Innehåll

Roundup av socket A-kylare III

Inledning
Olika fläktar
Testmetod och testsystem
Alpha PAL8045
Bitspower NP60D
Power Cooler PCH137
Spire WhisperRock II
Swiftech MCX462-U
Taisol CGK760092
Thermalright AX-7
Thermaltake Volcano 7
Thermaltake Volcano 7+
Titan TTC-CU5TB
Titan TTC-D5TB & TTC-D5TB-TC
Zalman CNPS6000-Cu & AlCu
Resultat
Rekommendationer


Ett stort tack till GTek, Fanner, Swiftech, Titan och Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

07/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Alpha PAL8045

Alpha grundades 1972 som ett företag som sysslade med gjutning inom bland annat bilbranschen. 1989 började de använda sin erfarenhet inom området för att tillverka kylflänsar för industriändamål. Senare började de även tillverka kylare avsedda för slutkunder och deras socket 370-kylare blev minst sagt populära. Idag har Alpha ett mycket gott ryckte bland överklockare och hemmabyggare pga hög prestanda och kvalitet. Vi ska nu ta en titt på Alphas senaste kylare för socket A-processorer, PAL8045. Lever den upp till Alphas goda rykte?

Specifikationer

Processor Socket A
Pris ca 550-600kr (utan fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 80x80x46mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 520g (utan fläkt)
Fläkten  
Ingår ej  

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

  • Kylflänsen
  • Hölje för fläkt
  • Monteringsdelar
  • Monteringsinstruktioner
  • Klistermärke

Kylflänsen

Kylflänsen är väldigt stor och mäter hela 80x80x46mm. Den består till större delen av svartmålad aluminium men har en kopparbotten som har som uppgift att sprida ut värmen jämnt över hela flänsen. Hur kopparbottnen och aluminiumflänsen är ihopmonterade går inte att se men troligen så är kopparbottnen fastpressad eller fastlimmad i aluminiumflänsen. Som vanligt med kylflänsar som består av två delar så är värmeledningen från den ena delen till den andra väldigt viktig för hur kylaren sedan presterar. Själva aluminiumflänsen består av ett stort antal sexkantiga pinnar som tillsammans ger en stor yta att avge värme på.

Undersidan av kylaren är inte spegelblank, men inte långt ifrån och detta gör att värmen lätt leds mellan processorn och kylflänsen.

Fläkten

Någon fläkt ingår ej men kylflänsen är anpassad för 80mm-fläktar och av dessa finns det en hel uppsjö på marknaden. Det är bra att tillverkaren valt att anpassa denna kylare för 80mm-fläktar eftersom dessa oftast blåser mer i förhållande till ljudnivån om man jämför med mindre fläktar. Tillverkaren rekommenderar även att fläkten monteras så att den suger från kylflänsen för bäst prestanda.

Montering

Kylaren monteras genom hålen runt socketen som finns på i princip alla socket A-moderkort. Med hjälp av de medföljande monteringsinstruktionerna, som verkligen är nödvändiga, så går kylaren relativt lätt att montera. Kylaren blir då även väldigt stabilt monterad och det finns absolut ingen risk att kylaren skulle kunna lossna vid förflyttning av datorn. En nackdel med monteringssystemet är att det är något tidskrävande att montera den, bland annat eftersom moderkortet i de flesta fall måste monteras ut ur datorn.

Kylarens storlek kan vara ett problem på en del moderkort och det är viktigt att kontrollera att man har plats för denna stora kylare innan man bestämmer sig för att köpa den. På Alphas hemsida finns det en lista över några av de moderkort som kylaren är testad på, denna lista hittar du här

Resultat

Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM): 55,9°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM): 51,3°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 46,8° C


« Föregående Nästa sida »


07/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!