Innehåll

Retro-server som spelmaskin - Del 1

Inledning
Servern
Utmaningar
Mål
Komponenter
Installationen

2018-08-17 | Jonas Axman | axman snabel-a 64bits punkt se


Inledning

Jag fick för ett tag sedan syn på en server på tradera som jag genast kände igen från mina tidigare dagar som IT-admin. Den var visserligen åldrande redan då men jag hade ett antal av dessa i labbmiljön där de fyllde lite olika uppgifter, men alla körde de Windows 2000 Server eller Windows 2003 server. En anledning till att jag minns just dessa var den gedigna byggkvalitén, de små smidiga chassina och en gedigen tyngd trots det nätta formatet. De osade kvalité även om de hade förpassats till labbmiljö vid detta laget. Efterhand avvecklades de alla och virtualisering tog över rollen från alla dedicerade labbservrar (jag räknade ut att jag sparade in min egen månadslön i el på att virtualisera).

Detta är ett utdrag ur IBMs pressrelease då dessa modeller lanserades år 2000:

Hardware Announcement October 3, 2000

Overview
Count on xSeries 220 servers to deliver outstanding value and ease-of-use to run your entry-business and workgroup applications. Now, powerful two-way, SMP-capable 133 MHz FSB Pentium III processors, high-speed memory, high-bandwidth PCI buses, and Ultra160 SCSI data storage let you optimize your growing business network applications — all at an attractively low price.

Och så såg jag den där på Tradera, 0 bud, 300:- och inom hämtavstånd. En IBM eServer Series 220 med diverse tillbehör. Ett ögonblicks svaget och den var min. Då är bara frågan, vad sjutton skall man med en gammal server till? Dåliga möjligheter när det gäller prestanda i spel och högljudd. Den har fått stå till sig lite men slutligen växte beslutet fram att den skall få bli en spelburk, mycket utifrån frågeställningen: Går det ens?

Servern

Modellen är IBM eServer Series 220
Machine type: 8645
Model: 4ax

Specifikation på servern som jag fick den

Processor P3 933 MHz (FSB på 133 MHz)
Sockel Dual Socket 370
RAM 2 GB ECC/Reregistrerat PC133
Chipset ServerWorks ServerSet III LE
Integrerad SCSI Adaptec AIC-7892B (Ultra 160 SCSI)
Integrerat nätverk Intel Pro 100
Lagring ATA133 endast för CD-ROM enligt info
Lagring 3 st hot swap SCSI
Grafik S3 Savage 4 Pro 8 MB integrerad PCI
PCI-platser 2st 32 bit, 33 MHz samt 3 st 64 bit, 33 MHz
Övrigt DVD-rom och diskettläsare

I övrigt följde det med lite tillbehör.

  • Diverse cd-skivor för installation, uppdateringar och managering.
  • Två SCSI-raidkort ett IBM ServeRAID 4L Ultra160 och ett IBM ServeRAID 3H Ultra2
  • Extra VRM och processor för att få dubbla P3 933
  • Hårddiskar: Tre 18 GB samt 6 9 GB, alla på 10 000 rpm

Utmaningar

Det finns flera utmaningar med att förvandla en maskin som denna till något att spela på. En server har sällan någon nytta i retrosammanhang och de har därför sällan något större värde. Men en tornbaserad kanske går att göra något vettigt av? Här är vad jag identifierade för potentiella problem:

  1. Ingen AGP-port, något som som begränsar altyernativen mycket när det gäller grafik, dessutom hade jag ont om grafikkort för PCI. Det integrerade saknar både minne och prestanda för att göra processorerna rätt.
  2. För att dra nytta av två processorer krävs Windows NT i någon form, ett hinder för retro-spel och de Voodoo 2-grafikkortenkorten jag hade över kommer inte till sin rätt med NT.
  3. Väldigt få gamla spel drar nytta av två CPUer, i praktiken endast Quake 3 vad jag vet av de populära.
  4. Moderkortet är ett Serverworks-baserat moderkort. Dessa kretsar var mycket vanliga då Intel saknade vettiga chipset för den professionella marknaden vid denna tid. Helt okänt hur det beter sig för applikationer så som spel.
  5. Ljudnivå. En server låter. Mycket.
  6. SCSI, dessa raidkorten minns jag som lite knepiga. Och hårddiskarna är med moderna mått både långsamma och små. Dessutom högljudda. Och vad jag minns var prestandan på dåtidens raidkort helt enkelt skit. Riktigt skit, räknat i MB/s maxhastighet i vart fall.
  7. Det lär dyka upp småproblem och hinder, servrar av äldre modell kan vara kinkiga och kräva lite kärlek.

