Innehåll

Thermaltake Silent Viking

Inledning
Specifikationer
Silent Viking
Montering
Ljudnivå
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till MicroStore som tillhandahöll detta recensionsexemplar.

10/02-02 | CH | ch@64bits.se


Inledning

Thermaltake har varit en stor aktör på kylningsmarknaden länge nu. Med sina stilbildande kylfläns Golden Orb blev de förhållandevis kända. Det var en av de första kylflänsarna som kombinerade funktion och design. Det kan tyckas onödigt med en designad kylfläns, men om man har i åtanke att pleximoddar hade börjat bli riktigt populära är det inte så svårt att förstå varför Golden Orb blev en stor succé. Och till för inte så länge sedan tillverkade Thermaltake enbart kylare av Orb-modell. Thermaltakes Super Orb var faktiskt med i vår första jämförelse av Socket A-kylning som gjordes för snart ett år sedan. Den hittar ni här.

Men med processorer som utvecklar allt mer värme visade det sig att Orb-designen inte var lika effektiv som den var estetiskt tilltalande. Volcano 7 var Thermaltakes första kylfläns av mer traditionelt snitt. Det är faktiskt bara den aktiva delen av kylningen, dvs fläkten, som skiljer mellan Volcano 7 och Silent Viking. Volcano 7 använder sig av en temperaturstyrd, lite effektivare (och mer högljudd, cirka 31dB) fläkt än vad Silent Viking gör.

Silent Viking är utvecklad i sammarbete med den danska distributören Datapoint Europe, och säljs enbart i norden. Anledningen till detta har jag faktiskt inte lyckats ta reda på, men eftersom förhållandet för en gångs skull inte är det omvända behöver vi inte fundera så mycket över det.

Specifikationer

Kylfläns
Godkänd för Samtliga Pentium III Coppermine, Tualatin upp till 2GHz och AMD Athlon XP upp till 2100+ (1,7GHz)
Storlek 70mm*68mm*78mm (Längd*Bredd*Höjd inklusive fläkt)
Material Aluminium och Bergquist 225U eller T905C
Vikt Vikt 500g (Inklusive fläkt)
Fläkt
Storlek 80*80*25mm (Längd*Bredd*Höjd)
Ljudnivå 21dB(A)
Luftflöde 32,4CFM / 55m3/h
Hastighet 1800-2250 RPM

Inget särskilt märkvärdigt här, egentligen. ThermalTake Silent Viking använder en tystare, och mindre efektiv, fläkt än vad Volcano 7 gör (21dB jämfört med 27 eller 39dB beroende på hastighet). Självklart medför detta ett sämre luftflöde (32,4CFM mot 46/53CFM).

Silent Viking

Mitt första intryck av Silent Viking är att den är stor, riktigt stor. Den får faktiskt Taisol CGK, som är en ganska stor kylfläns, att se löjligt liten ut. Detta är faktiskt mitt första möte med en kylfläns anpassad för att använda en 80*80-fläkt, och när det första intrycket lagt sig ser man att kylflänsen är proportionerlig med fläkten och den verkar inte lika gigantisk längre.

På bilden till vänster ser vi kylflänsens botten. Det kopparliknande kontaktmaterialet i mitten heter enligt Thermaltake Bergquist 225U eller T905C. Där fanns också en bit TIM (Thermal Interface Material) från början, men den togs bort och ersattes med vanlig kiselbaserad kylpasta.

Montering

Monteringen var allt annat än enkel. Fästanordingarna på Thermaltakes produkter har aldrig imponerat på mig, men fästbygeln på Silent Viking är bland de sämsta jag sett, även om man jämför med kylflänsar i lågbudgetsegmentet. För det första hade jag hellre sett att en kylfläns av den här storleken monterades genom hålen de flesta moderkort är försedda med nuförtiden. Men Thermaltake använder inte ens de fästen som finns på processorsockeln fullt ut. Endast ett av de tre fästena på varje sida används, och det leder dels till en onödigt hög belastning på varje fäste, men också till att kylflänsen inte sitter så bra som den skulle kunna göra.

