Innehåll

Soltek SL75KV2-X
(KT133, ATA100)

Inledning & Specifikationer
Moderkortet & Bilder

överklockning, Prestanda & Slutsats




8/11-00 | Axman | axman@64bits.se

Moderkortet, tillbehör och funktioner

I lådan
Om vi börjar med att se vad som följer med moderkortet så är det ett riktigt bra paket vi får med. Kanske inte några riktiga överraskningar men mjukvarudelen är verkligen användbar. Och då pratar jag inte om någon specialversion av Linux, en massa demon eller liknande. Nej vi får fyra riktigt användbara program. Och dessa är då alltså i fullversion.

Dessa är:

  • Norton Ghost
  • Norton Antivirus
  • Norton Winfax
  • Virual Drive


Som ni kanske förstår så ligger dess programmen inte i lådor
utan på en cd.

Norton Ghost är ett mycket användbart program att använda för att säkerhetskopiera eller för att överföra system mellan datorer. Jag själv använder detta.

Norton Antivirus är ett godkänt antivirusprogram, och en fullversion säger vi inte nej till.

Norton Winfax använder vi för att faxa. Det är inte så mycket mer med det. Vad jag anser vara bra med detta är att man använder faxprogram så sällan så att man saknar dem först när man akut behöver faxa. Och då har man tillgång till ett bra sådant.

Virtual drive är bra för dig som har gott om utrymme och vill ha hög prestanda. Kopiera hela cd-skivor och kör kopian som en egen enhet direkt från hårddisken. Programmet simulerar alltså en cd-läsare så du får hög prestanda kombinerat med att du slipper byta skivor.


I lådan medföljer även som sagt lite kablar. Vad som eventuellt saknas är en ATA33 kabel. Det skulle inte ha skadat om de hade skickat med det.

Tempraturgivaren som medföljer är lång så den skall nå ganska så bra i lådan. Placeringen på den är dessutom bra så att man enklare når hårddiskarna.

En sak som vi definitivt saknar är de två extra USB portarna. Kontakterna på moderkortet finns men de kunde gott ha skickat med dessa.

Moderkortets Layout
Moderkortet är bra designat och det är få saker som är i vägen.
Det finns tre kontakter för fläktar. Jag skulle vilja klaga aningen på placeringen av en av dessa. En sitter ovanför processorn så att det i många fall kan vara så att man inte kommer åt att kontakten enkelt då nätaggregatet sitter väldigt nära. Det sitter även en under processorn samt en i främre nederkant.

Kontakterna till nätaggregatet sitter mycket bra. De sitter i mitten ovankant och närmre nätaggregatet går ej att få. Detta gör att man dessutom enkelt kan gömma undan sladdarna.

Multipel/FSB väljarna sitter i ovankant och är lätta att komma åt. Eventuellt så kan det vara så att IDE sladdarna är i vägen men det är inte alls allvarligt.

För att förekla för arbete med moderkortet så finns det två dioder. En visar om strömmen till minnesmodulerna är igång. Detta gör bland annat att du inte riskerar att ta ut dem när datorn är igång. Dessutom så finns den en diod som visar om funktionen för att ändra FSB är aktiverad.

En sak att tänka på är att den översta kortluckan på lådan utnyttjas inte utan AGP porten sitter näst högst upp. Detta har både för och nackdelar. Det gör att man har en plats till förfogande för exempelvis USB kontakterna samt att det blir bättre med utrymme runt processorn. Kanske vill någon sätta en slotfläkt där.
Men det gör även att ISA porten och PCI plats nr 5 är delade.

Moderkortet har bara en seriell port på baksidan moderkortet. Den andra har sin kontakt inne på moderkortet och fästs med en sladd så att man har själva porten där man vill. Detta tycker jag är en mycket stor fördel vilket gör att man inte är begränsad till att fästa allt på baksidan. Nu kan du om du vill köpa en längre sladd och montera dne på framsidan av lådan. För min del så vore en lösning av denna typen lämplig då jag då kan montera in en kortläsare i datorn så att jag slipper ha detta löst.

Detsamma gäller de 2 extra USB portarna.


Funktioner
Moderkortet har flera mycket bra funktioner. Här så skall jag gå igenom dessa och några till.

Först och främst så är det utrustat med AGP PRO vilket du behöver om du skall använda dig av professionella 3Dkort. Troligen så kommer de flesta aldrig att använda sig av detta men det visar på att man satsar på kvalité.

Du kan manuellt ställa in olika busshastigheter via de "switchar" som finns på moderkortet. Där kan man ställa in en rad olika hastigheter men mer om det i överklockningsavsnittet.

På samma sätt så kan du ställa in vilken multipel du skall använda. Du har många alternativ att välja på. Inställningar mellan 5 till 12.5 är möjliga i steg om 0.5.

USB wake up betyder att man kan använda USB enheter för att starta upp systemet.

