Innehåll

Spire Soundpad

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Materialet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Fanner som gjorde denna recension möjlig.

15/07-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Resultat

För att testa produktens påverkan på ljudnivån samt kylningen användes följande system:

Chassi: Chieftec DX01B-D
Nätaggregat: Chieftec 340 W
Processor: AMD Athlon XP 2200+ (1,80 GHz)
Moderkort: Abit AT7-MAX2
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Två stycken 80 mm à ~20 CFM
Processorkylare: Kylfläns med 80 mm-fläkt på runt 25 CFM

I detta system har vi inte mindre än sex fläktar som framkallar olika typer av ljud:

  • Nätaggregatet med sin 80 mm-fläkt.
    Denna fläkt var dock ganska tyst och svår att höra på grund av de andra fläktarna.

  • 80 mm-fläkten på processorkylaren.
    I och med dess storlek var denna förhållandevis tyst trots luftflödet på 25 CFM. Ljudet från den var var inte heller särskilt störande i och med att det hade ganska låg frekvens.

  • 80 mm-fläktarna i chassit.
    Dessa fläktar var ganska tysta, och ljudet från dessa var inte heller särskilt störande.

  • 40 mm-fläkten på moderkortet.
    Ljudet från denna var inte särskilt högt, men högfrekvent och således ganska störande.

  • 40 mm-fläkten på grafikkortet.
    Denna fläkt lät en hel del, och hade en ljudkaraktär som liknar fläkten på moderkortet.

Summan av det hela blir en dator som avger både brummande och ganska lågfrekventa ljud från 80 mm-fläktarna samt högfrekventa och mer störande ljud från de två mindre fläktarna.

Den första frågan vi kan ställa oss är hur ljudnivån förändrades då vi monterade dämpningsmattorna i systemet. För att besvara frågan har använt oss av våra öron då vi inte hade tillgång till någon pålitlig decibelmätare. Vi upplevde trots allt att främst de högfrekventa ljuden blev reducerade, och de var inte alls lika påtagliga längre. Ljudet från 80 mm-fläktarna blev också hämmat, men inte i lika stor utsträckning. Summa summarum så fungerade mattorna hyfsat bra, men i och med att de var ganska fint porösa så dämpade de inte mer lågfrekventa ljud lika bra som högfrekventa. Skillnaden i sammanlagd ljudnivå var dock helt klart påtaglig, och skillnaden kunde utan tvekan höras utan någon större ansträngning.

Den andra frågan man kan ställa sig är om temperaturen förändrades. För att besvara frågan använde vi oss av moderkortets inbyggda temperatursensorer, och vi kikade på både chassi- och processortemperaturer. Efter upprepade tester vid både vila och full belastning kunde vi konstatera att temperaturen var densamma med som utan dessa dämpningsmattor.

Slutsats

Innan vi drar någon slutsats om produkten måste vi väga in dess pris, som i detta fall mer eller mindre är avgörande för vår slutsats. Produkten finns dessvärre inte att få tag på i Sverige än, men detta har troligtvis att göra med att den är nylanserad. Priset kommer dock troligtvis att hamna på mellan 100 och 150 kr, med andra ord som sagt en bra bit under de 350 till 500 kr som motsvarande produkter från andra tillverkare kostar. Men är Soundpad verkligen lika bra som dessa dyrare mattor?

Svaret på frågan är både ja och nej. Produkten dämpar högfrekventa ljud utmärkt, men dämpningen av mer lågfrekventa ljud är inte lika bra. Materialet är lättmonterat, men en del fantasi är ett krav i och med att ingen dokumentation medföljer. Mängden material som medföljer kan vara för lite om man har ett stort chassi, men vägt mot priset så får man mycket material för pengarna. Nåja, om vi sammanfattar det hela så är materialet ett utmärkt komplement till andra åtgärder för att tysta ner en högljudd dator, i varje fall om man vill komma billigt undan. Bättre produkter för att dämpa ljudet finns helt klart på marknaden, men då är prislappen betydligt högre.

Fördelar Nackdelar
Priset Ingen dokumentation medföljer
Dämpar högfrekventa ljud utmärkt Dämpar inte lågfrekventa ljud lika bra som en del konkurrerande produkter
Flexibla och lätta att montera Något för lite material medföljer



« Föregående  


15/07-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!