Innehåll

Videologic ViVid! Kyro 32MB

Inledning
Specifikationer
Funktioner & Finesser
Med i kartongen, drivrutiner och mer…
Utseende, installation & användning
Spelprestanda och benchmarking


Slutsats


4/11-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Med i kartongen, drivrutiner och mer…

I den onödigt stora kartongen finns inte mycket att hämta. Det luktar budget rejält då vi inte ens får med en riktig handbok. Det enda som finns är det lilla häftet i fodralet till drivrutinsskivan. Vi får också med en fullversion av InterVideos WinDVD 2000, som titeln avslöjar är det programvara för DVDuppspelning. Då testdatorn inte var utrustad med sådan lyx är det inget vi har kunnat testa.

Videlogic skickar också med andra desto nyttigare program att användas med kortet:

Colorific programvaran har du säkert stött på vid andra tillfällen. Det brukar skickas med till skärmar och grafikkort. Används för att skapa en färgprofil så att du använder rätt inställningar.
Ungefär samma sak som ovanstående men för spel där du vill ha rätt inställningar för ljus och färg. Olika profiler kan skapas för olika spel. Mycket behändigt.
Det program du antagligen har minst användning för. Tänkt att ändra ljus/färg för hemsidor som använder samma stöd. Bra ide men endast ett fåtal stöds än så länge.

Förutom dessa finns det en del annat godis på skivan i stil med skärmsläckare, speldemos och så vidare. Den vanliga kompotten alltså.

Drivrutinerna fungerar förvånansvärt bra. Jag var beredd på strul men allting gick förvånansvärt lätt. Ut med det gamla, in med det nya och ladda hem nyaste drivrutiner. Som vanligt är de drivrutiner som ligger på skivan utdaterade och nyaste är nästan alltid att föredra. Döm om min förvåning när jag skulle tanka ner nyaste versionen och fick se att filen låg på nästan 7MB! Alldeles för mycket för en stackars drivrutin till ett enda kort. Okomprimerade tar den nästan fyra gånger så mycket. Bättring Videologic!

Väl installerad och klar är det lätt att navigera genom menyerna och hitta alla inställningar. Enda jag saknar är som sagt en fullgod dokumentation för såväl nybörjare som avancerade användare.

Trevligt nog har tillverkarna lagt med de flesta inställningar vi kan tänkas vilja göra och detta på ett sätt som gör det lätt att överskåda och använda. nVidia se upp!



Utseende, installation & användning
Kortet är något längre och högre än ett Geforce, men det bör inte utgöra några problem ens i små lådor. Det är utrustat med samma ganska minimala fläns/fläkt lösning som sina konkurrenter. Trots att storleken är föga imponerade märkte jag aldrig att det skulle gå varmt.

Som jag sa tidigare så gick installationen väl. Det första jag märkte var att bildkvaliten var utmärkt! Redan när jag bootade för första gången så upptäckte jag vilken skillnad i skärpa det var mellan ViVid! och Geforce. Trots att ViVid! endast är utrustat med en 270MHz Ramdac (Ramdac är den delen som omvandlar den digitala videosignalen till analog). Det kommer att bli mycket svårt att använda nåt sämre då skärpa och hög uppdateringsfrekvens är A och O om du ska kunna arbeta tillfredställande i ett mer statiskt program. I spel märker du knappast någon skillnad eftersom bilden ändras hela tiden.

Kortet saknar en T&L enhet vilket gör att mer kraft stjäls ifrån processorn. På så vis krävs det en kraftigare processor för att köra högre hastigheter, något att tänka på då kortet faktiskt är riktat mot budgetmarknaden där processorn inte alltid är så stark.

Efter att ha testat en uppsjö av olika spel kom jag fram till några slutsatser. För det första så är det väldigt liten skillnad i stabilitet mellan detta och mitt gamla grafikkort Asus v6800 Geforce DDR, tvärtom så märkte jag en del spel trivdes bättre utan Detonator. Bland annat kan Half-Life/Counter-Strike strula genom att en ruta hänger kvar på skärmen då du försöker ansluta till ett multiplayerspel. Inget sådant hände med ViVid! Tyvärr dök det upp otrevliga grafikbuggar i Giants, och bilspelet Insane blev ospelbart, horisonten flöt ihop med marken. Ett varningstecken om du tänker spela dessa titlar.

Andra slutsatsen var att en viss hastighetsskillnad märktes, i spel som kräver att det går undan (Quake III Arena) så fick jag sänka upplösningen en nivå. I andra spel gick det ungefär likvärdigt. Dock är 16-bitars färgen så klar att man med fördel kan sänka här ett snäpp. Det blir faktiskt ganska svårt att se skillnad på 32 och 16-bitar.

