Innehåll

Zalman CNPS7000A-CU

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Zalman som gjorde denna recension möjlig.

28/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Zalman har länge varit kända för att tillverka kylningsprodukter både för de som vill överklocka och för dem som vill hålla nere ljudnivån. De har också produkter där de försöker förena dessa två krav, kylare med låg ljudnivå och med bra kylningsförmågan.

Produkten vi idag skall testa är en av Zalman:s senaste kylare, CNPS7000A-CU. Den är gjorde helt i koppar och passar de tre största processortyperna som idag finns på marknaden.

Specifikationer

I tabellen nedan är en sammanfattning av kylarens viktigaste specifikationer.

Processorstöd Athlon 64 (socket 754), Pentium 4 (socket 478) och Athlon XP (socket A/462).
Storlek 109 x 109 x 62 mm (BxLxH).
Material Koppar.
Totalvikt 772 g.
Fläktstorlek 92 mm.
Ljudnivå 20-25 dBA.
Rotationshastighet 1350 - 2400 RPM.
Pris Cirka 400 SEK med moms.

Det första man lägger märke till när man ser specifikationerna för den här kylaren är dess vikt, nästan 800 gram! Den rekommenderade maxvikten för kylare till Athlon XP är 350 gram, och till Athlon 64 och Pentium 4 är det 450 gram vilket denna kylare med råge överstiger. Detta har både sina nackdelar och fördelar. Fördelen är naturligtvis att man får betydligt mer material som kan föra bort värmen från processorn. Nackdelen är som sagt att man inte håller sig inom de rekommendationer som ges från processortillverkarna. Därför måste man vara mycket försiktig när man flyttar på datorn, helst skall man avmonter kylaren helt.

Zalman utlovar en mycket låg ljudnivå på den här kylaren, även när den går i maxvarv är den relativt sett mycket tyst. Dock skall man ta dessa siffror med en nypa salt eftersom tillverkarna inte mäter ljudnivån på sina fläktar på exakt samma sätt och under exakt samma förutsättningar.

Eftersom kylaren är så pass stor bör man också kontrollera om den passar på moderkortet man tänkt använda. Exempel på två vanliga moderkort som tyvärr inte är kompatibla med denna kylare är AN7 och NF7 från ABIT.

I förpackningen

I förpackningen hittar man en hel del olika fästanordningar. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på att kylaren går att använda till tre olika processorsorter. Man hittar alltså tre olika plastpåsar med olika delar i.

Det ligger också med en så kallad Fan Mate i förpackningen. Denna gör att man steglöst kan ändra hastigheten på fläkten, upp eller ner. Man kan alltså välldigt enkelt med den här hitta ett läge där man trivs både med ljudnivån fläkten producerar och dess kylningförmåga.

Naturligtvis medföljer också en manual till kylaren. Med hjälp av denna är det inga problem att installera kylaren, till någon av de tre processorsorterna. Man ser mycket enkelt på de olika bilderna hur man skall göra för att få allt rätt.

Vi hittar också en klisterlapp i förpackningen, en så kallad ”case-badge”. Denna kan man till exempel placera på sitt chassi för att visa omvärden vad för delar man har i datorn. Det sista vi hittar är en tub med kylpasta.

Kylaren

Själva kylaren är utformad på ett mycket ovanligt sätt. Istället för en boxformad kylare med en fläkt på har Zalman valt en rund kylare med massvis av små blad med en fläkt placerad nere i själva kylflänsen. Vilken metod som är bäst är svårt att svara på, men fördelen med den väg Zalman har valt är att luften som blåser rakt åt sidorna också hjälper till att kyla och inte går till spillo. Dessutom ger alla de tunna bladen en yta på över 3000 cm^2 som kan föra bort värmen från själva processorn vilket ytterligare förbättra kylförmågan radikalt.

En av förutsättningarna till att kylaren skall kunna föra bort så mycket värme som möjligt från själva processorn är att den skall få en bra kontakt med den. För att detta skall vara möjligt krävs det att den sida av kylaren som skall ha kontakt med processorn är så slät som möjligt. När vi tar oss en titt på CNPS7000A-CU:s undersida ser vi att den är så gott som helt plan. Inte en massa smårepor eller andra defekter går att se. Det enda man kan urskilja är svaga linjer från alla tunna kopparblad. Applicerar man ett tunt lage kylpasta mellan processorn och kylaren bör man alltså få en nästan helt perfekt kontaktyta mellan de två.

Fläkten som medföljer är förmonterad som redan nämnts en relativt stor sådan, 92 mm och dess hastighet går att reglera med den medföljande produkten Fan Mate. När man ställer ner fläkten att snurra så långsamt som möjligt är den i princip helt ljudlös. Även om man kör hastigheten i max-läget låter den inte allt för mycket, och det bör inte vara några problem att köra fläkten i sitt högsta läge dagligen.


  Nästa sida »


28/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!