Innehåll

BIOS backup - BIOS Savior

Inledning
Installation & Bilder
Resultat & Slutsats

Artikelsponsor

Eksitdata
Almstigen 4
432 32 Varberg

Tel: 0340-690 670
Fax: 0340-67 68 10
E-post: info@eksitdata.com
Webb:www.eksitdata.com

Tack till Eksitdata för att de har bistått med BIOS Savior.

18/11-00 | Axman | axman@64bits.se

Inledning

Vi har sett på senare tid att en del moderkort har två BIOS varav ett är ett extraBIOS i fall att det andra skulle sluta fungera av någon anledning.

Tyvärr är det ju inte alltid dessa moderkort uppfyller övriga krav som man kan ha men det finns ett ytterligare sätt att lösa det hela. Eksitdata har nyligen börjat importera ett extraBIOS som man enkelt kan installera.

Ni ser här på bilden ett av de BIOS man kan beställa.
Det vi testade var av en aningen annorlunda modell och innehäll alltså ett annat BIOS samt en annorlunda tång för att montera loss modulen.

 

 

 

 

Varför skall man då köpa ett extraBIOS? Jo det finns några anledningar.
Det första är säkerhetsmässigt. Skulle man drabbas av ett virus som raderar vad som finns i minnet, exempelvis CIH, så är det inte alltid man på ett enkelt sätt kan återställa systemet.

En annan anledning är då om man ofta byter BIOS för att exempelvis testa olika BETA versioner. SKulle det gå illa så har man en existerande kopia av ett fungerande BIOS.

Man kan även använda den som en BIOS brännare i för att kopiera eller återställa förstörda BIOS.

Skulle det vara så att man råkat förstöra sitt BIOS genom att exempelvis bryta av en av fötterna så kan man ersätta det med extraBIOSet och köra med enbart det.

Som först i sveige är vi glada att kunna testa RD1, ExtraBIOS.


Installation & Bilder

Vi börjar med installationen och beroende på moderkort så ser BIOSmodulen olika ut. Vid våra tester använde vi oss av en 32 pinnars modul som heter RD1-2M.

Moderkortet vi testade på var ett ABIT BE6-2 (1.2) och vi testade att installera olika versioner av BIOS som vi vet att de fungerar utan problem.


Först och främst så måste man se till att man har gott om utrymme att arbeta på. Detta är mycket viktigt så att man kan röra handen fritt samt så att man ser bra inne i lådan. Detta är för att pinnarna på modulerna är känsliga och det är mycket lätt att böja dem.

Vad man behöver ställa in i BIOS är att det skall vara skuggat i minnet för annars så kommer man att stöta på problem. Vad man gör när man skuggar BIOSet är att det kopieras till minnet så att alla åtkomster sker via detta. Det gör att själva BIOS modulen inte används och man skulle i praktiken kunna plocka ut det ur datorn så länge man inte startar om den. Det är alltså det som används vid så kallat "hotswap" när man byter ut modulen medan datorn är igång.

Har man väl gjort detta är det bara att se till så att man placerar modulen åt rätt håll med "halvmåne" mot "halvmåne".

Verktyget man får med kan vara lite sladdrigt men som tur är så kan man få ett mycket bra grepp om det. Det skulle dock inte ha skadat om just den modellen vi fick hade varit lite bredare så att man kunde dra ut modulen jämnare. Som det är nu så är det lätt att den lossar först på ena sidan vilket gör att man böjer de som sitter fast på andra sidan. Men tar man det bara lugnt och inte rycker till så går det alldeles utmärt att använda verktyget.
Faktum är att jag ändå är rätt imponerad av att man får med det då man annars kunde tro att de annars bara skickar med själva BIOSmodulen.

Nu så är det antagligen lättast om man placerar orginalBIOSet på extraBIOSet innan man monterar det i sockeln på moderkortet. Annars så får man göra detta två gånger och det är inte alltid man kommer åt så bra.

När man väl monterat det hela så har BIOSmodulen höjts en del. För mig så var den nu exakt lika hög som PCI platsen, så den hindrar inte på något sätt att man använder kort som sitter över modulen.


För att byta aktiv modul så använder man sig av en kontakt som man placerar på någon ledig plats. Skulle det vara så att man inte har någon ledig plats så är det ju ingen katastrof om man får skruva fast den någonstans inuti datorn då de flesta inte använder den så ofta. Man skickar med ett fäest så att an kan placera den i en ledig "slot".

När man väl installerat allt så startar man upp datorn på orginalmodulen. Nu är det dags att installera ett fungerande BIOS på den nya modulen. Detta kan man göra på två sätt. Dels genom att ta en kopia av det BIOS som man har installerat eller genom att lägga in ett nytt som man har förberett.