Det har blivit praxis att använda sig av en skruvmejsel för att montera kylflänsar, och det går bra så länge tillverkaren har sett till att det finns ett ordentligt fäste att placera skruvmejseln i. Thermaltake har visserligen försett Silent Viking med ett sådant fäste, men det är verkligen inte mycket att skryta med. Det är tyvärr frunktansvärt lätt att slinta, och det var precis vad jag gjorde när jag skulle montera den. Det resulterade i att ett par ledningsbanor gick av på moderkortet. Visserligen gick detta att reparera med hjälp av lite ledande silverfärg, men jag tycker ändå att detta är en brist i konstruktionen. Visst kan man skylla detta missöde på min fumlighet, men faktum är att det aldrig hade hänt med en bättre konstruerad fästbygel.

Ljudnivå

På grund av den kraftiga värmeutvecklingen hos AMDs Athlon-processorer och Intels Pentium 4 har har det varit ont om riktigt tysta kylare till dessa processorer. Inte ens standardkylningen som levereras med box-versionerna har varit riktigt tyst. Om man dessutom har överklockat sin processor har det varit riktigt svårt att få till en tyst dator.

Enligt uppgift låter fläkten på Silent Viking endast 21dB. Vi har tyvärr ingen utrsutning för att verifiera detta, men den upplevda ljudnivån är mycket låg. Den här kylflänsen är föredömligt tyst. Den producerar ett knappt hörbart susande ljud som lätt försvinner i ljudet från andra fläktar och hårddiskar i en dator. jag var faktiskt tvungen att stanna fläkten i nätagget för att riktigt kunna höra den. Jämfört med Taisol CGK som enligt uppgift har en ljudnivå på 30dB märker man en tydlig skillnad. Mycket bra, Thermaltake!

Resultat

Testsystem
  • AMD Athlon "ThunderBird" 1333MHz AYHJA
  • Epox 8KHA+ VIA KT266A
  • Aopen HX-08, omodifierat
  • Taisol CGK 742092 (Utan kopparbas) Tack till DataBiten VFM-system
  • Vanlig kiselbaserad kylpasta användes till båda kylflänsarna.
Det är ingen större svårighet att kyla en processor med en fläkt på lågt varvtal om man har bra luftflöde i övrigt i lådan. De flesta vanliga användare har en miditower låda med få eller inga chassi-fläktar, vilket ger ett ganska dåligt luftflöde. Därför har vi valt att genomföra detta test i en låda med dåligt luftflöde, sett ur hårdvaruentusiastens synvinkel.

Men alla ni överklockare behöver inte bli ledsna för det. Dels ger det här testet en bra fingervisning om hur Silent Viking presterar, även i ett system med lite större värmeutveckling och bättre luftflöde. Dessutom har vi har för avsikt att vid ett senare tillfälle komplettera med en jämförelse mer inriktad på överklockning, förhoppningsvis med ett test mot t ex, Alpha PAL8045 och/eller Zalman CNP-5005.


Temperaturerna är angivna i grader Celsius och avrundade till 0,5. Temperaturen i overksamt läge togs efter en timmes inaktivitet. Temperaturen udner belastning togs efter en timmes körning av Distributed.net v2.8015.469. Healthd 0.6.0 användes för att läsa av temperaturen.

Temperaturena vi uppnådde är ganska höga. Detta beror främst på det dåliga luftflödet i lådan, men också på en ganska hög rumstemperatur (26 grader celsius). Det syns hur som helst tydligt att det är Silent Viking som presterar bäst, och det med marginal.50,5 grader jämfört med 55 grader i overksamt läge och 55,5 grader jämfört med 60,5 grader i verksamt läge. Det är ganska stor skillnad, särskilt om man har i åtanke att Silent Viking har en bra mycket lägre ljudnivå.

Slutsats


Fördelar Nackdelar
Bra prestanda Dålig fästanordning
Låg ljudnivå Ganska högt pris


Mina förväntningar på denna produkt var att den skulle prestera bra och hålla en låg ljudnivå. Dessa förväntningar levde Silent Viking upp till med råge. Den presterar ett antal grader bättre än Taisol och håller en mycket låg ljudnivå. Att fästanordningen är riktigt dålig drar ned betyget en del, men när man efter några om och män väl fått den på plats så sitter den där. Det går att montera den om man är försiktig, helst genom att lägga något som skyddar moderkortet under fästena när man ska sätta fast den.

Prislappen på nära femhundra kronor känns lite saftig, men ändå inte helt orimlig. I jämförelse med andra, liknande kylflänsar känns det varken särskilt billigt eller särskilt dyrt. Det finns flera kylflänsar som är mer prisvärda, men inga med samma låga ljudnivå. Så är man ute efter en tyst dator är ThermalTake Silent Viking ett bra köp.

 




10/02-02 | CH | ch@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!