Innehåll
Jämförelse av Socket A kylning

Inledning
Specifikationer
Resultat

24/3-01 | CH | ch@64bits.se



Tack till Databiten VFM System och Kylning.com för deras bidrag till denna artikel.

Inledning

Så har det blivit dags för ett jämförande test här på 64bits. Den här gången gäller det kylflänsar för Athlon och Duron i Socket A format. Både High-End lösningar anpassade för överklockare och standardflänsar för den vanlige användaren finns med. Vi bedömmer flänsarna i katogorierna pris, prestanda och ljudnivå och utser den överlag bästa lösningen.

Från början var det tänkt att vi skulle testa med lite andra fläktar på de kylflänsar som använde sig av 60 mm fläktar, men det blev tyvärr inte så. Förmodligen kommer vi att följa upp den här artikeln om ett tag när vi fått tag i fler flänsar att testa med.



Specifikationer

Thermaltake Super Orb

Material Aluminium 6063
Anpassad för AMD Athlon Socket A upp till 1,5GHZ
Kontakt 2 st 3-pins (1st 3-pin -> Molex medföljer)
Ljudnivå 28,3 + 34 dBA
Luftflöde 22.98 + 17,3 CFM
Länk Länk

Det är ett tag sedan Thermaltake släppte sin Golden Orb nu, så det har hunnit komma ett par varianter på den estetiskt tilltalande kylflänsen. Det här är Socket A varianten Chrome Orbs storebror. Den är en bra bit högre och har två fläktar, så ljudnivån är ungefär det dubbla. Dessutom är den gjord av en annan typ av aluminium (Aluminium 6063) än sin lillebror.

Det här är en av de bättre kylningslösningarna för Socket A, men inte den bästa. Särskilt inte i förhållande till ljudnivå. Jag tycker att den är alldeles för högljudd, men det finns säkert många som står ut med att ha en Super Orb i sin dator.

Fastsättningsmekanismen är bra, även om den bara använder sig av ett fäste på ena sidan. Eftersom den har en rundad kant är det enkelt att montera och demontera Super Orben utan att få ont i fingrarna. Det är inte heller någon större risk att råka krossa processorn eftersom den lägger lagom hårt tryck över processorkärnan.

TaiSol CGK 742092

Material Aluminium 6063-T5
Anpassad För AMD Athlon Socket A 1,2 GHz och över
Kontakt 3-pins
Ljudnivå Ingen uppgift
Luftflöde 21,19 CFM
Länk Länk (PDF)

Det här är en så kallad "forged heatsink", dvs den är inte gjuten i ett stycke utan flänsarna är fastsatta på bottenplattan. Det är den teknik som t ex. Alpha använder till sina kylflänsar. Fläkten är en ganska medioker sak med en rimlig ljudnivå. Den har måtten 60*10 mm och flyttar 21,19 kubikfot luft per minut.

Fastsättningsmekanismen är bra, den använder alla tre fästena på båda sidor. Den sitter fast bra och trycker inte för hårt på processorn. Fast jag tycker den är ganska obekväm att arbeta med, det är svårt att sätta på den på ett säkert sätt med bara fingrarna och ännu svårare att ta av den. Man är i stort sett tvungen att använda en skruvmejsel eller en tång. Men detta är inget stort problem eftersom man förmodligen inte behöver ta av den så många gånger.

Coolermaster DP5-6H51


Material Aluminium (Okänd typ)
Anpassad För AMD Athlon och Pentium 3 Socket upp till 1,2 GHz
Kontakt 3-pins
Ljudnivå 32.8 dBA
Luftflöde 15 CFM
Länk Länk
Större bild

Det här är en vanlig standardfläns profilgjuten i aluminium. Den är 60*60 mm, precis som fläkten som sitter på. Den här flänsen lämpar sig för den vanlige användaren och kanske lite överklockning, men den är definitivt inget för hardcore överklockare.

Bygeln som håller fast den på processorn är den sämsta i testet. Den använder bara ett fäste på varje sida och är praktiskt taget omöjlig att sätta dit eller ta av utan åtminstone en skrujmejsel. Det lilla vecket i plåten där det är meningen att man ska sätta skruvmejseln är alldeles för litet. Det är väldigt lätt att slinta med skruvmejseln, och det är inte nyttigt för moderkortet.

Jag blev faktiskt tvungen att skaffa ett nytt moderkort på grund av en olycka vid monteringen av den här kylflänsen. Därför är inte temperaturerna med den tagna vid samma tidpunkt som de andra, och det kan ha påverkat resultaten men borde inte ha gjort det eftersom temperaturen i rummet var den samma.

