Innehåll

Vantec Stingray

Inledning
Specifikationer
Produkten
I förpackningen
Montering
Tester
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till Vantec för att de bistod med produkten för recension.

07/09-05 | ficklampa | ficklampa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Datorkomponenter tenderar att bli allt varmare, något som har ökat behovet av effektiva kyllösningar. En lösning som har blivit allt vanligare är vattenkylning. På denna front dyker det med jämna mellanrum upp nya produkter t ex effektivare vattenblock och passiva vattenkylningssystem. Idag kommer vi att testa ett vätskekylningssystem från Vantec, vid namn Stingray.

Vätskekylning har funnits väldigt länge på marknaden i många prisklasser. Det som skiljer dem åt är inte mycket mer än vad som ingår och hur de presterar. Allt från enkla kit som endast är till för processorn till dyrare kit med block för allt man kan tänka sig som chipsets och hårddiskar.

Luftkylning må vara bra men är inte speciellt tysta då det oftast följer med billiga fläktar med hög rotationshastighet till datorlådor, moderkort och grafikkort. Vatten- eller vätskekylning är ett steg mot effektivare och tystare kylning.

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni en sammanställning av vattenkitets specifikationer.

Vattenkit Vantec Stingray
Pris Ca 2000 kr
Kompatibilitet AMD: 462 / 939 / 940 / 754
Intel: 478 / LGA 775
Pump Hydor Seltz L20 II
(11,6 liter/min)
Radiator Aluminium. 202 x 136,6 x 52 mm
Fläkt 120 mm
(26 dB, 51 kubikfot/min)
Slang ytterdiameter 12,5 mm
Slang innerdiameter 9,5 mm

Kompatibiliteten med det här kitet borde inte vara några problem alls. Det följer med fästen för de processorsocklar och grafikkort som är aktuella vid skrivande stund. Slangmängden är generös och bör räcka till även fulltower-modeller, dock är nackdelen att slangen är väldigt mjuk och den kan lätt vika sig. Tanken för vätskan är inte tätad i den nedre delen, vilket ledde till lite läckage vid testkörning - detta korrigerades enkelt med lite gängtejp. Pumpen upplevs som tyst då fläkten överröstar den.

Pumpen kopplas mellan nätaggregatet och kablen från vägguttaget men går endast igång när man slår på datorn. Detta tack vare en sladd med en 3-pins kontakt på som kopplas till en fläktutgång på t ex moderkortet. Detta är riktigt bra då, då man ibland kan glömma att slå igång pumpen innan datorn - motverkar även slitage om man glömmer pumpen igång.

Produkten

Allt ligger förpackat i små lådor där samtliga delar ligger uppdelade i ytterligare små kartonger, där varje påse är märkt med vad den innehåller. Kvaliteten i helhet upplevs som god. Vattenblocken ser ut att vara i hög kvalitet då kopparbasen är näst intill spegelblank. De olika fästanordningarna har varierande kvalitet där några är lite rangliga men genomsnittet håller god kvalitet.

Slangen är väldigt mjuk vilket medför att den lätt viker sig när man gör en böj och detta kommer i sin tur att hindra flödet. Vantec kunde ha löst detta genom att skicka med slangfjädrar som man trär in i slangen för att förhindra vikningen.

Varje vattenblock är gjort i två delar, en bas av koppar och en top av aluminium och tätade av en gummipackning. Alla fästen som följer med är av kromad metall och känns polerade då de är spegelblanka på ytan. De små plastfästena och fjädrarna som ingår används på samma sätt som de som redan sitter på grafikkorten och moderkorten idag. Det vill säga att de går igenom monteringshålen för att sedan fästa sig i baksidan på t ex grafikkortet så att hullingarna håller fast och fjädrarna hjälper till att hålla nere vattenblocket utan att ge för mycket tryck så att risken att krossa kärnan minskar.

