Innehåll

Spire Soundpad

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Materialet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Fanner som gjorde denna recension möjlig.

15/07-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att komponenterna i våra datorer utvecklar allt mer värme ökar hela tiden kravet på kylningens effektivitet. En tråkig bieffekt av att man hela tiden blir tvingad att förbättra kylningen är ofta en förhöjd ljudnivå. Faktum är att den genomsnittlige datorn som säljs har en ljudnivå som mycket väl kan uppfattas som störande av gemene man. Många datortillverkare har dock tagit detta problem på allvar, och vidtagit lämpliga åtgärder för att råda bot på det. De som köper märkesdatorer från kända tillverkare brukar således normalt inte behöva fundera på ljudnivån.

För oss datorentusiaster som gärna bygger våra datorer själva är detta dock inte lika självklart. Många av de komponenter som behöver aktiv kylning är utrustade med högvarviga fläktar, vars ljudnivå uppfattas som störande av många. Tillsammans med ljud från chassifläktar och dylikt så är det lätt hänt att drömdatorn man precis monterat ihop låter mer än man tänkt sig. För att lösa problemet finns idag en mängd produkter för att tysta ner datorn. Tysta fläktar, passiva kylningslösningar och fläktstyrningsanordningar är bara några exempel, och det finns numera en mycket stor marknad för dylika produkter. En av dessa produkter är ljuddämpningsmaterial.

Ljuddämpningsmaterial är avsett för att monteras på strategiskt utvalda platser i datorchassit. I och med att materialet ofta är poröst kan det fånga upp en hel del av ljudet från de ljudalstrande delarna i datorn, och det kan således bidra till att tysta ner datorn markant. Viktigt att poängtera är dock att man inte ska förvänta sig allt för mycket från ljuddämpningsmaterial. Att använda sig av det kan helt klart minska ljudnivån, men anser man att ens dator låter allt för mycket så räcker det inte bara att införskaffa dämpningsmaterial - andra sedvanliga åtgärder såsom montering av tystare fläktar och dylikt krävs även.

Den nederländska kylningstillverkaren Spire, känd för sina ofta prisvärda processorkylare i det övre budgetsegmentet, introducerade nyligen sitt svar på andra tillverkares dämpningsmaterial: Soundpad.

Specifikationer

Låt oss som vanligt inleda med att ta en titt på produktens specifikationer.

Pris 100 - 150 kr (uppskattning)
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
Artikelnamn SP-SOUNDPAD
Material Plast
Tjocklek 4 mm
Total area 0,42 m²

Det uppskattade priset på mellan 100 och 150 kr placerar produkten en bra bit under motsvarande produkter från andra tillverkare; priser på mellan 350 och 500 är definitivt inte ovanliga för produkter som denna. Om produkten är värd sitt pris återstår att se i denna recension, men priset är onekligen tilltalande.

I förpackningen

När vi öppnade den lite anonyma förpackningen blev vi ganska förvånade då vi upptäckte att ingen form av dokumentation gick att återfinna i den - endast dämpningsmaterialet i sig fanns i förpackningen. Detta känns lite väl snålt, någon form av dokumentation som beskriver beskärning, optimal placering, tillvägagångssätt vid montering och dylikt hade minst sagt varit trevligt. En del kanske fnyser åt detta i och med att det kan framstå som självklart hur och var dessa dämpningsmattor ska monteras, men för mindre erfarna användare skulle det onekligen varit trevligt.

Hursomhelst så är mattornas totala area på runt 0,42 m² är fördelad på totalt fyra delar: två stycken med måtten 40 x 35 cm och två med måtten 40 x 18 cm. Den totala arean är något mindre än vad andra tillverkare brukar skicka med, och det återstår att se om arean trots allt är tillräcklig för ett normalstort chassi.

Valet att dela upp materialet i fyra delar kan diskuteras i och med att det finns en stor risk att de stora mattorna inte räcker för att täcka datorns sidoplåtar. Man får då använda sig av de mindre mattorna och dela dessa för att hela ytan ska täckas. Nåja, om detta är ett problem eller inte återstår att se under monteringsprocessen. Låt oss istället gå vidare och titta på själva materialet.

Materialet

Precis som de flesta andra liknade produkter är Soundpad tillverkad i porös plast. Meningen är att ljudvågorna ska åka in i håligheterna och där omvandlas till värme. Lyckligtvis innehåller ljudvågorna som bildas i en dator inte särskilt mycket energi, och den värme som bildas då en del av ljudvågorna övergår till värme är i princip helt försumbar.

Tillverkaren har inte valt att göra mattorna särskilt tjocka, vilket kan få konsekvenser för hur väl de dämpar ljudet. Kikar vi närmare på materialet ser vi att mellanrummen mellan hålen i det porösa materialet är förhållandevis små. Med lite kunskaper om hur ljud fungerar är det rimligt att anta att detta leder till att materialet dämpar högfrekventa och "vinande" ljud bäst. Många andra tillverkare skickar med flera typer av material, både fint och grovt poröst, men det har Spire inte valt att göra. Anledningen till detta kan vara för att hålla priset nere eller för att de anser att det är onödigt. Hur detta val yttrar sig i praktiken får vi be er tålmodiga läsare att vänta med tills sista sidan av recensionen.

Baksidan av mattorna är försedda med ett självhäftande klister samt en skyddstejp för att göra monteringsprocessen så smidig som möjligt.


  Nästa sida »


15/07-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!