Innehåll

Tagan EasyCon 530W

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkten
Tester
Slutsats


Ett stort tack till MaxPoint.de som gjorde recensionen möjlig

6/10-05 | z1nQ | ogge86@gmail.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I en diskussion om vilka tillverkare av nätaggregat som är bäst nämns nästan alltid Tagan som en av dem. Deras produkter är kända för att hålla en mycket låg ljudnivå samtidigt som värme och oroligheter i spänningar hålls borta.

Den här gången är det ett nätaggregat i EasyCon-serien vi ska testa, närmare bestämt Tagan EasyCon 530W. TG530-U15 som den också heter har två stycken lillebröder och en storebror, 430 Watt, 480 Watt och värstingen 580 Watt. Alla fyra bygger på samma teknik och det skiljer inte mer än att effekten är olika. Har man ett energislukande system så är brutala 580 Watt något att fundera på.

Specifikationer

En intressant sak som Tagan valt att använda är 12V-linornas uppbyggnad. Man kan välja mellan två olika lägen, Kombinerad eller Splittad. Man kan fråga sig vad det finns för vits med att ha delad 12V-lina, är det inte bättre att köra med en stark? För att ett nätaggregat ska följa standarden ATX 2.0 måste det vara utrustat med delad 12V-lina. Fördelen med att köra splittad 12V är att processor och minne kör på ena och resten av komponenterna på den andra, detta medför stabilare spänningar för processor och minne. Denna funktion kan ställas in manuellt på baksidan. Vid kombinerat lyser en blå indikatordiod som bekräftar inställningen.


Garantitiden har Tagan valt att sätta på tre år, det är en relativt lång tid och det tyder på ett nätaggregat med kvalité.

Effektiviteten är väl egentligen det viktigaste när man köper ett nätaggregat. Man skulle kunna säga att med en effektivitet på enbart 50 procent får man bara ut 250 W av ett 500 W. Ett bra nätaggregat har en effektivitet på minst 80 procent.

En bra funktion är att nästan alla av dagens nya nätaggregat använder sig av PFC (Power Factor Corrector). Det finns två olika typer av PFC, Passiv och Aktiv. Kortfattat kan man säga att PFC:n gör att den strömmen som kommer in och omvandlas så att dators komponenter kan använda den blir effektivare och mindre går till spillo. Aktiv PFC behandlar strömmen effektivare än en passiv som givetvis är bättre än ingen alls.

Storlek (LxBxH) 140 x 150 x 86 mm
ATX-standard 2.01
Antal fläktar 1 st 120 mm
Effekt 530 W
Garanti 3 år
Pris cirka 1300 SEK
Effektivitet 74 procent (PFC)

I förpackningen

Nätaggregatet levereras i en box som ungefär är lika hög som lång och bred och inte överdrivet stor, man har helt enkelt försökt få en så kompakt låda som möjligt. Öppnar man den möts man först av nätdelen som elegant ligger förpackad i ett förslutet plastfodral. Direkt under ligger en strömkabel med ett brunt glatt hölje, lite roligare än de vanliga och tråkiga svarta man brukar få med. Brevid ligger en påse med svarta och blåa plastlock, de är till för att skydda de kablar som inte används. Längst ner i boxen ligger en liten egen svart kartong, där i ligger alla kablar som medföljer, TG530-U15 har nämnligen löstagbara kablar, mer om det senare i recensionen.



Övrigt material som ingår är följande

  • Manual (Engelska, Tyska, Franska, Italienska och spanska)
  • Fem skruvar för montering
  • Fem stycken karboreband
  • Två små svarta buntband


  Nästa sida »


6/10-05 | z1nQ | ogge86@gmail.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!