Mål

Målet med detta förutom att sitta och nörda mig med gamla datorer är att förvandla servern till något som fungerar att spela på. Till detta vill jag ha något som knyter mig an till den och det görs delvis genom att det är en modell jag använt i mitt yrkesliv samt att jag vill använda åtminstone någon komponent jag haft liggandes. Därefter gäller det att utforska om Serverworks duger att spela på, hitta begränsningar eller möjligheter med PCI-X. De dubbla PCI-bussarna och om Voodoo 2 kan vinna prestanda om det sitter ett på varje buss.

Komponenter

För projektet rotades det i gömmorna, Tradera granskades och blå rök från brinnande kretskort inandades för att ge insikt. Detta ledde till:

  • Extra minnesmoduler inhandlades så det skall bli 3 GB RAM, det är ju en server...
  • Ljud behövs, ett Soundblaster Live! fyller den funktionen
  • Dual Port Intel Pro 1000 MT PCI-X
  • Highpoint Rocketraid 1820A SATA150-raidkort, PCI-X
  • 4 st Samsung 120 GB SSD, Sata 300
  • 5.25"-kabinett för att montera 4 st 2.5"-hårddiskar på slädar.

När det gäller grafikkort är urvalet begränsat, men på tradera hittade jag ett Matrox Parhelia 256 med PCI-X-kontakt. Perfekt! I testerna kommer även det integrerade S3 Savage-kortet, 3DFX Banshee PCI och Voodoo 2 testas. Tyvärr har jag inget annat PCI-kort i mina ägor men Matrox-kortet är det kort som jag vill se i denna maskin. Matrox Parhelia var Matrox stora sista hopp och det såg riktigt lovande ut vid lanseringen men ATi krossade snart kortet med sitt Radeon 9700 Pro och Matrox förpassades till kulisserna. Dock är det ett potent kort med bra bildkvalité kan ha en plats i retrodatorn.

Installationen

En server kan vara kinkig, och detta speciellt när jag nu skall placera hårdvara i den som den aldrig var tänkt att köra. Ett sådant åtagande kan kräva både tålamod och kunskap. Tyvärr är min erfarenhet av IBM något begränsad men hur svårt kan det vara? Låt oss ge oss på detta.

Till att börja med så är ju lagringen något som skall testas i denna artikel men innan datorn anpassas på något sätt är det bra att få igång den i originalskick. Klart är att den bootar som den skall och en testinstallation är på sin plats innan jag börjar ändra något. Så det första målet är att 1) se över firmware och drivrutiner så det blir rätt. 2) skapa en RAID på SCSI-diskarna för en testinstallation.

Detta gick till på detta sätt:

  1. Först en provstart, och ja svårt att missta sig på att det är en server. Några motstånd senare och fläktljudet är nere på en nivå som duger för att göra en artikel. Att identifiera och åtgärda fläktljud blir något mot slutskedet av denna burks skapelse.
  2. Medföljande var flera ISO-filer och skivor med senaste uppdateringarna. Jag laddade ned en ISO med firmware för datorn BIOS, raidkort och hårddiskar. Det fanns nyare än vad som var installerat. Glatt stoppade jag i CD-ski… Eller nej, DVD-läsaren försöker öppna luckan men klickar bara. Med hjälp av universalverktyg (ett uträtat gem) löses detta och datorn bootar upp på uppdaterings-skivan. Några omstarter senare är alla diskar, moderkort et och raidkort är uppdaterat.
  3. Dags att skapa en RAID, med hjälp av mitt universalverktyg byter jag till ServeRaid Manager 7.12-skivan och sedan laddar skivan för evigt. Startar om och maskinen laddar för evigt. Mycket testande senare visar det sig att en bugg gör att ServeRaid 7 har en bugg som gör att den inte startar på en 220-maskin som min. Version 6 skall fungera och det gör den.
  4. Dags att installera Windows 2003 för test, fungerar utmärkt. Windows installerar och jag lägger in managementverktyget för raidkortet. Blåskärm och ominstallation. Upprepar blåskärm och ominstallation ett antal gånger tills jag inser att det helt enkelt inte kommer att gå. Byter till Windows 2000 som jag egentligen tänkt köra ändå. Blåskärm. Ok, managementverktyget får fara och flyga då, att skapa RAID får göras på det långsamma sättet via verktyget på bootbar skiva, annars är ju en av fördelarna med fina raidkort att man får verktyg att köra inifrån sin installation.
  5. Vid detta laget tröttnar jag på mitt universal-verktyg och byter DVD-läsare till en som går att öppna. Kan konstatera att eftersom maskinen ändå verkar ha fått den gamla CD-läsaren utbytt till en DVD är det ingen större förlust.
  6. Det är nu dags att få igång den andra medföljande processorn, lite underligt att de tidigare ägarna inte monterat det tidigare, ser ju att de köpt grejerna för lääängesedan i dokumenten jag fick med. Installerar och datorn startar glass med bara en synlig CPU. OK, är processorn trasig? Byter plats på processorerna och det startar fint ändå. VRMen kanske, den förser processorn med ström. Byte plats på de två VRMerna och allt startar fint, med en CPU aktiv fortfarande. Så alla komponenter fungerar, allt väl så långt. Börjar granska moderkortet lite närmare och då ser jag att ett stift i sockeln för ena VRMen är tillplattat, där har vi en trolig orsak! Försiktigt med pincett rätas stiftet ut. Med en lättnadens suck gick det alltså att räta ut stiftet utan att bryta av det. Kan i vart fall konstatera att VRMen skall monteras försiktigt vilket så görs. Vid uppstart visar nu systemet två processorer. Härligt!
  7. Petar i Highpoint-kortet och installerar på SSD-disken för att kunna börja göra riktiga tester. Windows 2000 får det bli.
  8. Success! Windows 2000 är igång, uppdaterar drivrutiner för grafikkort, lägger in lite testverktyg, lär mig den hårda vägen att DirectX 9C finns i en massa versioner och alla förutom den sista fungerar på Windows 2000 som misslyckas med kryptiskt felmeddelande.
  9. Dags att testa med Matrox-kortet! Det installeras i en PCI-X och maskinen bootar inte längre till Windows. Unexpected NMI at 2000:1CC5. Ok, trasigt eller vad kan det vara? Flyttar kortet till en PCI-plats och kommer lite längre men maskinen blådumpar under boot. Testar Banshee-kortet som funkar kanon.
  10. Struntar i Matroxkortet just nu och börjar testa nätverkskort och raidkortet. NMI-fel dyker upp som en ovälkommen gäst igen trots att allt är återställt till orginal. Mycket felsökande senare så visar det sig att så länge det integrerade adaptec-kortet är igång fungerar knappt något annat i servern. Någon form av resurs-krock som löses genom inaktivering av Adaptec-kortet. Synd, hade ju tänkt testa dess prestanda i vart fall. Men nu fungerar Matrox-kortet, det var huvudsaken.
  11. De sista komponenterna placeras i datorn, ljudkort, nätverkskort och RAM installeras. Tyvärr är ett av fästena för en minnesbank avbrutet men minnest sitter på plats utan problem under testerna. Troligen löser jag det med en klick smältlim när jag är nöjd med bygget.
  12. Maskinen börjar bli redo för att börja testas. 3Dmark går att köra, Quake 3 rullar på och hårddisktester ger lite preliminära resultat. Några av dem lite udda, några lite låga och SCSI-resultat som är enligt förväntning helt kass. Det får bli jämförelser med annat operativsystem, jämförelser mot motsvarande Windows 98-burk och en del tolkning av resultat kan jag konstatera. En genomgång av drivrutiner skall göras och hårddiskar skall konfas upp för test. Resultatet skall vi kika på i kommande delar!

Ses i del 2 för resultaten och tester!


64recslut.jpg