Innehåll

Swiftech H2O-8500

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kittet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Resultat

För att testa vattenkylningskittets kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2400+ (2000 MHz)
Moderkort: Abit NF7-S
Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB Turbo
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Två stycken 80 mm à 40 CFM (radiatorns fläktar ej inräknade)
Nätaggregat: Chieftec 340 W


Vi har valt att jämföra vattenkylningskittet med dess föregångare, Swiftech Quiet Power. Även detta är ett komplett vattenkylningskit, dock färdigmonterat i ett chassi. Quiet Power har en betydligt större radiator, samt förhållandevis stort luftflöde genom denna, men har å andra sidan en äldre generation av vattenblock, samt en smalare slangdimension än det kit som vi nu tittar på. Som referens i testet finns även den folkkära luftkylaren Alpha PAL8045 med. Denna kylare kombinerades med en 80 mm-fläkt på cirka 40 CFM. Hos grafikkortet användes dess standardkylare som referens.

För att testa kylningslösningarnas kylningsförmågor kördes programmet Prime95 i en timme eller tills processortemperaturen stabiliserat sig. För att testa grafikkortets temperatur under belastning användes benchmarkingprogrammet 3DMark03. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Hos grafikkortet var sensorn monterad på baksidan av grafikkortet. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på respektive komponent.

Vi börjar med att ta en titt på kylningsförmågan vid standardfrekvensen 2,0 GHz och standardspänningen 1,65 V. Siffrorna i samtliga diagram anger grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Jämfört med sin föregångare kyler vattenkylningskittet runt två grader bättre. Här ser vi också hur överlägsen vattenkylning är sedvanlig luftkylning, och då ska man ha i åtanke att Alpha PAL8045 definitivt hör till de bättre luftkylarna på marknaden.

Vi provar att öka spänningen till 1,85 V, samt klockfrekvensen till 2,13 GHz.

Med denna betydligt högre värmeutveckling ser vi att temperaturen med luftkylaren ökar med nästan fem grader, medan temperaturen då vattenkylningslösningarna används ökar med runt två grader.

Vi provar att öka spänningen till 2,05 V, samt klockfrekvensen till 2,25 GHz.

Med denna massiva värmeproduktion så klarar inte luftkylaren att hålla processorn stabil, vilket dock vattenkylningslösningarna klarade av galant. Här börjar vi se större skillnader mellan vattenkylningssystemen, och temperaturen då Quiet Power användes blir nästan fyra grader högre än då H2O-8500-kittet användes.

Låt oss gå vidare och titta på hur de olika lösningarna klarar av att kyla av en grafikkortsprocessor. Vi använde oss utav det GeForce 4-baserade Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB Turbo, och kärnan överklockades till 310 MHz för att ge en så stor värmeproduktion som möjligt.

Även här ser vi att vattenkylningslösningarna kyler betydligt bättre än standardkylaren, men skillnaden här är inte lika stor. Detta beror troligen på att standardkylaren på grafikkortet redan är en förhållandevis bra sådan. Temperaturskillnaden mellan de två vattenkylningssystemen beror troligen på att vattenblocket hos H2O-8500 har en effektivare konstruktion än det hos Quiet Power.

För att sammanfatta kylningsförmågan så är den mycket god hos vattenkylningskittet, och lösningen är helt klart överlägsen traditionell luftkylning. Att H2O-8500 klarade att hålla processorn vid behagliga 45 grader då spänningen var 2,05 V samt klockfrekvensen 2,25 GHz är helt klart imponerande.

Slutsats

För att sammanfatta denna recension skulle vi vilja rekommendera detta vattenkylningskit till de som är ute efter ett komplett vattenkylningskit, men inte har de kunskaper som krävs för att bygga ett eget med lösa delar. Man kommer säkerligen billigare undan om man är händig och bygger ihop ett kit av lösa delar, det är ingen hemlighet. Men har man inte tid eller möjlighet att göra detta så är detta ett bra alternativ, som håller hög kvalitet och har utmärkt kylningsförmåga. Dokumentationen som följer med är mycket utförlig och välbeskrivande, vilket är viktigt för även de mindre kunniga enkelt ska kunna montera produkten. Priset på mellan 2600 och 2800 kr är helt klart acceptabelt om man jämför det med liknande lösningar som finns på marknaden. Det som talar emot produkten är det faktum att vissa delar av monteringen är svår och kräver en hel del kraft. Sist men inte minst så kräver monteringen av kontakten till elnätet att man gör ingrepp i chassit. Tror man sig klara dessa saker är dock detta vattenkylningskit ett mycket bra val.

Härmed skulle vi vilja ge denna produkten vårt "High Quality"-pris, med ovanstående motivering.

Kittet finns för närvarande att köpa på Overclockers.se. Istället för att erbjuda alla varianterna separat så har denna butik valt en liten annan variant. De säljer P- och PV-varianterna (socket 478) som grundvarianter, och till dessa kit kan man för en i princip obetydlig summa köpa till de monteringsdetaljer som gör att kittet även fungerar på socket A-processorer. En smart lösning som gör att kittet fungerar på både socket 478- och socket A-plattformen för en mindre summa pengar.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Delvis svår montering.
Utmärkt kylningsförmåga.  
Utmärkt dokumentation.  



« Föregående  


21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!