Innehåll

Vantec Nexus Multi-Fan Controller

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Design och intryck
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

18/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För ett par år sedan var fläktstyrningsanordningar (så kallade fan-controllers) inte något man kunde gå till affären och inhandla. Det var något som man helt enkelt fick använda sina kunskaper och sin händighet för att knåpa ihop själv. Resultatet blev ofta inte särskilt snyggt, men funktionellt och man började undrade hur man klarat sig utan möjligheten att kunna välja spänning till sina fläktar under alla dessa år. På denna tid var det dock inte ofta tal om att kunna ändra spänningen steglöst, generellt så byggdes fläktstyrningsanordningarna med vippbrytare och man kunde välja mellan 5, 7 eller 12 V (beroende på på vilket schema man byggt efter). Idag är överklockning och dylikt något som många tillverkare faktiskt lever på, och naturligtvis finns det därför idag en hel uppsjö av olika fläktstyrningsanordningar på butikshyllorna.

Vantec är en av dessa tillverkare, och vi har tidigare tagit en titt på deras utmärkta Nexus Fan Controller. Denna ansåg vi vara en mycket bra produkt, men det faktum att den var anpassad för 5.25" kan ha stuckit en del i ögonen. För att lösa detta problem och nå en bredare kundkrets har Vantec nu tagit fram en liknade fläktstyrningsanordning vid namn Multi-Fan Controller, som är anpassad för det mindre 3.5"-formatet.

Specifikationer

Låt oss i vanlig ordning börja med att ta en titt på specifikationerna.

Pris Ca 300 kr
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
Modellnamn NXP-205
Storlek (BxHxD) 102 x 25,5 x 120 mm
Format 3.5"
Vikt 120 g
Tillgängliga färger Silver och svart
Spänning (till fläktarna) ~ 7-12 V
Antal kanaler 4 stycken
Maximal strömförbrukning/kanal 1,5 A (18 W)

Liksom sin äldre storebror har denna produkt möjlighet att leverera hela 18 W på varje kanal. Med tanke på att en normalstark 80 mm-fläkt drar 1 - 2 W så är denna siffra helt klart imponerade, och om den stämmer så innebär det att denna produkt otvivelaktigen kan kontrollera flertalet normalstarka fläktar på varje kanal.

Tillverkaren har valt att konstruera fläktstyrningsanordningen med en PWM-krets istället för att konstruera den enligt sedvanliga helt analoga principer. PWM står för Pulse Width Modulation och är en enkel princip för att kunna styra analoga kretsar digitalt. Att redogöra exakt för hur PWM fungerar skulle troligtvis resultera i en separat artikel snarare än några få stycken, men ska vi sammanfatta fördelarna med PWM så minimeras värmeutvecklingen hos kretsen då PWM används istället för sedvanliga helt analoga kretsar. Detta medför dels att flätkstyrningsanordningen inte drar mycket mer ström än vad de inkopplade fläktarna drar, samt att man slipper ytterliggare en sak som dumpar värme i chassit.

I förpackningen

Enheten levererades i en butiksanpassad förpackning. I denna fann vi följande:

  • Frontenheten.

  • 1 förlängningskabel för att ge enheten ström (4-pin).

  • 4 stycken kablar för anslutning till fläktar (3- och 4-pin).

  • 4 stycken skruvar för montering i chassit.

Design och intryck

Designen är i princip identisk med hos den större föregångaren: en stilren design med matt färg som troligtvis faller de flesta i smaken. Skulle man ogilla färgvalet finns produkten även tillgänglig i silver. Det märks att tillverkaren lagt ner möda på detaljer såsom texttrycket på enheten, vilket höjer kvalitetsintrycket.

De fyra steglöst vridbara rattarna för att ändra fläkthastigheten är mycket lätta att vrida på, nästan för lätta. Den där känslan av perfektion hos rattarna som fanns hos föregångaren saknas tyvärr hos denna enhet. Det må vara en liten detalj, men visst gör det en del för hur man uppfattar enheten. Detta borträknat fungerade dock rattarna utmärkt, och vi uppfattade inte dem som särskilt plastiga.

