Innehåll

Thermaltake Silent PurePower 480W PFC

Inledning
Specifikationer
Active PFC
I förpackningen
Utseende & funktioner
Kontakter & kablar
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

11/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


I förpackningen

När vi öppnade den inplastade färgglada förpackningen fann vi, förutom nätaggregatet, följande:

  • En frontplåt med vridpotentiometer (5.25") samt skruvar för denna.
  • En plåt med vridpotentiometer avsedd för montering vid kortplatserna.
  • En strömkabel.
  • En kortfattad manual.
  • Fyra chassiskruvar för montering av nätaggregatet.

Något som överraskade var förpackningens vikt som var förhållandevis hög, vilket dock var en direkt följd av nätaggregatets uppbyggnad enligt Active PFC-principen.

Utseende & funktioner

Nätaggregatet finns tillgängligt i två färger: mattsvart med aluminiumlogo samt silverfärgat med svartfärgad logo. Nätaggregaten är i huvudsak designade för att matcha utseendet hos tillverkarens chassiserie Xaser III, men kommer att säljas separat. Utseendemässigt bör detta nätaggregat dock inte se särskilt konstigt ut i andra chassin än Thermaltakes egna, eftersom utseendet trots allt inte är särskilt radikalt.

Nätaggregatet är försett med två fläktar, vilket både ger god ventilation samt gör att de inte behöver snurra lika snabbt jämfört med om aggregatet hade varit utrustat med en fläkt. Fläktarna är lackade i orange färg, samt skyddade av två guldfärgade galler. Alla skruvar är för övrigt också guldfärgade, vilket gör utseendet enhetligt.

De två fläktarna är i grund och botten temperaturstyrda, men med hjälp av vridpotentiometrarna som medföljer går fläktarnas varvtal att justera steglöst. Man har två val gällande fläktstyrningen, antingen kan man placera den i en 5.25"-plats, eller nere vid kortplatserna. Om det sistnämnda är en smart lösning, eller om det skulle vara smidigare med en ratt på nätaggregatet istället överlåter jag till er läsare att bedömma. Personligen skulle jag dock föredragit en ratt på nätaggregatet, istället för en nere vid kortplatserna. I diagrammet nedan syns hursomhelst i vilka intervall varvtalet går att justera vid olika temperaturer.

I det lägsta läget så specificerar tillverkaren en ljudnivå på 17 dBA och ett varvtal på runt 1100 RPM, något som vi inte uppfattade som någon underdrift; i det lägsta läget blev nätaggregatet mycket tyst, och endast ett mycket svagt ljud kunde uppfattas ifrån det. Detta är imponerande med tanke på att nätaggregatet är ett förhållandevis starkt dito. Anledningen till att fläktarna även i lägsta läget klarade av att kyla det förhållandevis starka nätaggregatet är troligen på grund av att det är byggt enligt principen med Active PFC.

På sidan med aluminiumlogon finns det även ventilationshål, likaså på baksidan av aggregatet. Dessa hjälper som ni säkerligen förstår komponenterna inuti aggregatet att avge sin värme mer effektivt.

På nätaggregatets framsida finner vi inga speciella överraskningar; här finns anslutningen till elnätet, samt en strömbrytare och naturligtvis även en av de två fläktarna.

Med en vikt på runt två och ett halv kilo så hör nätaggregatet definitivt till de tyngre på marknaden. Vikten beror till stor del på att det är byggt efter Active PFC-principen, som kräver en mängd komponenter som naturligtvis ökar totalvikten.

Sammanfattningsvis så är detta nätaggregat tämligen komplett om vi ser till funktionerna; alla vanliga funktioner, samt möjlighet att steglöst styra fläkthastigheten finns att tillgå. Utseendemässigt så är det som alltid en smaksak vad man tycker om design och utformning, men det är i varje fall trevligt att produkten finns tillgänglig i två olika färger.


« Föregående Nästa sida »


11/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!