Innehåll

Upgradware 423 till 478

Upgradeware
Utrustning
Val av processor
Tester
Sammanfattning
Slutsats


Tack till Databyggarna som har bidragit med en adapter för recension.

8/4 - 03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Val av processor

Att uppgradera processorn ställer vissa krav på moderkortet. För det första så bör man kika på kompatibilitetslistan. Finns moderkortet med där så skall det fungera i de fall där man följer instruktionerna och tricken för respektive moderkort i de fall de behövs.

Ett annat viktigt problem är det att moderkorten med s423 bara stödjer en busshastighet på 100 (400) MHz. Därmed stöter vi på problem när vi skall uppgradera och man bör köpa en med 100 MHz i buss. Många äldre moderkort stödjer 133 MHz i busshastighet de med men det är en ren chansning, vi skall se på hur det gick för oss själva med detta. Ett av de moderkort vi testade var godkänt enligt Upgradeware.

Ytterligare något att tänka på är vad det är för system man uppgraderar. Är det ett system med RDRAM och liknande så kan det vara värt pengarna. Är det däremot en P4 med SDRAM så kommer den nya processorn att hämmas kraftigt av ett så långsamt minne. Då är det oftast ett bättre val att köpa allt nytt.

Tester

Vi börjar med det som recensionen egentligen går ut på, går det att uppgradera överhuvudtaget? Vi hade två moderkort till vårt förfogande och ett av dem var som sagt ej testat för att fungera med Northwood. Det ena var ett i850-baserat moderkort med 512 MB RDRAM. Bortsett från att det inte stödjer USB 2.0 så är det fortfarande mycket konkurrenskraftigt när det gäller prestanda. Det enda som skiljer detta från dagens RDRAM-moderkort är egentligen bara busshastigheten, USB 2.0 och sockeln. Vi hade stora förhoppningar på att få testa detta moderkortet med en processor som klarar höga busshastigheter (över 180 MHz i busshastighet utan problem) och att få stresstesta vårt RDRAM riktigt ordentligt. Något som inte varit möjligt med den begränsade överklockningen hos en 1.8 Williamette.

Men ack vad vi bedrog oss, när vi installerade processorn på Abit TH7-moderkortet så fick vi ingen bild utan det bara startade om konstant. Vi hittade lösningen hos Upgradeware som testat moderkortet. "Stäng av överklockningsfunktionen". Tack för det televerket. Efter att ha slagit av SoftMenu II via en bygel så startade allt utan problem. Våra drömmar om att testa gränserna på vårt RDRAM var krossade. Dock så var det viktiga uppnått och processorn fungerade utmärkt på moderkortet. Det som krånglade var Abits SoftMenu som inte kunde identifiera processorn och därmed inte kunde starta upp ordentligt. För en gångs skulle så var det därmed en nackdel att ha bra överklockningsfunktioner. Det enda som krånglade var att processorn identifierades som att den hade en busshastighet på 112 MHz. Det kanske var ett rop på hjälp men väl inne i Windows så bekräftade våra testprogram att processorn gick på sina riktiga 18*100 MHz.

Det andra moderkortet som vi testade var ett P4X266-moderkort från VIA. Här fungerade det utmärkt från början med några undantag. Återigen så stötte vi dock på underliga identifieringar i uppstarten men det är något som man bör vänta sig. Enligt BIOS gick den i 600 MHz och hade en busshastighet på mäktiga 32 MHz. Dock så kunde våra testprogram återigen att den gick i sina 18*100 som så sig skulle.

På VIA-moderkortet så gick det dock utmärkt att överklocka, här hindrade moderkortet oss istället. Det gick utmärkt att gå in i BIOS och ändra busshastigheten för att därefter göra en omstart utan att stänga av datorn. Dock så stötte vi på problem med att datorn inte gick att kallstarta när man hade en för hög busshastighet. Eftersom moderkortet bara kan ändras mellan 100 till 132 via BIOS och att man behöver ändra en bygel för att nå över 133 MHz så kom vi inte längre än 132 MHz. Väl inne i Windows var det inte några problem med att köra i denna busshastighet. Det var endast uppstarten som krånglade.

