Innehåll

Swiftech H2O-8500

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kittet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Något som är minst lika viktigt som hur ett kit presterar kylningsmässigt är monteringen, speciellt då detta kit är framtaget för användare som inte är alltför händiga.

För att montera processorblocket på socket A-moderkort har Swiftech valt att använda sig av piggarna på var sida av sockeln. Det kan tyckas konstigt att de inte valde en monteringstyp som baserades på de hål som finns runt sockeln. Anledningen till att de inte gjorde det är troligen eftersom dessa hål inte längre finns med i AMDs specifikationer för socket A-moderkort, och således har en ganska osäker framtid. Redan idag märker vi att moderkort med hål runt sockeln minskar i antal. Monteringarmarna på detta block fäster på alla tre socketpiggarna på var sida av socklen, och är trots allt ganska säkert monterat.

Under monteringen på ett socket A-moderkort är det första man måste göra, efter att i vanlig ordning ha applicerat kylpasta på processorn, att skruva in skurvarna på monteringsarmarna så långt som möjligt. Då kommer monteringsarmarna att bli mycket rörliga, samt att monteringen kommer att underlättas eftersom det blir mer svängrum mellan processor och vattenblock. När man sedan sett till att de båda armarna verkligen sitter genom piggarna på respektive sida av sockeln så är det dags att skruva ut skruvarna, tills man känner att blocket sitter ordentligt.

Vattenblockets storlek bör inte vålla några större problem med några moderkort, både med tanke på dess relativt normalstora dimensioner, samt det faktum att man på de allra flesta moderkort idag tar hänsyn till att förhållandevis stora kylningslösningar ska få plats.

Har man en Pentium 4-baserad processor (sockel 478) så använder man naturligtvis inte ovanstående monteringsarmar. Då medföljer istället en platta som monteras på vattenblocket med hjälp av skruvar. Därefter använder man monteringsarmarna på bilden nedan, och monterar dessa genom den plastram som finns på Pentium 4-moderkort.

Notera att ovanstående monteringsdetaljer för socket 478-processorer endast medföljer P-varianterna.

För monteringen av vattenblocket för grafikkort har Swiftech valt att använda sig av de hål som finns runt grafikkortsprocessorn. Har man ett NVIDIA-baserat grafikkort så monteras grafikkortsblocket med hjälp av fyra skruvar, med tillhörande fjädrar samt brickor, rakt igenom de fyra hålen som garanterat finns på alla grafikkort som följer NVIDIAs referensdesign. Dessa fyra skruvas fast i de hål som finns i vattenblocket. Blocket är garanterat att fungera med alltifrån GeForce 1 till GeForce 4, men vi har för närvarande inga uppgifter kring kompatibiliteten med GeForce FX. Vi får lova att återkomma med mer information om detta så snart vi får tag på det.

Har men ett Radeon-grafikkort från ATI så monteras blocket med samma principer, men här rör det sig istället om två skruvar med tillhörande monteringsdetaljer. Blocket ska enligt uppgift fungera med alla senaste Radeon-baserade grafikkort. För övrigt så är grafikkortsblocket förhållandevis högt, vilket gör att man inte behöver oroa sig för att slangarna slår i eventuella minneskylflänsar, i varje fall inte om man har normalstora diton. Med grafikkortsblocket monterat så blockerades en PCI-plats, vilket är en uppoffring som man vanligtvis blir tvingad att göra vid montering av de allra flesta vattenblock till grafikkort.

Hur monteringen av radiatorn går till beror helt på vilket chassi man har. I det chassi som vi monterade vattenkylningen i, ett Chieftec Dragon Miditower, så gick det utmärkt att montera radiatorn precis under hårddiskracken. För att kunna montera radiatorn i just detta chassi är man tvungen att ta bort fläkthållaren, vilket är förhållandevis smidig operation. Dock måste man även ta bort chassits front, vilket är något knepigare, men självklart inte omöjligt om man har lite tålamod och gott humör. När väl denna är borta så går det utmärkt att montera radiatorn med hjälp av två skruvar, som först skruvas genom den första fläkten och sedan in i radiatorns gängor.

Pumpen samt tömnings- och påfyllningssystemet monteras som vi nämnde tidigare i en släde, som är anpassad för 5.25"-formatet. Denna tar upp två stycken 5.25"-platser. Hur denna släde monteras i chassit beror helt på vilket chassi man har, men i vårt fall gick det utmärkt att använda de skenor som följde med chassit. Ett problem med pumpen som vi stötte på var att den inledningsvis vibrerade förhållandevis mycket, men efter att ha kört in den i ett par dagar så försvann dessa vibrationer nästan helt.

