Innehåll

Zalman VF700-AlCu

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats

Tack till Zalman som gjorde denna recension möjlig.

19/12-04 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Första steget vid monteringen av Zalman VF700 är naturligtvis att ta bort den kylning som redan sitter på grafikkortet. Detta steg är också det svåraste. Har man otur har tillverkaren valt att fästa kylaren med någon form av klister och att då får bort kylaren kan vara ett relativt stor problem. Vi hade dock turen att enbart behöva lossa tre stycken skruvar på vårt kort, PowerColor X800XT PCIe. När de var borttagna var det helt enkelt bara att lyfta bort kylaren från grafikkortet! Om man har oturen att få en fastklistrad kylare kan man låna en hårfön och värma kylaren med ett tag. Sedan är det bara att rycka loss den med hjälp av en tång.

När den gamla kylaren är borttagen finns det säkerligen rester av kylpasta kvar på grafikprocessorn. För att få en så optimal kylning som möjligt är det viktigt att man tar bort dessa rester så att man kan lägga på ett nytt lager kylpasta. Enklast sättet att få bort dessa rester är med topps och någon form av lösningsmedel, till exempel aceton, lacknafta eller liknande.

Nu är alla förberedelser gjorda och det är dags att börja installera Zalman VF700. Beroende på vilket grafikkort man har skall man använda sig av olika hål i kretskortet på grafikkortet, och manualen hjälper naturligtvis till med att klargöra vilka det är man skall använda.

Efter att man har tagit reda på vilka hål man skall använda är det dags att montera fast de två distanserna. Detta gör man genom att helt enkelt trä i dem genom hålen och fästa dem med muttrar på baksidan. Glöm dock inte att det på båda sidor av grafikkortet skall finnas gummipackningar så att inte metallen skaver direkt mot grafikkortet. När detta är gjort är det dags att skruva fast en fästplatta på baksidan av grafikkortet. Den är till för att stabilisera hela konstruktionen och den fästes genom att man skruvar fast den i muttrarna som distanserna sitter fast med.

Nästa steg i processen är faktiskt valfritt, att montera fast de åtta minneskylflänsarna eller inte. Dessa sätter man enkelt fast genom att ta bort skyddet för klistret på baksidan av var och en och sedan helt enkelt trycka fast dem på minneskretsarna. Vi valde att inte montera dit dem (på bilden har vi bara lagt dem ovanpå minneskretsarna så att ni ser hur dem ser ut) helt enkelt på grund av att vi inte har tänkt överklocka vårt grafikkort.

Innan man skruvar dit själva kylaren är det viktigt att man lägger på ett nytt lager kylpasta på grafikkortsprocessorn. Det är också viktigt att lagret av kylpasta inte blir för tjockt, eller för tunt, lagom är alltså bäst, även i det här fallet.

Nu är det äntligen dags att skruva fast kylaren. Det görs mycket enkelt genom att helt enkelt lägga kylaren ovanpå grafikkortsprocessorn och sedan skruva fast den i de två distanserna som vi tidigare har satt dit. Tänk på att ni inte skruvar dit den första skruven helt och hållet innan ni börjar på den andra, då finns det en risk att skada grafikkortet. Utan skruva istället i de båda skruvarna lite åt gången. På så sätt blir trycket på grafikkortskärnan mer jämnt fördelat över hela ytan.

Installationen är nu klar, och det sista man skall göra är att helt enkelt ansluta fläkten till ett fläktuttag på moderkortet, eller koppla den via den medföljande adaptern till en molex-kontakt.

Resultat

För att testa produktens kylningsförmåga använde vi oss av samma grafikkort som vi monterade kylaren på (PowerColor X800XT PCIe). Klockfrekvensen på kortet var original (500/500 MHz) och temperaturmätaren vi använde oss var den inbyggda i grafikkortet.

Som referenskylare valde vi att använda oss av den kylare som sitter på de flesta X800-kort som standard. Vi körde också fläkten på VF700-AlCu i två olika hastigheter, den högsta möjliga (12V) och den lägsta (5V). Hastigheten ändrades med hjälp av den medföljande adaptern.

Som ni kan se kylar VF700-AlCu riktigt bra, hela 11 grader lägre temperatur vid full belastning än vad originalkylaren presterar. Om vi istället kör fläkten på 5V blir skillnaden inte lika stor, enbart 4 grader, men det är ändå lägre.

Om vi jämför ljudnivån i de olika lägena så är grafikkortet knäpptyst när fläkten snurrar i 5V. I 12V låter den något mer, men är ändå betydligt tystare än den fläkt som sitter på originalkylaren.

Slutsats

Zalman VF700-AlCu är ett givet köp om man vill ha bra kylning till sitt grafikkort samtidigt som en låg ljudnivå. Om man kör fläkten på 12V får man en betydligt lägre temperatur, tillsammans med en något lägre ljudnivå. Vid 5V blir grafikkortets kylning i princip helt tyst, men trots det är temperaturen lägre än med originalkylningen (hos ett X800-kort). Man har alltså två val att göra, antingen få en mycket bra kylning för överklockning och liknande, eller att få en mer eller mindre helt tyst kylning.

Att montera kylaren är inget större problem, det största problemet är att faktiskt få loss den gamla kylaren. Har man otur sitter den fast med någon form av klister vilket gör den relativt svårt att ta loss den.

Priset är även det relativt lågt, runt 250 SEK vilket är lägre än vad Zalmans tidigare grafikkortskylare kostade. Har man dessutom köpt ett grafikkort för 4000-5000 SEK är 250 SEK bara en liten parantes i sammanhanget.

Den enda egentliga nackdelen med den här produkten är att den tar upp den PCI(e)-plats som befinner sig närmast den port där grafikkortet är anslutnet. Använder man alltså alla expansionsportar får man antingen se sig om efter en annan kylare, eller montera bort ett av sina andra kort.

På grund av sitt nytänkande, ypperliga kylning/ljudnivå-förhållande och det låga priset väljer vi att tilldelar Zalman VF700-AlCu ”Best Product”, grattis!

Fördelar Nackdelar
Kylningsförmågan Tar upp en PCI(e)-port
Ljudnivån
Priset
Enkel montering



« Föregående  


19/12-04 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!