Eftersom moderkorten inte stödjer den lägre spänning som Northwood skall ha så ändrades detta via adaptern utan större problem. Det vi kan klaga på är i så fall att det var ett pilljobb och att man ganska så lätt kan slita ut de små byglar som man ändrar spänningen med. I de fall där vi lämnade adaptern till att låta moderkortet bestämma spänningen så hamnade vi på 1.75V vilket är standard för gamla Williamette men farligt nära gränsen på vad Northwood tål innan de riskerar att nå en för tidig död.

Slutsatserna vi kan dra hittills är alltså att 100 MHz i FSB och inte allt för höga förväntningar på överklockning är något man får räkna med. Funktionsmässigt och stabilitetsmässigt så hittade vi inga problem utan det fungerade ypperligt. Vi vill dessutom nämna att vi genom konverterns nya fästen för kylflänsen kunde använda en betydligt tystare kylning avsedd för s478-moderkort.

När det gäller prestandan så inriktade vi oss på att jämföra processorerna åt i samma hastighet för att få en minirecension på hur mycket snabbare Northwood är än gamla Williamette.

PCMark

Vi börjar med PCMark för att få skillnaden i prestanda är det gäller processorkraft i några vanliga applikationer.

I PCMark så är skillnaden inte nämnvärt stor. Dryga 3% skiljer processorerna åt och med tanke på att man bör ha runt 15% för att märka skillnaden tydligt så är det inte någon stor skillnad. Testet speglar bäst prestandan under vanligt arbete med datorn.

Quake 3

Vi testade med låg upplösning i Quake 3 för att grafikkortet skulle påverka så lite som möjligt. Standardinställningar och med 640*480 valdes.

Här ser vi en ganska så stor skillnad, 17 FPS extra genom att bara byta processor men att ändå köra i samma hastighet är tämligen anmärkningsvärt. Skillnaden ligger på 9% och vi börjar närma oss vad som är märkbart. Hade vi valt snabbare Northwood så hade vi fått en klart märkbar prestandaförbättring.

3DMark2001SE

Här har vi valt standardupplösningarna för att ni skall kunna jämföra bättre.

Återigen så ser vi en ganska så stor skillnad. Knappa 8% skiljer processorerna åt vilket återigen inte är tillräckligt mycket för att märka men eftersom båda processorerna går i 1800 MHz så är det anmärkningsvärt.

Sammanfattning

För att runda av det hela så fungerade adaptern över förväntan om man bortser från överklockningen men där hade vi räknat med att stöta på problem. När det gäller funktion och stabilitet så fungerade allt utan minsta problem, som en bonus gick systemet svalare dessutom. Därtill var det mycket positivt att kunna använda s478-kylning till sin gamla processorer då de ganska så fåtaliga kylflänsar säljs till s423 numera varken är särskilt bra eller tysta. Totalt sett så fyllde adaptern sin funktion väl. Att bara byta processor utan att öka hastigheten gör inte så mycket som ni ser men i och med att Northwood är ganska så mycket snabbare ibland annat spel så klarar man sig med en ganska så liten uppgradering för att det skall märkas. En uppgradering från 1.4 till 2.4 GHz kommer att ge en prestandaförbättring som är avsevärd.

Slutsats

En adapter från s423 till 478 är något som många antagligen inte behöver men den gör att många säkert kan spara både en och annan krona. Man kan på ett enkelt sätt ge nytt liv till sin dator. Priset kan diskuteras men det är tillräckligt lågt för att en uppgradering kan motiveras istället för att köpa allt nytt. Ett problem är att den kommer väl sent, det hade varit fördelaktigt om den hade kommet till detta priset redan när s478 introducerades. Nu är det lätt att missa att en uppgradering som denna kan ske. Överlag är det ett köp som vi kan rekommendera de som har behovet av att uppgradera, särskilt de som har P4 1.3-1.5 GHz.

Fördelar Nackdelar
Nytt liv i s423 Tveksam överklockning
S478-kylning passar Ändock aningen dyrt
Halva priset mot tidigare  
Northwood fungerar  



« Föregående  


8/4 - 03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!