Innehåll

Swiftech Quiet Power

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Chassit - utsidan
Chassit - insidan
Kylningen
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

05/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

En av avsikterna med denna produkt är att den ska vara lätt att installera. Swiftech skickar med mycket detaljerade och bra instruktionsinstruktioner och att installera hela systemet tar inte särskilt lång tid och är inte heller särskilt svårt.

Det första man ska göra är att skruva av sidoplåtarna och taket. Därefter ska man ta bort fronten. Denna är relativt enkel att ta bort, det räcker med att lossa en skruv och sedan böja ut några plasthakar så släpper fronten. Syftet med denna procedur att komma åt den skruv som håller mittbalken som vi nämnde tidigare. Syftet med denna mittbalk är att ge extra skydd mot icke varsam transport. När man lossat denna skruv så går denna balk enkelt att avlägsna.

Med båda sidor och toppen avskruvade är det fritt fram att montera moderkort, hårddiskar, 5,25" och 3,5"-enheter och allt annat, precis som i vilket chassi som helst. 3,5"-enheterna monteras med skruvar medans 5,25"-enheterna monteras med slädar, liknande de i Chieftec-chassin. Vaggorna som 3,5"-enheterna sitter i går att skruva loss med hjälp av att lossa några skruvar, vilket givetvis underlättar monteringen. Chassit är i grunden anpassat för en större typ av nätaggregat som använder 92 mm-fläktar. En "adapter-plåt" medföljer dock så att normala aggregat går att montera.

Innan man monterar moderkortet i chassit ska man montera muttrar på baksidan av moderkortet och gängade instanser på framsidan, genom hålen runt socketen. Detta procedur är i princip identisk med den som krävs för en del luftkylare som t ex Alpha PAL8045. Därefter är det bara placera vattenblocket över socketen och skruva fast det med hjälp av de medföljande skruvarna och fjädrarna. Därefter är monteringen av processorblocket klart.

Standardblocket till systemet är ett så kallat universal-block, det går att montera på en mängd olika sockets. Det är i grunden ett block för socket A (AMD Athlon), men de extra monteringsskenor som medföljer möjliggör montering på socket 423/478 (Pentium 4) och Socket 603 (Xeon). Systemet går även att få med ett vattenblock som går att montera på socket 370- processorer som t ex Pentium III.

Att montera grafikkortsblocket var lite pilligare. Principen var ungefär densamma, men här användes inga gängade instanser, istället skulle man skruva fast skruvarna direkt i blocket. De relativt stora minnesflänsarna på grafikkortet i testsystemet ställde till det lite, och slangarna fick böjas en del för att få blocket på plats. Slangarna nuddade och tryckte lite mot minnesflänsarna, dock inte så mycket att flödet blockerades. För att vara säker på att de vassa kyflänsarna inte skulle skada slangarna tejpade vi lite eltape på slangen för att vara på den säkra sidan.   

Sammanfattningsvis så är systemet förhållandevis enkelt att installera. I och med att det levereras fyllt med vätska är det inte särskilt mycket svårare att montera ett system i detta chassi än det är att montera ett vanligt luftkylt system. Det rymliga chassit underlättade en hel del under monteringen.

Resultat

Under alla testerna användes detta testsystem:

CPU: AMD Athlon XP 2200+ (1800MHz)
Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200 P Turbo
Moderkort: Asus A7V8X (KT400)
Minne: 512 MB DDR-SDRAM PC3200
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 80 GB

Processorn belastades med hjälp av Prime95 och grafikkortet med hjälp av 3DMark 2001. Alla temperaturer noterades efter 120 minuter eller efter att de stabiliserat sig. Processortemperaturen togs från moderkortet med hjälp av MBM 5. Grafikkortstemperaturen mättes med hjälp av en sensor monterad på baksidan av GPU:n på grafikkort. Sensorn var kopplad till en Hardcano 3 från Thermaltake.

Vi har valt att jämföra hur systemet klarar av att kyla en processor jämfört mot en bra luftkylare, Alpha PAL8045, kombinerad med en Enermax-fläkt på ca 40 CFM. Alpha-kylflänsen var tillsammans med testsystemet monterat i samma chassi som vattenkylningen kom med. Siffrorna anger grader Celsius och lägre är bättre.

Resultatet är minst sagt imponerande. Quiet Power klarar av att kyla hela 13 grader bättre än den högpresterande luftkylaren vilket är mycket imponerande. Vi provar att höja spänningen till 2,0 V och klockfrekvensen till 2,1 GHz. Detta ger en mycket högre värmeutveckling och det är intressant att se hur systemet hanterar detta.

Här klarar luftkylaren inte alls att ge tillräckligt med kylning. Systemet hängde sig några sekunder att det hade startat och det gick inte att få det stabilt. Med vattenkylningen var dock processorn helt stabil och gick aldrig över 48 grader vilket är mycket imponerande med tanke på värmeutvecklingen.

Vi går vidare och tittar på hur bra systemet kyler grafikkortet. Vi har valt att jämföra hur bra systemet kyler jämfört med standardkylaren på GeForce 4-kortet från Albatron. En bild på denna kylare finner ni här. Sifforna anger temperaturen efter tung belastning av grafikkortet.

Här blir skillnaden mellan luft och vattenkylnigen inte lika stora, runt 5 grader. Anledningen till denna mindre skillnad beror troligen på att standardkylaren på Albatron-kortet är en mycket bra kylare i koppar. Processorns värmeutveckling bidrar också till viss del till att öka temperaturen. Dessa 5 grader gjorde dock att GPU:n nu var stabil i 325 MHz jämfört mot tidigare 310 MHz. Troligen går det att överklocka mer om man modifierar grafikkortet så att GPU:n får mer spänning, men det är en annan historia :-).

Slutsats

Vår slutsats gällande denna produkt är att det är en mycket bra produkt för de som är ute efter vattenkylningens alla fördelar men inte har tid eller lust att bygga ett eget vattenkylningssystem. Till skillnad från andra färdiga lösningar som t ex Koolance presterar denna betydligt bättre än högpresterande luftkylare. Att tillverkaren valt att bygga in det utmärkta vattenkylningssystemet i ett högkvalitativt chassi bidrar till vår positiva slutsats. Det ända viktiga som det finns att anmärka på är att chassit kanske är lite tråkigt när det gäller designen.

Priset för modellen vi testade ligger mellan 3900 och 4500 kr. Med tanke på chassit med sin höga kvalitet, kylningsmöjligherna och att både block för processor och grafikkort ingår så är detta pris inte så högt, kanske något i överkant. Om man dessutom har i åtanke att man, för ett vattenkylningskitt utan chassi som motsvarar kylningssystemet hos denna produkt, får ge runt 2800 kr för så framstår inte priset som särskilt högt. Chassit kommer att finnas i lager hos Overclockers.se om ca tre veckor.

För att sammanfatta det hela så rekommenderas denna produkt som vill ha ett högpresterande kylningssystem som håller en lagom ljudnivå och är byggt i ett chassi som håller hög kvalitet.

Fördelar Nackdelar
Kyler bra Tråkigt chassi
Hög kvalitet  
Lätt att montera  
Bra luftflöde i chassit  



« Föregående  


05/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!