Innehåll

Zalman CNPS7000A-CU

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Zalman som gjorde denna recension möjlig.

28/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Vi kommer främst att inrikta oss på hur man installerar kylaren till Athlon 64, men på bilden nedan som kommer från Zalman ser ni en illustration av hur man installerar kylaren på alla tre processortyperna.

a

Första steget i installationen för Athlon 64 är att ta bort den eventuella plastramen som sitter runt processorn. Detta måste man göra eftersom kylaren vi skall installera skruvas rakt ner i moderkortet. Nästa steg är att skruva fast fästplattan med hjälp av de två medföljande muttrarna. Här bör man också vara noga med att ha distanser mellan muttern och moderkortet så att metallmuttern inte kommer i direkt kontakt med moderkortet. Nästa steg är att applicera kylpasta på processorn och sedan är det bara att lägga kylaren ovan på själva processorn. Det sista steget är att skruva fast kylaren i muttrarna som nu sitter säkert fastskruvade i moderkortet.

Med andra ord är installationen av kylaren välldigt enkel. Det största problemet är egentligen att montera bort plastramen från moderkortet. Har man tur levereras ens moderkort utan denna installerad och det är bara att börja installera kylaren direkt. En nackdel med denna installationsprocedur är dock att man måste ha moderkortet utanför chassit. Så ifall man idag använder någon kylare och enbart vill byta ut den måste man skruva isär hela datorn.

Resultat

Vi valde att testa denna kylare på en Athlon 64 3200+ monterad på ett MSI K8T Neo-FIS2R. Som referenskylare använde vi den som medföljer när man köper Athlon 64 som BOXED. Den kylaren är känd för att kyla relativt bra, men att vara ganska högljudd. När man belastar processorn hårt snurrar fläkten i över 5000 varv per minut, vilket är nästintill outhärdligt. I grafen längre ner på sidan redovisar vi resultaten vi fick fram när vi körde fläkten på Zalman-flänsen i både högsta och lägsta varvtal.

Processorn kördes i originalhastighet, originalspänning och Cool ’n’ Quiet var avaktiverat i BIOS. För att få fram temperaturen under fulload körde vi programmet Prime95 i runt tre timmar för att temperaturen skulle stabilisera sig.

Vi applicerade också kylpasta mellan de båda kylarna och processorn, vi använde dock inte den medföljande utan valde istället ArcticSilver 3. När vi bytte kylare rengjorde vi dessutom processorn noga för att applicera ett nytt lager av ArctivSilver 3.

I grafen nedan ser ni resultaten för de olika kylarna.

Som ni kan se skiljer det inte enormt mycket mellan de olika kylarna när man enbart tittar på temperaturen. Men ljudnivån mellan de olika är enorm. AMD-kylaren är nästintill öronbedövande, Zalman-kylaren på minimun är ljudlös och i maxvarv låter den heller inte alls mycket. Med andra ord har Zalman-flänsen ett mycket bra förhållande mellan kylkapacitet och ljudnivå.

Slutsats

Den största fördelen med den här kylaren är förhållandet mellan ljudnivån och kylningsförmågan. Detta tillsammans med att man kan justera fläkthastigheten enkelt med den medföljande Fan Mate gör att man utan några problem kan hitta en ljudnivå som man trivs med och som kyler tillräckligt bra. När man kör fläkten i den lägsta hastigheten är den nästan helt ljudlös, men kyler ändå nästan lika bra som AMD:s originalkylare!

Ytterligare en fördel är ett kylaren passar de tre största processortyperna på marknaden. Så om man idag till exempel har en Athlon XP men i framtiden vill byta till en Athlon 64 behöver man inte investera i en ny högprestandakylare.

Den största nackdelen med den här kylaren är att den väger en hel del vilket gör att man måste vara ytterst försiktig om man flyttar datorn. Alltså är denna kylaren inte något för dem som åker ofta på LAN eller av andra anledningar förflyttar sin dator ofta.

Priset för kylaren är heller inte så högst som man kanske skulle kunna tro. Den kostar endast runt 400 SEK med moms. De flesta andra kylare kostar ungefär lika mycket, men för det priset ingår ingen fläkt som i detta fall.

Fördelar Nackdelar
Kylningsförmågan. Vikten.
Ljudnivån.  
Justerbar fläkthastighet.
Lätt att montera.



« Föregående  


28/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!