Området precis runt rattarna är tillverkat i halvgenomskinlig plast. Anledningen till detta är att man försett enheten med lysdioder för att ge enheten ett tuffare utseende. Plasten fungerar då lite som en lins och fördelar ljuset mer eller mindre jämnt runt ratten. Vad man tycker om idén med upplysta rattar är som det mesta annat här i livet en smaksak, men tyvärr saknas möjligheten att stänga av de blåa lysdioderna.

Vårt intryck av enheten så här långt är att den håller ganska hög kvalité och har en design som troligtvis tilltalar de flesta.

Montering

Det första man gör vid montering av denna produkt är att välja en 3.5" där man vill att den ska sitta. Därefter följer de sedvanliga förberedelserna av chassit, exempelvis att avlägsna skyddsplåtar och dylikt. Efter detta är det bara att skruva fast enheten i chassit och ansluta de nödvändiga kablarna.

De fyra kontakterna på kretskortet är av vanlig 3-pin-typ. Fyra stycken identiska förlängningskablar medföljer även, till vilka det går utmärkt att ansluta både 3- och 4-pin-fläktar. För att förse enheten och alla fläktar inkopplade till den med ström så ansluter man en vanlig 4-pin kontakt in i strömkontakten på kretskortet. En förlängningskabel medföljer även för att underlätta monteringen av denna 4-pin-kabel. Vill man använda sig av fler än fyra fläktar går det alldeles utmärkt att köpa till Y-kablar för en smärre summa. Y-kablar återfinns i de flesta välsorterade datorbutikerna.

Hela monteringsprocessen är mycket enkel, detta är dock vanligt hos produkter av denna typ.

Resultat

Det första vi valde att undersöka var om produkten verkligen klarade av att lämna de 18 W som tillverkaren påstår att den klarar av att leverera. Vi hade dessvärre inga fläktar som drog 18 W styck, men med hjälp av Y-kablar lyckades vi belasta en kanal med 16 W, samtidigt som de andra belastades med runt 14 W var. Detta klarade produkten utan problem av, vilket är mycket imponerande med tanke på att konkurrerande produkter ofta har en specificerad maximal effekt på under 10 W per kanal.

Ljuset från enheten var lagom starkt. Vad som är lagom eller inte är givetvis en smaksak, men vår gissning är att de flesta användare uppfattar ljusstyrkan som behaglig.

Sist men inte minst kan vi rapportera att fläktstyrningsanordningen klarade av att dra ner fläktarna till ungefär samma nivå som när de matades med runt 7 V. Vid högsta läget snurrade de i princip i samma hastighet som när de matades med 12 V. Att kunna reglera de något lägre än 7 V hade helt klart varit välkommet, speciellt för de som har lite starkare fläktar och vill få de mycket tysta då de inte behövs.

Slutsats

Om vi sammanfattar denna recension så kan vi säga att Nexus Multi-Fan Controller onekligen är en bra fläktstyrningsanordning, men som dock saknar den där känslan av kvalité som genomsyrar dess äldre storebror Nexus Fan Controller. Är man ute efter liten fläktstyrningsanordning i 3.5"-formatet, och tror sig kunna leva med att spänningen inte går att justera under 7 V samt att lysdioderna inte går att stänga av, så är denna produkt helt klart ett seriöst alternativ.

Produkten finns tyvärr inte tillgänglig i Sverige än. Vantecs produkter är dock inte särskilt ovanliga i Sverige, och det bör inte dröja länge innan denna produkt hittar till de svenska butikshyllorna. Priset kommer troligtvis landa på runt 300 kr vilket helt klart är ett skäligt pris.

Fördelar Nackdelar
Enkel att montera. Lysdioderna går ej att stänga av.
Tilltalande utseende. Går inte att justera till lägre spänning än 7 V.
Upp till 18 W per kanal.  




18/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!