Pumpen i övrigt är tyst, riktigt tyst. Dock så tenderar den att börja rassla endel efter att ha varit igång en längre tid - runt en dag. Detta blir förståss inget problem för de som inte har datorn på dygnet runt.

I förpackningen

  • Vattenblock: 1 st processor, 1 st grafikkrets, 1 st sydbrygga, 1 st nordbrygga.
  • Fästen processor: AMD: Socket A (462) / 939 / 754 och Intel: Socket 775 / 478.
  • Fästen grafikkort: Varierande fästen för grafikkort.
  • Fästen nordbrygga: Varierande fästen för moderkort.
  • 3 meter PVC-slang.
  • Kylningsvätska.
  • Kylpasta.
  • Pump och vattentank monterad på platta med relä i.
  • Radiator med förmonterad 120mm Vantec-fläkt.
  • 8 distanser (4 smala och 4 tjocka) samt skruvar.
  • Manual med färgbilder (!) samt förklarande text.
  • Tratt för tömning av systemet.

Vätskan som medföljer är grön till färgen och man blir upplyst att kontakta sin lokala giftcentral ifall man skulle råka förtära vätskan. Enligt manualen så ska man inte använda vatten i systemet, då innehållet i flaskan redan är rätt blandat så det är bara att hälla i. Man slipper alltså hålla på att blanda själv vilket underlättar. Tillverkaren säger också att man bör byta vätska en gång i halvåret och man måste därför köpa mer via dem. Slangen är av PVC och är väldigt mjuk vilket är synd då den lätt viker sig vid böjning vilket stoppar flödet av vätskan. Vattenpumpen och tanken sitter förmonterade på en bottenplatta. Bottenplattan innehåller ett relä som startar pumpen när datorn går igång, även lysdioderna som blinkar och lyser upp vattentanken under drift sitter monterade här. Under plattan sitter fyra stycken sugkoppar som ska stabilisera så att man inte av misstag välter och spiller ut tanken.

Montering

Vid montering stötte vi på ett problem, grafikkortsblocket gav ingen kontakt med kärnan på grafikkortet. Vi fick lov att ta bort ramen som ATI har satt dit för att motverka att man krossar kärnan. Efter det fungerade allt perfekt.Enligt manualen skall pumpen och vattentanken stå på golvet utanför datorlådan. Det gör att detta kit kommer passa även de minsta lådor.
Vantec har varit smarta och gjort monteringshål för 80, 92 och 120 mm på radiatorn för att den ska kunna skruvas fast på utsidan på vilket chassi som helst. Dock kan detta bli ett problem för till exempel Chieftec-lådor där fläktarna monteras i en hållare.
När man skall montera grafikkortsblocket så tar man först och jämför vilket av de fästen som stämmer överens med monteringshålen runt grafikkretsen. Sedan tar man och skruvar bort de tre skruvar som håller fast kopparbasen med aluminiumtoppen vilka man senare skruvar fast fästplattan med mot kopparbasen. När detta är gjort monteras blocket fast på grafikkortet med hjälp av två plastfästen som förs igenom hålen och håller fast blocket på plats med hjälp av två hullingar på vardera plastfäste. För att ge korrekt mängd med tryck för att inte skada kretsen så sitter det även två fjädrar på dessa.

För montering på moderkortskretsen så nyttjades i det här fallet endast en bygel som krokades fast i moderkortets befintliga öglor, dessa är litet av ett problem då bygeln endast fästes i två av de fyra öglorna och är i vårt fall något löst.

Radiatorn monteras utvändigt på baksidan av datorlådan med fläkten utåt. Dock så blåser fläkten in i lådan vilket kan medföra att varm luft kommer in. Man kan täcka för eventuellt fläkthål om man känner för detta då fyra stycken distanser som är cirka 1,5 cm långa skruvas fast på radiatorn för att ge spelrum.

I tabellen nedan visas några av de fästen som medföljer för processormontering.

I tabellen nedan visas systemet komplett monterat.


  Nästa sida »


07/09-05 | ficklampa | ficklampa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!