Innehåll

Vantec AeroFlow

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

19/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Det första man måste göra när man monterar denna kylare, eller någon annan kylare som inte kommer med "så kallad Thermal Pad", är att applicera ett tunt lager kylpasta på processorn. Kiselbaserad sådan medföljer, dock rekommenderar vi silverbaserad för optimal värmeledning. Temperaturskillnaden mellan den medföljande pastan och silverbaserad Arctic Silver 3 blir runt tre grader, och det kan diskuteras om det verkligen är värt den extra kostnaden. Nåväl, efter att ha applicerat kylpastan så är det dags att placera kylaren på processorn. Det första man måste göra är dock att ta bort den skyddande tejpen som sitter över kopparn på undersidan av kylaren. Denna förhindrar att den känsliga kopparytan skadas. Efter att ha tagit bort denna, och placerat kylaren på kylflänsen är det dags att använda monteringsarmen för att spänna fast kylaren.

Monteringsarmarna är inte identiska på varje sida, den fasta armen till höger ovan är den som ska monteras först, och går enkelt att montera eftersom man inte monterat fast kylaren på andra sidan. Därefter är det dags att montera den rörliga delen av monteringsarmen. Tillverkaren har gjort denna rörlig för att underlätta montering. Som ni ser på bilden ovan så är armen tillplattad för att kunna gå att montera utan verktyg, och detta var faktiskt möjligt. Det krävdes dock en hel del kraft, så är man armsvag så rekommenderar vi att man använder en lagom dimensionerad skruvmejsel. Utfasningar för att använda en skruvmejsel finns även på armen.

Ska vi sammanfatta monteringen så är den helt klart godkänd, det är trevligt att se en kylare som går att montera helt utan verktyg, om än med lite handkraft. Skulle man mot förmodan ha problem så medföljer även en kortfattad men ändå saklig installationsanvisning.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2200+ (1800 MHz)
Moderkort: DFI AD77 Infinity
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassifläktar: Fyra stycken 80 mm à 30 CFM (utsug bak och insug fram)
Nätaggregat: Chieftec 340 W
Chassitemperaturen uppmättes till runt 27 grader precis vid utsugsfläktarna.

Vi har valt att jämföra AeroFlow med Alpha PAL8045 (kombinerad med en 80 mm-fläkt på ca 40 CFM), Thermaltake Volcano 11+ och Cooler Master Aero 7. För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. Normalt sett när vi testar kylare brukar vi använda en lös extern temperatursensor, men detta gick inte att göra i detta fall eftersom AeroFlow-kylaren troligtvis hade gett missvisande resultat, eftersom luften strömmar igenom fritt och således hade temperatursensorn kylts ned av luftflödet mot den. I detta fall fick vi istället använda oss av moderkortets inbyggda sensor, och vi valde att läsa av dess temperatur med hjälp av programmet MotherBoard Monitor 5.3.2.0. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på processorn. För att ge en lite större värmeutveckling ökades processorspänningen från 1,65 till 1,90 V.

Värdena i diagrammet anger antal grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Kylningsförmågan är otvivelaktigt imponerande, AeroFlow presterar i klass med Volcano 11+ och Aero 7 när deras fläktar dras upp till maxvarv, och då ska man ha i åtanke att AeroFlow har en betydligt lägre ljudnivå än dessa vid deras maximala varvtal.

Slutsats

Om vi börjar med denna kylares positiva egenskaper så är dess utmärkta kylningsförmåga i förhållande till priset på runt 300 kr det som främst talar för den. Annat som är positivt är att kylaren med en lagom portion av välriktat våld faktiskt går att montera helt utan verktyg. Det som främst talar emot kylaren är dock dess ljudnivå på runt 38 dBA. Ljudets karaktär är förvisso inte lika irriterande som det från många andra kylare som har samma specificerad ljudnivå, men 38 dBA är trots allt för mycket för de allra flesta. Det vi efterfrågar är således någon form av lösning för att kunna justera varvtalet godtyckligt. En ny variant av kylaren är förvisso påväg med en ljudnivå på något mildare 33 dBA, men det hade trots allt varit bättre om de istället skickat med någon lösning för att kunna ändra varvtalet själv.

Tror man sig kunna stå ut med ljudnivån, eller har eller är villig att köpa någon form av lösning för att dra ner varvtalet på fläkten så finns kylaren att köpa på hos bland annat Datorbutiken för runt 300 kr, vilket som vi nämnde tidigare är ett mycket konkurranskraftigt pris.

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga. Högljudd, och varvtalet går ej att justera.
Förhållandevis lågt pris.  
Går att montera utan verktyg.  



« Föregående  


19/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!