Innehåll

Vantec Stealth Power Supply 520 W

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Kontakter
Produkten
Tester
Sammanfattning


Tack till Vantec som skickade produkten för utvärdering.

05/04-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kontakter

Antalet kontakter på nätaggregatet är mycket generöst tilltaget. Det är antagligen ingen större fara att till exempel de kontakter som man använder till hårddiskar, CD-brännare och så vidare tar slut. Även längden på kablarna som går till kontakterna är väl tilltagna. Detta gör att de med stora lådor inte bör ha några problem att få kablarna att räcka till. Det finns totalt fem olika sorters kontakter på nätaggregatet. Här under skall jag gå igenom vilka det är.

Den första och största kontakten är ATX-kontakten. Alltså den kontakt som går till moderkortet. Runt denna kontakts kabel är det en kabelstrumpa som gör att det är betydligt lättare att dra denna kabel på ett snyggt sätt och sedan fästa den på lämpligt ställe i lådan. Det blir alltså mycket lättare att hantera kabeln med denna strumpa och luftcirkulationen i lådan bromsas inte lika mycket eftersom ATX-kabelns alla kablar inte spretar åt alla håll och kanter. Det ser också mycket elegant ut om man nu använder sig av ett chassi med plexifönster.

Nästa kontakt har samma funktion, att ge moderkortet och dess delar ström. Men det lite speciella med denna kontakt är att den enbart tar ström från 12V-linan. Denna kontakt tillkom när Pentium 4 lanserades för några år sedan. Detta eftersom de flesta nätaggregat då inte kunde leverera tillräckligt med ström till processorn genom den vanliga kontakten.

Även denna kontakt är till för att ge moderkortet extra ström. Men denna används inte speciellt mycket utan ATX 12V-kotakten har i princip blivit standard för denna funktion idag.

Det kommer totalt tio stycken kontakter från nätaggregatet som används till hårddiskar och andra enheter. Det är alltså ingen risk att dessa kontakter tar slut i första taget.

Slutligen har vi de kablar som används till bland annat diskettstationer, alltså de lite mindre strömkablarna. Det finns totalt två sådan som kommer från nätaggregatet.

Produkten

Produkten har som redan nämnts tre stycken fläktar och dessa dominerar nätaggregatets yttre. Den matta svarta lacken förhöjer även den utseendet, man kan inte hävda annat än att denna produkt ser mycket bra ut. Storleken på det är lite större än vad nätaggregat vanligtvis burkar vara. Den är några centimeter längre än vad ett Sirtec-nätaggregat jag hade hemma var.

På baksidan av nätaggregatet ser man en hel del. För det första finns där en av de tre fläktarna, dessutom en liten switch. Med denna switch kan man ställa in de tre fläktarnas hastighet i olika lägen, antingen på minimum, på medium eller på auto. Det rekommenderas att denna switch står på auto, detta eftersom fläktarna då automatisk reglerar sin hastighet efter temperaturen inne i nätaggregatet. Tyvärr låter nätaggregatet outhärdligt mycket redan när man har de tre fläktarna inställda på minimum. När man sedan ställer om dem till auto och fläktarna efter ett tag gå i full fart börjar man undra om banverket har lagt om tågrälsen till att gå rakt under skrivbordet. Ljudnivån på detta nätaggregat är alltså öronbedövande när fläktarna går i full fart. Bak hittar man också en on/off-switch, en AC-ut-och en AC-in-kontakt.

Att installera nätaggregatet vållade inga som helst problem. Det var bara att skruva fast nätaggregatet i lådan och sedan koppla in alla kontakter som behövdes. Efter detta var installationen helt klar och den gick både smärtfritt och snabbt. Att installera de medföljande adaptrarna var heller inga problem, det var bara att plugga på dem på kontakten som kom från nätaggregatet och så var det klart.

Tester

Produkten testades genom att köra Prime95 i en timma och sedan genom Motherboard Monitor 5.2.2.0 läsa av de olika spänningarna.

Hårdvaran som användes vid dessa tester var en Celeron 2 GHz som kördes i 3 GHz med en spänning på 1,525 V som valts i BIOS. Moderkortet var ett Abit IT7-MAX2 V2.0. Två stycken minnesmoduler, två stycken hårddiskar, en CD-brännare och en DVD-läsare användes också. ”Referensnätaggregatet” var ett Sirtec 360 W.

Vantec   Sirtec  
Idle Load   Idle Load
1,52 V 1,51 V   1,52 V 1,49 V
3,31 V 3,30 V   3,32 V 3,26 V
5,05 V 5,03 V   5,03 V 5,02 V
12,04 V 11,92 V   12,04 V 11,86 V

Som synes ändras spänningarna knappt alls under belastning. Nätaggregatet blir inte på några som helst sätt överbelastat vilket är bra. Även Sirtec-nätaggregatet klarar sig bra men i jämförelse med Vantec-nätaggergatet blir det helt klart slaget på fingrarna.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela så är detta nätaggregat det givna valet för dem som vill ha ett kraftfullt dito och som över huvud taget inte bryr sig om ljudnivån. Men om man enbart lite bryr sig om ljudnivån skalla man genast se sig om efter ett annat nätaggregat. För mig är det oförståeligt hur en person skulle vilja eller ens kunna använda en sådan här högljudd datorprodukt i en dator som man använder dagligen. Personligen tror jag att detta nätaggregat antagligen gör sig bäst i mindre servrar där man inte på något sätt bryr sig om ljudnivån.

Fördelarna med nätaggregatet är dock att det håller spänningarna mycket bra. Detta bidrar till att man får en stabilare dator vilket alltid är trevligt. Ytterligare en fördel är utseendet, men när man väl satt i nätaggregatet i lådan ser man inte speciellt mycket av det längre vilket gör att denna fördel egentligen inte spelar någon större roll.

Produkten går inte att få tag på i Sverige men uppskattat pris är ungefär 1500 SEK inklusive moms.

Fördelar Nackdelar
Prestandan. Ljudnivån.
Utseendet. Priset?
  Tillgängligheten?



« Föregående  


05/04-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!