Innehåll

Viewsonic VE175

Inledning
Specifikationer
Bildkvalité
Upplösning
Responstid
Design och konstruktion
Signalingångar
Slutsats


Tack till Viewsonic som gjorde denna recension möjlig.

24/04-03 | Nils Mattisson | nem@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Design och konstruktion

Man kanske inte ska förvänta sig för mycket av en instegsmodell, men är det inte snart dags att skrota dessa opersonliga generiskt formgivna burkar? Det är i princip gratis för en tillverkare att ändra utseendet från något fantasilöst till något som tilltalar ögat mer. VE175 är i princip helt odesignad, en grå eller svart alldeles för bred ram omgärdar bilden och foten är i matchande stil. Det ser ut som om man helt har lämnat utseendet i händerna på de ingenjörer som håller på med tillverkningen. Ett sådant förfarande borde vid det här laget vara så förlegat att någon inom företaget säger stopp. Om man ser till konkurrenterna är visserligen väldigt många lika konservativa som Viewsonic, men en del uppstickare visar vägen mot framtiden, och där finns det inte plats för gråbeige plast.

Apple var först, men Formac hakade snabbt på och snart började också grafikkortstillverkaren Hercules saluföra designade skärmar som verkligen är en prydnad på skrivbordet, och dessa kostar faktiskt inte mer än konkurrenterna. Jag minns en intervju men designchefen för ett av företagen som jag läste för flera år sedan, han fick frågan hur mycket extra det kostade med designade produkter. Det lite förvånande svaret; "i sammanhanget, ingenting". Så vad väntar de stora gamla tillverkarna på?

Det finns inte så mycket speciellt att säga om foten, man kan justera vinkeln på skärmen som på de flesta andra, det går också att vika foten hela vägen runt och använda den för väggmontage. Det är förmodligen inte en funktion som särskilt många använder, men den finns där för de som behöver.

Signalingångar

VE175 erbjuder endast en analog ingång. Att använda en analog ingång till en LCD-skärm är en lite lustig situation. När signalen processas i grafikkortet så är den givetvis digital, för att sedan omvandlas till en analog signal som skickas till skärmen. Hade man haft en CRT-skärm så hade det vart praktiskt, ingenting i skärmen behöver omvandla signalen, men på en LCD-skärm så kan man inte använda den analoga signalen utan den kräver en digital signal. Alltså görs den analoga signalen om till en digital igen. Kort sagt, i datorn omvandlas signalen till en analog signal, i skärmen så omvandlas den analoga till digital igen. Det finns ingen som helst nytta med att göra så här. Därför så börjar fler och fler tillverkare gå över till helt digitala lösningar, vilket är både bättre och billigare. Därför är en skärm som endast har analog ingång inte speciellt framtidsäker, den kommer inte att kunna anslutas till nya grafikkort utan en speciell adapter när den nya standarden (DVI) slagit igenom. Med anledning av det så erbjuder många tillverkare både analog och digital ingång på sina skärmar vilket Viewsonic också borde göra.

Slutsats

Det här är en skärm där varenda krona ligger i LCD-panelens kvalité. Betraktningsvinkeln, kontrasten och ljusstyrkan är mycket bra. Responstiden och färgåtergivningen är i nivå med de flesta konkurrenter. Dock är den inget särskilt långsiktigt köp då den bara erbjuder analog ingång, den saknar också USB-hub som många andra har valt att inkludera som en smart detalj som råder bot på en del av sladdhärvan på skrivbordet. Designen är bedrövligt tråkig, något som är synd då bildkvalitén förtjänar bättre. Garantin sträcker sig över tre år men täcker inte allt, helt i nivå med andra tillverkare. Man har också en policy för pixelfel, det är en gemensam ISO-standard som många andra också använder, ISO 13406-2. Det är visserligen bra att man använder sig av en standard, men standarden tillåter hela sju defekta pixlar, vilket är alldeles för många, tre oberoende av placering borde vara tillräckligt för att få en ny skärm. Kontentan blir att det här är en skärm för den prismedvetne som värderar bildkvalité över alla parametrar och som inte är beroende av andra finesser.

Fördelar Nackdelar
Priset Designen
Bildkvalitén Ingen USB-hub
  Endast analog ingång



« Föregående  


24/04-03 | Nils Mattisson | nem@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!