Innehåll

SilverStone SST-ST30NF

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Nätaggregatet
Kontakter
Tester
Slutsats


Tack till Green som gjorde recensionen möjlig.

17/6 -04 | Jonas Lundh | j-lundh@telia.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Nätaggregatet

På grund av den fläktlösa konstruktionen skiljer sig ST30NF ganska mycket från andra nätaggregat. Hela nätaggregatet är räfflat på utsidan fungerar som en enda stor kylfläns. Under- liksom översidan är rena bortsett från kylflänsarna. Alla anslutningar och luftkanaler finns på nätaggregatets båda kortsidor.

På baksidan finns således hål för ventilation, uttag för nätsladden, strömbrytare samt något unikt för denna lådan, en statuslampa och en temperaturindikator. Statuslampan har tre lägen, orange för viloläge, grön när nätaggregatet är påslaget och röd när det är något fel med strömförsörjningen. Den mer intressanta dioden är temperaturindikatorn. Den lyser grönt när temperaturen i nätaggregatet är under 55 grader Celsius och rött när den är varmare än så. Detta är en bra indikator på om datorn är för varm eller ej.

Det finns inte någon switch mellan 110 och 230 volt utan nätaggregatet hanterar hela spannet mellan 100 och 240 volt självt. Allt fler nätaggregat har fått denna uppskattade funktion. Det är inte bara för de som reser över Atlanten med datorn det är en bra funktion, risken att ställa in nätaggregatet fel försvinner helt och därmed minimeras möjligheterna att Murpys lag skall ställa till det.

Kontakter

De åtta kontakterna för lagringsenheter är fördelad på två kablar som båda är 92 centimeter långa. Två av dessa kontakter är avsedda för diskettstationer medan de övriga passar till hårddiskar och optiska enheter. Förutom dessa kontakter finns även två kontakter på separata kablar för Serial ATA-anslutna hårddiskar. Dessa är 53 centimeter långa. ATX- och P4-kontakterna är båda 55 centimeter långa och ATX-kontakten har fått en skyddande strumpa som förutom skyddar även gör installationen enklare genom att förhindra att de olika kablarna trasslar ihop sig med varandra.

Tester

Nätaggregatet har använts under en dryg veckas tid i en dator utrustad med en Athlon 64 3200+ processor, ett Radeon 9700 grafikkort och två hårddiskar. Kylningen i datorn består enbart av två fläktar, en på kylflänsen till processorn och en som blåser på grafikkortet, det finns alltså inte några in- eller utblåsfläktar. Trots denna minimala kylningen fungerade allt mycket bra. Inga stabilitetsproblem upptäcktes. Däremot blev datorn varm, så varm att det efter fyra timmar brändes att ta på lådan i närheten av nätaggregatet. Slutsatsen av detta är som väntat att kombinationen ingen chassikylning och fläktlöst nätaggregat inte är helt lyckad. Med två inblås- och två utblåsfläktar fungerar däremot nätaggregatet utmärkt. Temperaturen är markant lägre och det är inga problem att ha igång i flera timmar. Av detta kan vi dra slutsatsen att nätaggregatet inte är lämpat för datorer som helt har baserat sin kylning på nätaggregatet. Finns det någon chassifläkt i datorn skall temperaturen inte vara några problem längre. Datorn har alltså varit stabil under hela testperioden och det tyder på inte allt för stora spänningsfall under belastning och mätresultaten nedan bekräftar detta.

SilverStone SST-ST30NF
Viloläge Belastning Skillnad
3,3 V 3,3230 V 3,3190 V -0,0040 V
5 V 5,0353 V 5,0344 V -0,0009 V
12 V 11,989 V 11,948 V -0,0041 V

Viloläge avser när inga program körs och datorn har laddat färdigt Windows. Belastningstestet utfördes genom att köra fyra instanser av ett och samma grafikdemo i fönster. Mätningarna utfördes på ATX-kontakten med en multimeter som har en noggranhet på 0,0001 V.

Ljudnivån är som man kan förvänta sig väldigt låg. Utan fläktar är det bara ett svagt surrande ljud som har sitt ursprung i de elektriska komponenterna inuti nätaggregatet. Detta ljud hörs tydligast när datorn är avstäng eftersom det inte är några andra fläktar igång som överröstar det svaga ljudet då. Ljudet är alltså så svagt att även den tystaste fläkt överröstar det.


« Föregående Nästa sida »


17/6 -04 | Jonas Lundh | j-lundh@telia.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!