Coolermaster DP5-5K12

Material Koppar och Aluminium
Anpassad För AMD Athlon och Pentium 3 Socket upp till 1,0 GHz
Kontakt 3-pins
Ljudnivå 35 dBA
Luftflöde 11,4 CFM
Länk Länk

Denna kylfläns är uppbyggd på ett lite annorlunda sätt, den använder nämligen så kallade heatpipes. Den har en bottenplatta av koppar varifrån två u-formade kopparbitar går upp till inkappslingen av aluminium. På kopparbitarna sitter tunna aluminiumplattor som skapar en effektiv ytförstoring. Fläkten sitter på sidan och kan kyla av aluminiumplattorna utan problem. Bilder:

Snett framifrån
Bakifrån

Det här är en effektiv kylare i förhållande till sin storlek och ljudnivå, fast jag tror att den skulle få problem vid en större värmeutveckling än vad en Duron 600@800 erbjuder. Kanske en värdig konkurrent till Silentsystems Radialfin, även om ljudnivån kanske inte är fullt så låg.

Bygeln är bra, mycket bra faktiskt, även om den bara använder ett fäste på varje sida. Det går fort och lätt att installera den här kylaren och man behöver inga verktyg och man får inte ont i fingrarna.

Coolermaster CB5-5G12

Material Koppar
Anpassad För AMD Athlon Socket A upp till 1,2 GHz och Pentium
Kontakt 3-pins
Ljudnivå 30,5 dBA
Luftflöde 9,18 CFM
Länk Länk

En liten kylfläns helt i koppar. Den har en bottenplatta på ett par millimeter med "skivor" av koppar på. En relativt tyst fläkt på 50*50 mm står för kylningen av flänsen. Hela paketet är lika stort som en Socket A processor från AMD, så det är ingen risk för att den inte ska passa på vissa moderkort. Bilder:

Snett framifrån
Bakifrån

även denna fläns har en bra fästanordning. Den är faktiskt väldigt lik den till DP5-5K12, så installationen gick smärtfritt.



Resultat

Testsystem


Aopen HX-08 med öppen sida
Soltek SL75-KAV-X, KT133A (Tack till Soltek)
256MB (2*128MB) Mosel Vitelic PC133 CAS2
AMD Duron 600@800 (133*6), 1.7V
IBM Deskstar 75GXP och IBM Deskstar 22GXP
Asus V7700 GeForce 2 GTS 32MB
Windows 2000 Professional SP1
Vanlig kiselbaserad kylpasta användes till samtliga kylflänsar.

Alla kylflänsar utom Super Orben slipades för att få en så jämn bas som möjligt. Lite orättvist kanske, men eftersom Super Orbens botten redan är behandlad fick den vara sån även om andra har visat att man kan tjäna nån grad eller två på att slipa den. En annan sak som bör nämnas är att vårt exemplar av Coolermaster CB5-5K12 tyvärr hade två grova repor på undersidan vilket kan ha påverkat dess prestanda något.

Anledningen till att processorn inte kördes i mer än 800 MHz är att alla flänsar i testet inte riktar sig till överklockare, så det vore inte rättvist att använda en allt för överklockad processor. Dessutom utvecklar processorn tillräkligt mycket värme i 800 MHz för att skilja agnarna från vetet, så att säga.

Diagram




Diagrammet talar för sig självt. Taisolen är helt enkelt bäst tack vare sin storlek och effektiva konstruktion. En bit efter kommer Super Orben, den är bara ytterliggare ett exempel på att Orb-designen är mer snygg än effektiv. Sedan kommer två av Coolermaster-flänsarna på ungefär samma plats.

DP5-5K12 som använder sig av heatpipes har testets näst bästa Idle-temperatur, men klarar inte riktigt av att hantera den värme som uppstår vid full load. En större variant med en kraftigre fläkt skulle nog kunna bli ett intressant alternativ för överklockare.

Coolermaster DP5-6H51 visade sig vara ungefär vad vi trodde: en ganska bra kylare för vanliga användare och modesta överklockare.

Sist hittar vi CB5-5G12 från Coolermaster, men eftersom det också är testets minsta och tystaste kylare tycker jag att den klarade sig bra ändå. Särskilt eftersom fläkten är den minst effektiva i testet.

Slutsats

Taisol CGK är den kylare som presterar bäst, och eftersom den både är tystare och oftast är billigare finns det inga andra skäl än de rent estetiska att satsa på en Super Orb. Om du inte tänker överklocka din processor, i alla fall inte så mycket duger vilken som helst av Coolermaster-kylarna bra. Alla tre kyler processorn tillräkligt och håller en rimlig ljudnivå.




24/3-01 | CH | ch@64bits.se