Har man inte två lediga 5.25"-plats att avvara så går det att montera pumpen och påfyllningssystemet på godtycklig plats i chassit. Ett par gummifötter för att dämpa vibrationerna från pumpen medföljer även om man misstänker att det kan uppstå vibrationer där man monterar pumpen. Systemet för luftning, tömning och påfyllning fungerade utmärkt, och det var inte särskilt svårt att få systemet fritt från luft. Processen för att fylla på systemet, samt göra det fritt från luft, är en ganska avancerad sådan. Lyckligtvis är den medföljande manualen mycket utförlig, och följer man denna till punkt och pricka bör det inte vara något problem att fylla systemet.

Eftersom pumpen, som vi nämnde tidigare, drivs direkt från elnätet som är det nödvändigt att använda det medföljande reläet för att få pumpen att startas och stängas av samtidigt som datorn är påsatt respektive avstängd. Att montera detta relä någonstans i chassit, tillsammans med nätkontakten, kräver i de flesta fall att man borrar alternativt sågar i chassit. I vårt testchassi valde vi att klippa lite i ett fläktgaller, och sedan montera nätkontakten med hjälp av de medföljande skruvarna. Detta kräver dock att man avvarar en av de bakersta fläktplatserna, men är man villig att offra en sådan så är detta en mycket smidig lösning.

Sist men inte minst är det dags att ansluta slangar mellan alla delar av kittet. En lång slang medföljer, som man själv skär i godtyckliga längder. För att montera slangarna måste man först förse varje slangända med de plastinlägg som medföljer de respektive delarna. Därefter måste man trycka in ändarna i anslutningarna till den del man ämnar ansluta, till exempel ett vattenblock. Tillverkaren rekommenderar i dokumentationen att man använder någon slags fett för att få detta att gå smidigt, och efter att ha monterat detta kit kan vi inte annat än hålla med. Att trycka in dessa slangändar med plastinläggen kräver förhållandevis mycket kraft, betydligt mer än vi hade väntat oss. Anledningen till att det krävs så mycket kraft är med all sannolikhet eftersom man är rädd för läckage som kan uppstå om delarna inte är ordentligt ihopmonterade, men det är ändå en nackdel som försvårar den annars ganska lätta monteringen. Att montera slangarna på radiatorn är emellertid betydligt lättare. Här är det bara att använda de medföljande plastklämmorna, montera denna utanpå slangen, och klämma åt klämman med hjälp av till exempel en tång.

Eftersom kittet inte har någon tank så krävs det inte särskilt mycket vatten. Tillverkaren rekommenderar att man fyller systemet med destillerat vatten, som blandas med den medföljande blandningen. Denna blandning ser till att sänka ytspänningen, motverka korrosion och algbildning, samt ge vattnet en grön färg.

Hur ska vi då sammanfatta vårt intryck av hur det är att montera detta vattenkylningskit?

Det vi först och främst kan säga är att vattenblocken, radiatorn, pumpen samt tömnings- och påfyllningsystemet är förhållandevis enkla att montera. Att fylla systemet med vätska var inte heller särskilt svårt, så länge man följde de noggranna instruktionerna slaviskt. Det som däremot kan vara lite knepigt är monteringen av reläet, vilket i de flesta fall kräver ett ingrepp i chassit. Har man ett Chieftec-chassi, eller ett chassi med liknande fläktgaller, går det dock utmärkt att montera nätkontaktet och reläet vid en fläktplats, i varje fall om man är villig att avvara en fläktplats åt detta ändamål.

Något som dock var betydligt knepigare var monteringen av slangarna till till exempel vattenblocken. Att montera slangarna tillsammans med de plastinlägg som krävs krävde förhållandevis mycket våld, vilket är både farligt för de komponenter man har samt gör monteringen svårare. Är man rädd om sina komponenter, och tror att den svåra monteringen utgöra någon fara för dessa, så finns alltid alternativet att montera på slangarna då man ännu inte monterat fast blocken på sin respektive komponent. Även om detta underlättar en del, så är det helt klart en nackdel att det krävs så mycket kraft för att montera slangarna.


« Föregående Nästa sida »


21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!