Innehåll

Thermaltake Hardcano 2,3 & 5

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningarna
Skillnader
Montering
Fläktarna
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

20/05-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Fläktarna

Fläktarna är identiska på alla tre kylarna och är en 40x40x20mm-stor fläkt från välkända Everflow. Enligt tillverkaren låter denna fläkt ca 23dBa, blåser 5.1CFM och drar 1.32W ström. Den ska också snurra i ca 5000RPM, men fläktarna på samtliga av testexemplaren snurrade i hela 5600RPM, dvs en bit över Thermaltakes specificerade felmarginal för fläkten. Fläkten får ström genom en vanlig 3-pin kabel, men en 3 till 4-pin adapter medföljer för de som inte har plats på moderkortet. Fläktens lilla storlek i förhållande till dess rotationshastighet gör att fläkten tyvärr avger ett vinande ljud som kan bli irriterande i längden. Detta kan bli speciellt irriterande för de som har datorn i huvudhöjd därför att fläkten som bekant sitter längst fram på enheten och då hamnar väldigt nära användaren. Detta problem går att avhjälpa på Hardcano 3 och 5 genom att koppla in fläkten avsedd för att kyla hårddisken till fläktstyrningsanordningen och därefter ställa ner hastigheten. Nackdelen med detta är ju självklart att man då inte kan ändra hastigheten på t ex processorfläkten med hjälp av Hardcano:n och därmed så förlorar fläktstyrningsanordningen lite av sin tänkta funktion.

Resultat

Testsystem
AMD AthlonXP 1900+@1760MHz
MSI KT3-Ultra
Chieftec DX01B-D med 4st lågvarviga 80mm fläktar
Seagate Barracuda IV 60GB

Jag har valt att jämföra de tre enheternas kylningskapacitet med en vanlig 80mm-fläkt som blåser ca 30cfm, med andra ord en relativt lågvarvig fläkt. Denna fläkt har varit monterad precis framför hårddisken i hårddiskvaggan i ett Chieftec-chassi. Jag har även testat att köra hårddisken helt utan kylning och därmed få en enkel jämförelse mellan enheterna, en lågvarvig chassifläkt och att köra helt utan kylning. För att mäta hårddiskens temperatur använde jag programmet HDD Temperature som läser av temperaturen från den inbyggda sensorn som finns inne i hårddisken. För att belasta hårddisken hårt använde jag programmet Sisoft Sandra 2002 och därmed kunde jag bestämma den så kallade fulload-temperaturen, dvs temperaturen när hårddisken belastas hårt. Programmet går att ställa in så att den skriver och läser till hårddisken tills man avbryter. Genom att belasta hårddisken i ca 2 timmar fick man en bra bild av hur varm hårddisken blir vid full belastning. För att mäta den så kallade idle-temperaturen, dvs vilotemperaturen, lät jag datorn vila i ca 2 timmar och mätte sedan temperaturen.


 

Som du ser i diagrammet så kyler inte Hardcano-enheterna särskilt bra, de håller hårddisken ca 3 grader lägre än utan kylning men kyler dock ca 3 grader sämre än en 80mm-fläkt. Diagrammet visar också att aluminiumflänsen på Hardcano 5-enheten inte går någon som helst nytta eftersom den inte nuddar hårddisken.

Slutsats

Hardcano-enheterna gör det de lovar att göra, varken mer eller mindre. De klarar av att kyla en normal IDE-hårddisk, dock tror jag att de kommer att ha svårt att kyla de allra senaste SCSI-hårddiskarna pga för klen fläkt. Tempsensorerna fungerade utmärkt och ett plus är att de går att montera under processorn pga smala kablar. Att enheterna sticker ut ganska mycket när de är monterade i vissa chassin är väldigt tråkigt och en nackdel men detta går att åtgärda om man är händig. Sammanfattningsvis så skulle jag vilja rekommendera dessa kylare till de som inte har möjlighet att kyla en hårddisk via chassit och vet med sig att hårddisken blir ganska varm. Tempsensorerna och fläktstyrningsanordningen är väldigt händiga att ha i fronten och dessa två saker fungerade utmärkt på enheterna.

En Hardcano 2 kostar ca 375kr, en Hardcano 3 ca 400kr och en Hardcano 5 ca 500kr. Priset för Hardcano 2 och 3 tycker jag är lagom. Hardcano 5 är den enda av dessa enheter som är för dyr, med tanke på att den inte kyler mätbart bättre än Hardcano 3 så kan jag inte motivera ett köp av den om man står i valet mellan en Hardcano 3 och en Hardcano 5.

Hardcano 2

Fördelar Nackdelar
Tempsensorer Sticker ut i vissa chassin
Lätt att montera Irriterande fläktljud
Tunna sensorkablar Medelmåttig kylprestanda

Hardcano 3

Fördelar Nackdelar
Tempsensor Sticker ut i vissa chassin
Lätt att montera Irriterande fläktljud
Fläktstyrningsanordning Medelmåttig kylprestanda
Tunna sensorkablar  

Hardcano 5

Fördelar Nackdelar
Tempsensor Sticker ut i vissa chassin
Lätt att montera Irriterande fläktljud
Fläktstyrningsanordning Kyler inte bättre än Hardcano 3
Tunna sensorkablar Medelmåttig kylprestanda
  Dyr


« Föregående  


20/05-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Diskutera denna recensionen i vårt forum!