Innehåll

V-Stream DV/AV Expert TV Stereo

Inledning
Vad är det man får?
Hårdvaran
Mjukvaran
Bildkvalitet
Hemmabio-PC
Praktisk användning
Slutsats


Ett stort tack till Green Computer som bistod med denna produkt för recension.

10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Hemmabio-PC

För att utvärdera TV-kortets förmåga att användas i hemmabiodatorer (HTPC) har fyra olika test utförts. Två olika operativsystem och fyra varianter av multimedia-mjukvara har installerats i omgångar på samma dator för att utröna kompatibiliteten hos kortet. De fyra kombinationerna var:
  • Microsoft Windows XP Media Center Edition 2004
  • Microsoft Windows XP Professional SP1 + myHTPC
  • Knoppix Linux + MythTV (KnoppMyth R4V3)
  • RedHat Fedora Core 2/kernel 2.6.6 + tvtime
Följande hårdvara användes för att testa TV-kortet:

CPU: Pentium 4 2.8GHz Northwood
Moderkort: MSI I865PE Neo2
Minne: 1024 MB DDR-PC400
Grafikkort: ATI Radeon 9600 Pro
Ljudkort: Creative Audigy LS
Hårddisk: Seagate Barracuda 7200.7/120Gb
alt. IBM DeskStar 60 GB (för test av alternativa OS)
Övrig hårdvara: Adaptec 2940 SCSI + HP SureStore DAT-backup
NEC ND-2500A DVD-Brännare
Nokia 446Xpro 19" CRT-monitor

Först ut i HTPC-testet har vi Microsoft Windows XP Media Center Edition 2004. Detta är Microsofts försök att få in sitt operativsystem i vardagsrummen. Grunden bygger på Windows XP Professional Servicepack 1. Till detta har lagts en speciell applikation som kallas just Media Center. Denna applikation skapar ett grafiskt gränssnitt som är anpassat till visning på TV-apparater och för styrning med fjärrkontroll. Kraven från maskinvaran är rätt så hög, vilket gör att de klenare alternativen för HTPC inte passar om man vill använda Media Edition. Under detta grafiska skal skall all logik som behövs för en komplett hembio-PC finnas.

Installationen av Media Center Edition var ingen större överraskning, det bygger trots allt på Windows XP. Att använda detta OS som bas gör det lätt att hitta drivrutiner till all hårdvara som inte operativet kan hantera på en gång. I detta fall gällde det alla vitala delar: nätverk, grafik, ljud och TV-kortet förstås. Det var dock inga större problem att få in dessa i systemet. Sedan var det bara att åka... trodde jag i min enfald:



Trots att alla drivrutiner var på sin plats så ville inte programmet visa upp sin bästa sida. Felmeddelandet är dessutom i bästa Microsoft-stil: ingen info, bara rekommendation att starta om applikationen eller datorn. Eftersom Media Center inte är ett operativsystem (om man nu kan kalla det så) som är tillgängligt för allmänheten som separat produkt (säljs enbart med speciella media-datorer), finns det inte mycket hjälp att tillgå hos vare sig Microsoft eller ute på nätet. Hur jag fick tag på det? Via MSDN är det tillgängligt, vilket jag har tillgång till i tjänsten.

När jag nu hade Windows XP installerat och Media Center vägrade fungera ville jag hitta ett alternativ. Efter lite letande fastnade jag för myHTPC som marknadförs som ett fritt alternativ till Media Center. Till skillnad från Media Center är myHTPC bara ett "skal" för att samla ihop olika delprogram (som hanterar själva media-funktionerna) och göra det lätt att sköta detta från TV-soffan. Dessutom är myHTPC helt fritt att använda för privat bruk.

Eftersom programmet inte har någon TV-funktion inbyggd från början behövdes ett tilläggsprogram som tog hand om denna bit. Got TV är namnet på detta lilla program. Efter en del manualläsande och meckande med installationer och filkopieringar fick jag ihop myHTPC med Got TV. Installationen var inte lika enkel som Media Center, vilket beror till största delen på att de olika modulerna skapas av olika personer och distribueras inte som ett enda program. Eftersom detta test gick ut på att verifiera TV-kortets funktion under myHTPC skippades de övriga delarna av installationen som krävs för att få en fullfjädrad HTPC.

