Innehåll

Upgradware 423 till 478

Upgradeware
Utrustning
Val av processor
Tester
Sammanfattning
Slutsats


Tack till Databyggarna som har bidragit med en adapter för recension.

8/4 - 03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Upgradeware

BX-moderkorten med slot 1 är antagligen den mest seglivade serie av moderkort som har lanserats. Med hjälp av konverterare så har man inte bara fått dit slot 1-processorer utan även processorer baserade på hela tre andra socklar. Anledningen till att detta har gått är att Intel har ändrat ett fåtal detaljer på processorernas layout men egentligen inte ändrat något annat än var kontakterna sitter. Det en konverter gör i detta fallet är att helt ändra från den nya designen till den gamla vilket har lett till att man har kunnat köra P3-processorer på 1.4 GHz och över på moderkort som tillverkades när P2 var det bästa som fanns.

En plattform som däremot gick en hastig död till mötes är s423. Processorer som använde sig av denna sockel hade hastigheter från 1.3 GHz till 2 GHz och de flesta använde sig av RDRAM vilket gör att man trots allt har lagt en hel del pengar på systemet. Därav blir en möjlighet att kunna uppgradera utan att behöva köpa nytt minne och moderkort är lockande.

Den sena ankomsten av adaptrar för P4 har gjort att man missat mycket av marknadens uppmärksamhet när dte gäller dessa uppgraderingar. Dessutom var de inte bara sena utan kostade i stort sett lika mycket som ett moderkort, det vill säga över 800 kronor. Ställs man inför en sådan kostnad för en liten adapter så är det nästan lika bra att köpa ett nytt moderkort och ett minne samtidigt så kanske man kan få ihop till en extra dator.

En aktör på marknaden, Upgradeware, har lanserat adaptrar för dessa ändamål till ett betydligt rimligare pris än innan. Här ser vi vilka som finns tillgängliga.

*FCPGA2 -> FCPGA - ca 420:-
*FCPGA2 -> Slot 1 - ca 260:-
*s423 -> s478 - ca 420:-

Fyrahundratjugo kronor är fortfarande en ganska så stor summa för vad man kan tycka är en liten adapter men det är tillräckligt lågt för att man ändå skall kunna spara pengar på att uppgradera sin gamla dator.

Vi skall idag testa att uppgradera ett system som använder sig av en s423 till en s478-processor.

Det tydligaste som skiljer processorerna åt är naturligtvis sockeln, s478 är mycket mindre och har fler ben. Det alla dessa extra ben gör är faktiskt att se till att processorn är hålls stabil och har en bra strömförsörjning. Efterhand som processorerna blir allt snabbare så blir kraven högre på vad man kan kalla för en stabil miljö rent elektriskt sett. Därav kan en konvertering från s423 till s478 ske på ett tämligen smidigt sätt.

Numera så är nästan alla P4-processorer som säljs så kallade Northwood-processorer. Northwood är arbetsnamnet på de P4 som är tillverkade med 0.13µ-teknik. Genom att krympa tillverkningsprocessen så går dessa svalare och i högre hastighet än de gamla s423-processorerna. Dessutom har man utnyttjat krympningen till att få in mer minne direkt på processorn vilket gör att man har dubbelt så mycket Level 2 cache, alltså arbetsminne som är väldigt snabbt och som är tiotals gånger snabbare än det vanliga internminnet.

Detta gör alltså att de nya processorerna drar mindre, går svalare och arbetar aningen snabbare än de gamla s423 även när de går i samma MHz. Vi kommer i våra tester att se att skillnaden i vissa fall kan bli ganska så markant i spel.

Utrustning

Vi har testat adaptern på två olika s423-moderkort. Det ena är ett Intel 850-baserat moderkort med RDRAM. Närmare bestämt ett Abit TH7-RAID. Ett av de bästa moderkorten som tillverkades för s423.

Det andra moderkortet är ett VIA P4X266-referensmoderkort. VIAs första moderkort för P4.

Övrig testutrustning

  • Gainward Geforce 4 Ti4200 64MB
  • Corsair 512 MB PC3500 med snabbaste inställningar
  • Western Digital 80 GB 8 MB cache 7200 rpm.

    Processorerna vi använde för testet var en P4 s423 Williamette 1.8 GHz med 256 KB cache samt en P4 2.4 GHz Northwood s478 med 512 KB cache. Valet att använda sig av en 2.4 GHz är att den när man kör med en busshastighet på 100 istället för 133 körs i 1.8 GHz. Det vill säga samma som vår orginalprocessor. Därvid uppnås två mål, dels så kan vi jämföra de två processorerna åt när de arbetar i samma hastighet och se hur stor skillnaden mellan Northwood och Williamette är. Dels så kan vi testa om det går att köra i 133 MHz. Nackdelen är att vi inte kan visa hur stor nytta uppgraderingen gör i ren prestanda nu men det är något man kan komma fram till ändå.

     


      Nästa sida »


    8/4 - 03 | Axman | axman@64bits.se

    Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

    Diskutera denna recensionen i vårt forum!