För det tredje så tycker jag inte att finesserna som bumpmapping m.m. kan användas som ett speciellt kraftigt argument för att köpa kortet. Stödet i dagens spel är för dåligt helt enkelt.



Spelprestanda och benchmarking

För att verkligen se vad kortet gick för utfördes diverse tester i ett antal populära och krävande spel. Kortet ställdes mot ett Asus v6800 Geforce DDR med Detonator 6.50. Detta grafikkort har nästan ett år på nacken men är ändå ganska vanligt. Betänk att ViVid! är tänkt som en budgetvariant medan Geforce när det kom, var ett riktigt kraftpaket. För en jämnare analys skulle ett GeforceMX eller ett Geforce SDR varit utmanare.

Testsystemet:
Duron 700
Abit KT7A
128MB RAM
Geforce DDR

Windows 98
DirectX 8.0a
VIA 4in1 4.29a
Vivid! Drivrutin 1.00.05.0115
Detonator 6.50

Testdatorn bör ligga strax över snittet och körs inte överklockad på grund av detta. Inte heller grafikkorten är trimmade. Alla spel körs utan några modifieringar annat än i inställningarna.

Quake III Arena
Världens näst mest spelade multiplayerlir har en nästan lika stor potential som test och benchmarksystem. En kraftig och konfigurerbar 3Dmotor gör det utmärkt för en duell vänner eller grafikkort emellan. Version 1.27h användes, det inspelade standarddemot Demo127 som utspelar sig på The Campgrounds (Q3DM6) spelades upp. Ljudet var avstängt under samtliga test.

I resultatet i Q3A skiljer sig korten från varandra, ViVid! vinner med en hårsmån över Geforce i ett test medan det kan skilja upp till 20-25 bildrutor per sekund till Geforce fördel ibland. Kan man ana att det finns en del att justera vad det gäller drivrutiner?

Unreal Tournament
UT är Epic Games konkurrent till Q3A och erbjuder ungefär samma saker, med undantag för att det är mer krävande och har en förmåga att kärva mer ;-)
Spelet uppgraderades till version 436 och demot "Thunder" som har blivit en riktig kändis användes. Demot körs på Morbias][ av två spelare.


Föga imponerande resultat. Prestandan i OpenGL är inget att skryta med, trots detta är det godkänt för att vara ett budgetkort.

Resultaten jämnar ut sig ju högre vi ställer inställningarna vilket återigen för tankarna åt drivrutinerna. 32-bitars prestandan är dock fortfarande inte vad man tycker den borde vara.

Serious Sam
Serious Sam är något av en uppstickare men bjuder på en superb motor och stora detaljerade miljöer. Observera att det är testversionen vi kör, Test 2 v0.18 Build 109. Vi använder oss av demot "Co-Op Party 4" som visar ett stort antal spelare samtidigt.

I Serious Sam sträcker ViVid! ut sig och visar att skillnaderna är små. Betänk dock att de här siffrorna endast ger rättvisa åt skillnaderna korten emellan. Knappast något som visar rättmätiga bildrutor per sekund. Jag spelade själv spelet på en högre upplösning och då flöt det på fint. Vi har som sagt endast testat med en tidig testversion av spelet.


Trots att kortet ställdes mot en något starkare utmanare klarade det sig med väl godkänt. I slutändan är det ju trots allt spelprestandan som avgör hur länge du kan behålla det. I takt med att Videologic släpper nya drivrutiner tror jag också att vi kommer få se en och annan "performance boost".



Slutsats

Kyro är en väldigt spännande händelse på grafikmarknaden. nVidia fortsätter tugga i sig marknadsandelar men förhoppningsvis kommer Kyro och KyroII att stjäla tillbaka en del. Det är alltid trevligt med konkurrens då det leder till billigare och bättre produkter för oss konsumenter. Videologic och Vivid! visar att det inte krävs det dyraste kortet på marknaden för att få prestanda och effekter.
Om jag skulle köpa budgetgrafikkort idag, vad skulle jag välja?

På grund av den bättre bildkvaliten, den utmärkta tekniken och för att kunna gå mot strömmen ;-) så blir mitt val Kyro. Mycket grafikkort för pengarna med andra ord. Snart landar också KyroII som ser ut att bli ännu intressantare. Se upp för kommande recensioner här på 64bits.

ViVid! -Fördelar

  • Utmärkt skärpa
  • Prisvärt
  • Bra 16-bitars färg
  • Trevlig teknik
  • Enkel och kraftfull mjukvara

ViVid! -Nackdelar

  • överklockningssvårigheter
  • Dåligt stöd för de extra finesserna
  • Inget godis som tv-utgång

 




4/11-01 | Whiz | whiz@64bits.se