Volt till minnesmodulerna går att ställa in. Och då är det inte som på ABIT kort där man höjer 3.3 volten till hela systemet utan här ändrar man endast till minnesmodulerna. Genom att höja volten gär så kan du få dina minnen att bli stabilare under höga hastigheter eller att du kanske kan köra med CAS 2. Tänk på att om du höjer för mycket så kan värmeutvecklingen hindra dig och orsaka instabilitet. Man kan ställa in det i steg om 0.1 V mellan 3.3 och 3.6 V. Detta görs med byglar.

Det finns en kontakt för Wake On Lan. Alltså om datorn skall starta vid aktivitet via nätverket.

Det finns 2 kontakter för CD ljud. Det normala är att det är endast en kontakt men här man alltså två. De är i olika format så oberoende av vilken sladd du har så bör du kunna fästa sladden.

Dessutom så finns det en sensor i socket platsen som kommer i direktkontakt med undersidan av processorn. Vad noga med att den ligger direkt an mot processorn och inte är vinklad.


Voice Diagnostic Function
En sak som utmärker moderkortet är dess Voice Diagnostic Funktion (i fortsättningen VDF).
Ni känner säkert till att moderkort har vissa signaler för att identifiera visa fel. Exempelvis om man inte satt i minnesmodulen korrekt. De flesta moderkort visar detta med hjälp av pipanden. Vissa andra har en display på moderkortet som visar en siffra med vilken man kan identifiera problemet.

Soltek har tagit detta ett steg längre introducerat ett system där moderkortet helt enkelt talar om för dig vad som är fel. Så om minnesmodulen inte fungerar så säger moderkortet exempelvis "No memory module"

Säg vad ni vill om denna funktionen men jag tycker att den är mycket bra. När man först hör det så låter det mest som en onödig finess men den är faktiskt bra. Man slipper leta upp vad eventuella pipanden betyder, man slipper felsöka i många fall. Nu hör du en röst som säger till dig vad som är fel.

Här har du vad som den kan säga:

  • No memory module
  • Please check memory module
  • Please clear CMOS setting
  • Please check the video adapter
  • Please check hard dick cable or setting

Skulle dessa meningar inte räcka till så kan det även säga samma meningar på kinesiska, japanska och spanska.
För att kunna höra dessa så krävs det en intern högtalare.

I namnet så står -X för att moderkortet har denna funktion.


Ljudkort - AC97
Det finns inte så mycket att säga till om detta. Det integrerade ljudet är godkänt men inget utöver det extra. Det är vad det säger sig att vara, integrerat ljud. Vill du ha något extra så bör du köpa ett nytt men detta duger gott för dig som inte har några större krav på ljudet. Dessutom så kan denna funktionen komma till nytta om du i framtiden skulle byta upp dig så kan du använda detta moderkortet till ett andra system och därmed spara några hundralappar genom att slippa köpa ett ljudkort.

Dessutom finns det en GAME-port för joystick, Audio in, mikrofon in samt Audio ut.


BIOS
BIOS är från Award och i version 6. Jag kommer nedan att ta upp några intressanta funktioner.

Advanced chipset features
DRAM timing är att du kan använda dig av olika sorters minnestyper. Här är dock det hela mycket förenklat jämfört med vad du kan hitta på vissa andra kort.

Vad du däremot kan göra är att ställa in hastigheten på minnet samt om du skall köra det på CAS 2 eller 3.

Bank Interleave är ett sätt att trimma minnet lite ytterligare. Här på bilden har jag optimala inställningar vilka ni kommer att se resultatet av senare.

Man kan även ställa in AGP Aperture Size (hur mycket av minnet som kan användas till texturer)

Så finns det AGP 4X, AGP Fast write osv...

DRAM Drive Strength är en inställning som du kan testa med om du upplever att minnet är instabilt.


PC Health status

I övervakningsmenyn så har hittar vi de viktigaste sifforna i form av vilken temprator processorn har mm. Det är inte så många olika men de viktiga finns med.


Frequency/Voltage control

Här har du ett fåtal men kraftfulla alternativ.

De främsta är vilken busshastighet samt vilken volt du skall köra processorn på.
Dels så kan du välja vissa bestämda busshastigheter. Dessa är färre än de du kan välja med "switcharna". Sedan så kan du även välja att öka eller minska FSB:n i steg om 1 MHz.

Så kan man även välja vilken Volt processorn skall matas med i steg om 0.25 V mellan 1.5 och 1.85 V. Mitt exemplar gav 0.1 V för mycket.


Bilder

Klicka på bilderna för att se en förstoring.

Till vänster ser ni den nya bryggan som tillåter ATA100.
Och till höger ser ni kännetecknet för Soltek


Till vänster ser ni moderkortet, bilden är ganska så stor.
Och till höger ser ni den enda egentliga missen på
moderkortet. Det blir lite trångt.


Med moderkortet följer instruktioner hur du överklockar
AMD processorer. även mer känt som "blyertstricket."

 

Nästa sida >>

 

1/11-00 | Axman | axman@64bits.se