårddiskhållaren. Med kablarna på plats skall hållaren tillbaka in i lådan. Enklast är att passa in den i framkant och därefter fälla ner den på plats. Strömkablen till hårddisken bör sättas på plats innan hållaren ligger helt på plats, annars är det omöjligt att få ner händerna. DVD-brännaren ligger nämligen i vägen och förhindrar åtkomst till hårddiskens baksida när hållaren ligger på plats. När nu hållaren ligger som den skall är det bara att skruva fast den. Koppla in SATA-kablen till moderkortet, vilket enkelt görs eftersom kontakterna är lätta att nå från sidan. Som avslutning ansluter man ström och flatkabel till DVD-brännaren. Dessa kablar är fördragna från fabriken, vilket gör detta moment simpelt.


Nu är alla delar på plats, så det är bara att skruva på locket igen. Tittar vi på baksidan av den färdiga datorn ser man att antalet kontakter har ökat. Nykomlingarna är dessutom mycket önskvärda för en hembio-PC. De kontakter som har tillkommit är följande:
  •  En analog VGA-kontakt (15-polig DSUB)
  •  En digital grafikutgång - DVI
  •  TV-utgång från grafikkortet (komposit/S-video)
  •  Antenningång för TV-mottagaren
  •  Antenningång för radion
  •  En ingång för video (komposit/S-video)
  •  En speciell A/V-utgång från MPEG2-kodaren på PVR 350
  •  Anslutning för fjärrkontrollens IR-mottagare
I kombination med de uttag chassit är försett med från början har vi nu alla anslutningsmöjligheter som kan behövas i en hembio. Två kontakter bör dock ges en liten extra förklaring: MPEG2-utgången och anslutningen för fjärrkontrollens mottagare. Den förstnämnda är en speciell videoutgång som arbetar helt oberoende av grafikkortet. Denna ansluts till en vanlig TV via SCART (erfoderlig kabel medföjer TV-kortet). Vitsen med detta är att få ett videouppspelningssystem som är oberoende av datorns grafikkort och processor. Med denna lösning kan man spela upp MPEG2-strömmar i realtid på relativt klena maskiner. Eftersom utgången fungerar vid sidan om grafikkortets utgångar kan den användas parallellt med DVI- och VGA-utgångarna, vilket kan vara av nytta i en studiomiljö eller om man är flerskärmsfantast.


Den andra specialkontakten är avsedd för en liten IR-mottagare för fjärrkontrollen som medföljer TV-kortet. Denna mottagare består av en liten klump i änden på en sladd som är ungefär en meter lång. Tanken är att man skall placera mottageren (klumpen) på ett ställe där den har fri sikt mot TV-soffan. Kabelns andra ände ansluts till denna specialkontakt. Tyvärr saknar detta chassi en lämplig plats för mottagaren eftersom fronten är helt täckt av aluminium. Det finns inga hål eller genomskinliga delar där mottagaren kan placeras. Hur denna placeras blir med andra ord en lösning som beror på hur det ser ut i hembion.

Om vi ändå är inne på området kablar bör vi nämna att med TV-kortet och grafikkortet medföljer alla kablar som behövs för inkoppling till olika signalkällor. Problemet är bara att de kan vara lite korta, så behöver man längre blir det problem. Kontakterna i kortänden är nämligen lite speciella, vilket gör det svårt att hitta längre kablar. Samma gäller om man vill uppgradera till kablar med bättre kvalitet. Monster Cables lär nog inte tillverka WinTV-PVR 350-kompatibla kablar...


« Föregående Nästa sida »


22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!