Naturligtvis så behöver man ett flashprogram samt ett eventuellt nytt BIOS att lägga in. Tittar du i ditt moderkorts manual så bör du hitta information om hur man gör för att installera eller säkerhetskopiera ditt befintliga BIOS.

Jag valde att installera en lite äldre BIOSversion då denna stödjer multipeln 2 vilken jag använder när jag testar minnesmoduler.

BE6-2 använder sig av ett Award BIOS och således använde jag mig av följande kommandorad.

awdflash bep_rw.bin /py /sn /cc /cd /f

awdflash är flashprogrammet som vi använder för att installera det nya BIOSet.

bep_rw.bin är namnet på filen som innehåller den nya BIOS informationen.

Resterande delar av kommandot är olika inställningar men den som är viktigast här är /f vilken används för att tvinga in BIOSet på den nya modulen. Det kan exempelvis vara att versionsnummer inte stämmer överens. Ni hittar mer om detta både i er manual till moderkortet samt en liten guide i manualen för BIOS modulen.

Innan vi gör något av detta så skall vi först byta från orginalmodulen till den nya. Och det gör vi enkelt genom kontakten som är kopplad till den nya modulen. Eftersom BIOSet är skuggat i minnet så kan vi lugnt byta till det tomma då det inte används för tillfället. Man kan jämföra detta med "hotswap" men detta är en betydligt säkrare metod som både går snabbare samt att man riskerar inte att kortsluta eller skada något då datorn är igång.

Efter att ha bytt aktivt BIOS är det bara att installera det nya.

I manualen nämns det att man kan behöva installera BIOSet två gånger innan det börjar fungera om man installerar till en modul som är tom. Mycket riktigt fick jag göra detta då jag möttes av "BIOS checksum error" när jag startade om första gången. Efter att ha installerat det en andra gång så fungerade det dock mycket bra.

Värt att nämna är att om man byter aktiv modul medans datorn är igång så bör man göra en kall omstart då det annars är en stor risk att BIOSet annars ligger kvar i minnet. Det är ingen fara men det kan hindra att datorn fungerar som den skall just då. Men det är bara att starta om igen.

Nu så kan man enkelt byta BIOSversion genom att ändra på kontakten.

Eksitdata säljer dessutom dessa BIOS förprogrammerade om man så önskar.

 

Klicka på bilderna för en större bild.


Till vänster ser ni när endast Extra BIOS:et är monterat
och till höger ser ni när båda är monterade. För oss så
var den totala höjden exakt den av PCI porten.


Här ser ni ovansidan repsektive undersidan av
extraBIOS:et.


Och så ser ni här det hela monterat.


Här har ni kontakten som man fäster på
ledig plats. Om ni inte skulle ha en ledig
plats på chassit medföljer det ett bläck
som man monterar i en ledig slotplats.


Den ena modellen.



Och den andra.



Resultat

Ja, är den bra? Har man någon använding av den?

Ja det är olika, för de som håller på mycket med datorer så kan det vara en fördel att så snabbt och enkelt kunna byta BIOS. Man kan behålla det tidigare BIOSet med dess inställningar medans man kanske testar ett nytt.

Så är det naturligtvis mycket bra att ha ett extraBIOS i system som är känsliga och som behöver komma igång snabbt vid eventuella fel. Har man en maskin som behöver vara driftsäker så är det inte alls dumt att ha ett extraBIOS av denna typen.

Och ur säkerhetssynpunkt så är det bra att ha ett fungerande BIOS då datorn inte vill starta. Det är nog inte många som vet vad de skall ta sig till om man inte får igång datorn för att dess BIOS är korrupt.

Men i rättvisans namn så vill jag påpeka att man ganska så enkelt kan återställa sitt BIOS i många fall. Det är så att det finns två enheter som alltid går igång nästan oavsett hur BIOSet än mår. Det är nämligen så att disketläsaren samt ISA grafikkort har i BIOS informationen kodad i hårdvaran och den går ej att radera. Så man kan göra så att datorn startar upp och återställer BIOS genom att lägga in vissa kommandon och filer på en diskett.

Men har ni då denna disketten när vi väl har drabbats av ett korrupt BIOS? Man måste ju ha en dator för att ordna disketten.

Ja, jag får väl säga så att för dem som behöver en produkt av denna typen så är den mycket bra. Den fungerar utmärkt och den blir i stort sett som en del av moderkortet.


Vill ni ha reda på mer information om BIOS och hur man kan reparera det så kan ni kolla här.

Vill ni ta reda på om ni kan använda er av en produkt av denna typen så har ni en lista över kompatibla moderkort här.

Eksitdata som säljer denna produkt säljer även till företag och ni hittar mer information om hur ni beställer hos Eksitdata.

18/11-00 | Axman | axman@64bits.se