Med allt på plats startade jag upp myHTPC och gick in på "my TV". Got TV startade upp som en integrerad del i myHTPC och det brusade i rutan - jag hade signal! Med kanalsökningsfunktionen var det bara att låta automatiken leta upp alla kanaler. Det gick som en dans, snabbt och effektivt utan några tecken på fördröjningar eller hängningar. Sedan var det bara att sätta igång att titta på något roligt:


Programmet kan förstås visa TV i fullskärm och bildkvaliteten är godkänd. Lite spår av radsprånget kan synas vid snabba rörelser. Med ett passande tillägg till Got TV går dock detta att ta bort, vilket då ger en helt stabil TV-bild (samma tillägg testades i samband med ChrisTV). För att få video-funktioner i myHTPC krävs ytterligare mjukvara, framförallt en MPEG-2-kodare. Lägger man in detta kan man spela in det man ser till hårddisken samt PVR-funktioner blir möjliga (som att pausa och spola tillbaka i live-sändningar).

Den tredje aspiranten på HTPC-mjukvara får oss att lämna Microsofts värld. Dags att äntra Linux-världens domäner. Först ut under detta operativsystem är KnoppMyth , en variant av distributionen Knoppix avsedd för media-datorer. Knoppix är en speciell distribution av Linux i och med att den kan köras direkt från CD-skivan utan att behöva installeras. På så sätt kan man testa Linux utan att förlora det man redan har i sin dator. Självklart kan man göra en riktig installation med hjälp av Knoppix. Den variant vi tittar på här har HTPC-mjukvaran MythTV inlagd redan från början. Med andra ord, det skall bara vara att boota från skivan och få upp ett färdigt media-system.

Tyvärr stämmer teorin och verkligheten inte alltid överens. När KnoppMyth startades upp började problemen direkt. Mitt SCSI-kort gjorde att uppstarten låste sig. Genom att köra uppstarten i expert-läge kunde jag kringgå den automatiska detekteringen av SCSI-kort och därmed kunde uppstarten köras till fullo. Trots detta blev det inget TV-tittande eftersom när väl KnoppMyth hade startat upp helt hände inte så mycket mer. Applikationen MythTV kunde helt enkelt inte startas upp. Det enda jag kunde få upp var ett terminalfönster. Därfrån gick det att göra en reboot och på så sätt få ner systemet utan att skada något.

Sista kandidaten är baserad på RedHat Fedora Core 2. Denna version bygger på kernel 2.6.5, vilken skall ha utökat stöd för multimedia-enheter. Detta märks direkt efter installationen. TV-kortet hade detekteras med korrekt drivrutin. Däremot gavs kortet fel namn i enhetslistan: WinFast 2000 XP. Detta borde dock inte ha någon betydelse eftersom under detta stod det Conexant CX8800, vilket är drivrutinens namn. Även FireWire-porten detekterades korrekt med rätt namn på kretsen. Denna port ses som en separat enhet, skild ifrån TV-delen (precis som under Windows).


Tyvärr kom jag inte längre än så. Detta berodde på grafikkortet och dess drivrutiner. Installationen av ATI's Linux-drivrutiner krävde bland annat uppgradering av kärnan till 2.6.6, vilket gav mig möjligheten och se kompatibiliteten hos denna med TV-kortet (vilken fortfarande var god). Efter många kvällars arbete och lusläsning av diverse Linux-forum fick jag igång drivrutinerna så att de fungerade både i 2D och 3D (OpenGL). Tyvärr räckte inte detta. TV-mjukvaran tvtime vägrade starta. Det programmet saknade var overlay-kanalen. Hur jag än höll på fick jag aldrig igång denna.

Slutsatsen av detta test blev att vill man komma igång enkelt med ett HTPC-projekt med detta TV-kort som bas bör man hålla sig till Windows XP (eller Windows 2000) i kombination med exempelvis myHTPC. Har man gott om tid och är Linux-entusiast kan man försöka sig på att bygga på detta OS. Man skall i så fall se till att använda en distribution som baseras på kernel 2.6, eftersom denna har inbyggt stöd för Conexant CX23883. Däremot känns det som att grafikkort från ATI av nyare modell inte är det bästa valet om man väljer denna väg...


« Föregående Nästa sida »


10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!